Exclusief

Het beste van het AD

In AD+ vind je een selectie van onze beste verhalen. Elke dag alles van het AD lezen? Neem dan een abonnement.

Volledig scherm
Ter illustratie. © Archieffoto Frank de Roo

'Gooi het niet meteen bij ons over de schutting'

WoonreferendumDe uitslag van het Woonreferendum heeft niet alleen gevolgen voor Rotterdam. Omliggende gemeenten vrezen dat zij worden opgescheept met woningzoekers uit de Maasstad, als Rotterdammers woensdag instemmen met de sloopplannen van wethouder Schneider.

Quote

Wij zeggen: 'kijk eerst binnen de eigen grenzen en gooi het niet meteen over de schutting'

Jan-Willem Mijnans (Nissewaard)
Volledig scherm
Jan-Willem Mijnans. © ONS

Dat er 'iets' moet gebeuren in Rotterdam, dat begrijpt de Nissewaardse wethouder Jan-Willem Mijnans (wonen, ONS). ,,Op Rotterdam-Zuid staan wel heel veel sociale woningen. Daar is meer differentiatie nodig.'' Maar Mijnans stelt dat er nog genoeg wijken in Rotterdam zijn waar volop ruimte is voor goedkope woningen. ,,Wij zeggen: 'kijk eerst binnen de eigen grenzen en gooi het niet meteen over de schutting'.''

Want de zorgen zijn wel degelijk dat Rotterdammers met een laag inkomen, die geen goedkope woning meer kunnen vinden, zullen uitwijken naar Spijkenisse. Dat is niet ondenkbaar, als Rotterdam nog een 20.000 sociale woningen afbreekt. ,,Die mensen moeten toch ergens heen. Maar wij hebben ook onze eigen opgave'', klinkt het.

Ook in Ridderkerk vreest het stadsbestuur dat woningzoekers uit Rotterdam de eigen inwoners zullen verdringen. ,,We willen toch ook onze eigen bewoners bedienen'', zegt wethouder Volbregt Smit (SGP). In Ridderkerk (40 procent sociale woningbouw) wordt een op de twee goedkope woningen gevuld door mensen van buiten Ridderkerk. Maar ook deze gemeente is bezig om het aantal sociale woningen terug te dringen.

Sociale woningen

Quote

Wij hebben niet zoveel mogelijkheden meer om uit te breiden

Dirk Vermaat (Barendrecht)

Het is een discussie die al lang woedt in regio: wie bouwt sociale woningen en hoeveel? Rotterdam telt op het moment 56 procent goedkope woningen. Daarmee is het, samen met Schiedam, Vlaardingen en Maassluis, 'koploper'. Lansingerland en Barendrecht zouden veel te weinig sociale woningen te bouwen, bang als ze daar zouden zijn voor een toestroom van 'arme Rotterdammers'.

In Lansingerland is slechts 20 procent van de woningen goedkoop. ,,Maar dat past binnen de afspraken die wij in 2014 met alle regiogemeenten hebben gemaakt'', zegt wethouder Ankie van Tatenhove (ChristenUnie). ,,Daar houden wij ons aan.'' Rotterdam is het daar niet mee eens. ,,De invulling van de afspraken verloopt niet goed. Het tempo is te laag en ook aantallen zijn te laag'', zegt een woordvoerder van wethouder Schneider. 

Barendrecht (20 procent goedkope woningen) geeft aan 'best te willen bijbouwen'. ,,Wij hebben echter niet zoveel uitbreidingsmogelijkheden meer'', zegt demissionair wethouder Dirk Vermaat.

poll

Mag burgemeester Oskam in het voorhuis van de kinderboerderij gaan wonen?

Mag burgemeester Oskam in het voorhuis van de kinderboerderij gaan wonen?

  • Ja, want hij moet haast maken met het vinden van een woning (8%)
  • Nee, hij moet snel op zoek naar een andere optie (60%)
  • Het maakt mij niet uit waar hij woont (32%)
2857 stemmen