Exclusief

Het beste van het AD

In AD+ vind je een selectie van onze beste verhalen. Elke dag alles van het AD lezen? Neem dan een abonnement.

Volledig scherm
Diana van Ewijk van Soephoofd: ,,We moeten minder groenten verspillen,'' © Jan de Groen

Gezonde soep van 'weggooigroenten'

NultienJe hóeft al die restjes uit de groentela niet weg te gooien. Doe alles in de pan met de mix van Soepstarter en je hebt snel een gezonde soep. Zo ga je ook de voedselverspilling tegen.

Quote

Ik heb zoveel soepen laten aanbranden

Diana van Ewijk

Van colajunk naar groentefan. Diana van Ewijk kookte nooit. En met nooit bedoelen we in dit geval ook echt nooit. ,,Ik kan niet koken, ik was wel goed in het opwarmen van eten'', steekt de 41-jarige Diana van Ewijk, alias Soep-hoofd, van wal.

Als ze een jaar lang een sabbatical houdt, besluit ze het roer om te gooien en elke dag soep te maken. ,,Ik nam me elke keer weer voor om mezelf en de kinderen meer groenten voor te schotelen", zegt Van Ewijk. Door de soepen at haar gezin ineens met gemak 250 gram groenten per dag en gooide ze veel minder groenten weg.

,,Ik heb wel lang moeten oefenen hoor! Ik heb zoveel soepen laten aanbranden, soepen gemaakt die echt goor waren, maar na drie maanden lukte het me om een lekkere soep op tafel te zetten. Nog steeds eten we die elke dag als voorgerecht.''

Haar soepen worden een regelrecht succes in huize Van Ewijk. Maar als moeders eenmaal weer een vaste baan krijgt, zit ze binnen een week weer in haar oude eetpatroon. Samen met haar buurvrouw Sarina Karouw bedenkt ze daarom SoepStarter. Een mix van gesnipperde ui, groenten en kruiden, waarmee je binnen no time een gezonde soep op tafel tovert.

Houdbaar

Quote

SoepStarter is ideaal voor mensen die tussen werk, school, file en sportclubjes door voldoende groenten willen eten

Diana van Ewijk

Door de basis alvast te snijden en de kruiden toe te voegen, wordt dagelijks soep maken een stuk makkelijker. Het is een kwestie van de restjes groenten uit de groentela even stoven in de pan, water toevoegen en een schep SoepStarter toevoegen voor de bite. ,,SoepStarter is ideaal voor mensen die tussen werk, school, file en sportclubjes door voldoende groenten willen eten'', aldus Van Ewijk.

Doordat Soepstartermix gedroogd is, blijft het eindeloos houdbaar. Op die manier heb je altijd een gezonde basis voor een Franse, Arabische of Indiase groentesoep - drie varianten van SoepStarter - in je voorraadkastje. Daarnaast zijn er ook de specials die worden gemaakt in samenwerking met Rotterdamse producenten. Zo werd er in samenwerking met Pineut Likeuren speciaal voor de zomermaanden een fruitsoep ontwikkeld van gedroogde kokos, gember en sumac. Even weggooifruit uit de eigen fruitschaal toevoegen met een smaakvolle smoothie als resultaat. Ook met Rotterzwam en Manenwolfs zijn SoepStarters ontwikkeld voor Soephoofd.

,,Waarom het bedrijf Soephoofd heet? Ik ben een beetje een warhoofd en mijn vriendin noemde me daarom altijd soephoofd. Nu ik alles van soepen weet, ben ik echt een soephoofd'', zegt Van Ewijk met een glimlach. Voor degene die, net als Van Ewijk vroeger, niet zo'n held is in de keuken, biedt Van Ewijk op soephoofd.nl tal van gerechten ter inspiratie. ,,Ja, ik vind koken nu echt heel leuk en ik wil anderen graag inspireren. Mijn doel is vooral om met dit product ervoor te zorgen dat we minder groenten verspillen en daardoor nog gezonder gaan eten ook. Een win-winsituatie!''