Exclusief

Het beste van het AD

In AD+ vind je een selectie van onze beste verhalen. Elke dag alles van het AD lezen? Neem dan een abonnement.

'Do you have wietplantjes?'

HenneptreinZe worden uitgescholden en weggejaagd. Het hennepteam hoopt elke week op een nieuwe vangst.

,,Spreek je Nederlands?" vraagt politieagent Roel Vunderink. In de deuropening staat een Oost-Europese jongen van ergens in de twintig. Hij staat er kalm bij in zijn T-shirtje en korte broek. Hij kijkt verdwaasd naar het team dat bij hem op de stoep staat. Drie politieagenten, een ambtenaar van de gemeente Rotterdam en een medewerker van Stedin. Ze dragen grote tassen.

Hij weet op dat moment al dat hij de pineut is. ,,A little bit", antwoordt hij. Vunderink gaat verder in het Engels. ,,Do you have wietplantjes?" De jongen schudt van nee. Of de agent even binnen mag kijken? Dat mag.

De deur gaat langzaam open en de mannen op de stoep slaken op hetzelfde moment een zucht van herkenning. Ze hebben uitzicht op een kamer die hermetisch afgesloten is met vuilniszakken.

Illegaal

Volledig scherm
'Je hebt zo kortsluiting en dan vliegt de hele boel hier dus in de fik.' © Sanne Donders

Nog voordat het onlangs opgerichte hennepteam de wietplanten heeft gezien, weten ze het al zeker: in dit huis aan de Marnixstraat in Crooswijk gaat een plantage schuil. Ab van Stedin trekt de meterkast open. ,,Kijk, er wordt illegaal stroom afgetapt. Deze elektrische draad loopt niet via de meter. Dat betekent dat hij niet voor die stroom betaalt, want het is niet gezekerd. Maar het betekent ook dat het hartstikke onveilig en brandgevaarlijk is. Je hebt zo kortsluiting en dan vliegt de hele boel hier dus in de fik."

Hennepcriminelen zijn echter meer gefixeerd op winst dan op gevaar. Er valt namelijk goud geld te verdienen in deze business. Eén plantje levert ongeveer 100 euro per oogst op. Iedere tien weken is het dus cashen.

Als agenten de deur van de verdachte kamer opentrekken en een groene oase van planten zichtbaar wordt, kijkt de jongeman in de gang emotieloos toe. Meteen daarna wordt hij aangehouden, krijgt hij handboeien om en wordt hij op zijn rechten als verdachte gewezen. Hij schiet snel zijn schoenen aan. Naar de wc gaan? Dat doet hij maar op het bureau.

Versnipperen

Als de verdachte is afgevoerd, begint het echte werk: de ontmanteling van de kwekerij. Een speciaal team verwijdert alle 259 planten. Onder het oog van een agent verdwijnen ze één voor één in een versnippermachine. De kweekapparatuur wordt meegenomen in een grote vrachtwagen.

Verder is de woning leeg. In een van de slaapkamers ligt een dun matrasje. De bewoner, die uit Litouwen blijkt te komen, paste alleen maar op.

Quote

Die jongen is zeker niet het brein erachter.
Hij is de babysitter. Af en toe de plantjes water
geven

Ambtenaar

,,Die jongen is zeker niet het brein achter deze kwekerij", zegt de gemeente-ambtenaar, die niet met zijn naam in de krant wil. ,,Hij is de babysitter. Af en toe de plantjes water geven." In een papieren tasje naast het matras zit een avocado kookboek. Op het aanrecht, naast een spoelbak vol stompjes van peuken, ligt een zak spinazie. Het hennepteam kwam dit huis in Crooswijk toevallig op het spoor. ,,We waren hier voor een melding over een andere woning", zegt Ab van Stedin. ,,Ik ging met mijn warmtemeter langs wat ramen. Bij een raam van deze woning gaf de meter wel een heel hoge temperatuur aan."

Het was reden voor Ab om de meterkast te controleren. Hij mat 75 ampère, terwijl een normaal huishouden tussen de 1 en de 4 ampère verbruikt. Hij durfde er een weddenschap op te zetten: hier wordt wiet gekweekt.

Bekende

Niet overal is het raak. Een uur eerder staat het team bij een woning in Prins Alexander. De bewoner is een bekende van de politie: vuurwapengevaarlijk, wegrijden na een aanrijding en een verleden van huiselijk geweld heeft hij op zijn naam staan. De agenten schatten de kans dat de melding klopt hoog in.

Wanneer de bewoner ziet dat er agenten voor zijn deur staan, flipt hij compleet. Hij begint te schreeuwen en maait met zijn armen door de lucht. Wanneer de ambtenaar vraagt waarom hij zo heftig reageert, schreeuwt hij: ,,Omdat ik net lekker zat te schijten. Jullie verstoren mijn rust!" Maar als Vunderink de woning toch mag betreden, vindt hij geen plant.

Quote

Van de meldingen die binnenkomen is het bij ongeveer een kwart raak

,,Soms weet je het zo zeker en is er toch niks aan de hand", zegt Vunderink. ,,Van de meldingen die binnenkomen is het bij ongeveer een kwart raak. Dat betekent dat we iedere week wat oprollen."

Iedereen die bezoek krijgt van de 'henneptrein', reageert anders. Soms reageren bewoners opgefokt, boos en willen ze niet meewerken. Een andere keer doen ze gewillig de deur open. ,,Het is elke keer inschatten hoe je met de mensen om moet gaan. Je moet er wel voor zorgen dat het veilig is. Deze man was labiel", zegt Vunderink over de bewoner die uit zijn dak ging.

Boete

De politie kan een boete opleggen als ergens een kwekerij wordt aangetroffen. De gemeente kan daar bovenop een bestuurlijke boete opleggen, variërend van 1.000 tot 18.000 euro. ,,Daarmee raak je die criminelen écht'', stelt de ambtenaar. ,,Een lage boete doet ze niks, maar hiermee hopen we ze te stoppen. Daarom is deze samenwerking zo goed. We gaan tot de kern en doen er alles aan om ervoor te zorgen dat hennepkwekerijen verdwijnen."

Vunderink vult aan: ,,Hennepkwekerijen vormen een probleem op het gebied van leefbaarheid, veiligheid, georganiseerde criminaliteit en ondermijning. We hopen dat het probleem in Rotterdam door deze aanpak steeds kleiner wordt."

Toch heeft Vunderink niet de illusie alles op te sporen. ,,Er wordt zo ontzettend veel wiet gekweekt. Er valt nou eenmaal veel geld mee te verdienen", zegt hij. ,,Daarom doen allerlei soorten mensen het. Nederlanders, Chinezen, Oost-Europeanen, Marokkanen. Maar door deze aanpak pakken we meer criminelen dan voorheen. Dat is mooi."

Volledig scherm
In de woning aan de Marnixstraat in Crooswijk werd een wietkwekerij met 259 planten ontmanteld. © Sanne Donders

poll

Mag burgemeester Oskam in het voorhuis van de kinderboerderij gaan wonen?

  • Ja, want hij moet haast maken met het vinden van een woning (8%)
  • Nee, hij moet snel op zoek naar een andere optie (61%)
  • Het maakt mij niet uit waar hij woont (32%)
3099 stemmen