Exclusief

Het beste van het AD

In AD+ vind je een selectie van onze beste verhalen. Elke dag alles van het AD lezen? Neem dan een abonnement.

Volledig scherm
Maarten van Velzen is een van de seizoenskaarthouders van Feyenoord die woont op Texel. © Edo Kooiman

'Je tank volgooien en gáán!'

Trouwe fans van Feyenoord, Sparta en Excelsior vind je in het hele land. Nu de eredivisie dit weekend weer is begonnen, zijn de supporters uren onderweg om hun Rotterdamse ‘cluppie’ aan te moedigen. ,,Het is de lange reis meer dan waard.’’

'Het is de reis zeker waard'

Quote

Het inzingen van het lied Kralingse Trots is een hele grote eer

Henk-Jan Tangenberg
Volledig scherm
Henk-Jan Tangenberg is ook de zanger van ‘Kralingse Trots’. © Andre Weima

De Johan Cruijff Arena van Ajax, het Abe Lenstra Stadion in Heerenveen of zelfs het Weser-Stadion van Werder Bremen. Drie plaatsen waar niet alleen veel betere voetballers rondlopen dan op Woudestein, maar die ook nog eens veel dichterbij het huis van Henk-Jan Tangenberg (25) liggen dan de thuishaven van voetbalclub Excelsior.

Toch rijdt hij komend seizoen elke twee weken van het Drentse Aalden naar Rotterdam-Kralingen om zijn helden te zien spelen, ruim 200 kilometer enkele reis. ,,Dat is het zeker waard. Ik heb het altijd heel erg naar mijn zin. En zo ver is het nou ook weer niet. Je tank volgooien en gáán.”

De logische vraag voor iemand uit de binnenlanden van Drenthe: waarom Excelsior? ,,Ik heb vijftien jaar een seizoenkaart van Veendam gehad”, vertelt hij. ,,Maar die gingen failliet. Een andere Veendamsupporter kende wat mensen van Excelsior en een jaar of vier geleden ben ik een keer meegegaan. Ik was direct verkocht.”

De overeenkomsten met zijn oude club trokken Tangenberg over de streep. ,,De gemoedelijkheid, het kleine stadion en de sfeer; ik vond het prachtig. Maar ik had geen vast werk dus een seizoenkaart zat er niet in. Sinds kort heb ik weer een baan, dus komend seizoen ben ik er elke thuiswedstrijd. En veel uitwedstrijden. Die zijn vaak veel dichterbij dan thuiswedstrijden.”

Toch is de Drent al ruim anderhalf jaar elke twee weken op Woudestein te horen. Tangenberg is namelijk de zanger van het Excelsior-lied Kralingse Trots, een bewerking van de Neil Diamond-klassieker Sweet Caroline. ,,Dat nummer lag al een aantal jaar op de plank. Toen ze bij de supportersvereniging ontdekten dat ik in mijn vrije tijd ook zanger ben, vroegen ze of ik het nummer wilde inzingen. Natuurlijk wilde ik dat, een hele grote eer.”

Een flinke reis vanuit Texel

Quote

Je moet op zo’n lange route rekening houden met vertragingen hè.

Maarten van Velzen
Volledig scherm
Maarten van Velzen is een van de seizoenskaarthouders van Feyenoord die woont op Texel. © Edo Kooiman

Een halfuur op de boot, een dikke twee uur met de auto vanuit Den Helder naar Rotterdam en dezelfde route weer terug. De 64-jarige Maarten Van Velzen doet het al ruim vijftien jaar. ,,Je moet er wat voor over hebben om de mooiste club van Nederland te zien’’, vertelt de Feyenoordfan.

Al meer dan vijftig jaar heeft Van Velzen een seizoenkaart. Als klein jongetje ging hij met zijn vader vanuit Schiedam mee naar de Kuip. Later woonde hij in Den Haag en Reeuwijk. ,,Nog prima te doen naar Rotterdam.’’

In 1996 overleed Van Velzen senior aan de gevolgen van kanker. ,,Op zijn 79ste is hij voor het laatst met mij mee geweest. Hij was toen al een tijd ernstig ziek, maar wilde naar Feyen­oord blijven gaan.’’

Sinds het overlijden van vader neemt Van Velzen steeds iemand anders mee naar het stadion. Regelmatig gaat hij met zijn vrouw en zij moeten er de laatste vijftien jaar íets meer voor over hebben om hun club te zien. Ze zijn op een boerderij in Den Hoorn op Texel gaan wonen. Ze verhuren daar appartementen aan mensen die een weekendje willen doorbrengen op het eiland. ,,De liefde voor Feyenoord bleef en er zat niks anders op dan elke twee weken een flinke reis te maken.’’

Als Feyenoord om 14.30 uur speelt, zet Van Velzen om 08.00 uur de wekker. ,,Als ik nog iemand moet ophalen, pak ik al om 09.00 uur de boot naar Den Helder.’’ Op de boot, die één keer per uur gaat, neemt Van Velzen een bakje koffie en kletst wat met andere Feyenoorders die naar de wedstrijd gaan. ,,We zijn allemaal Van Bronckhorstjes, we weten allemaal hoe het moet.’’

Na een tocht van een half uur, vervolgt Van Velzen vanuit Den Helder zijn weg. Als alles meezit, parkeert hij twee uur later bij Pathé de Kuip en zit hij meer dan anderhalf uur voor de aftrap op zijn plek in vak B. ,,Je moet op zo’n lange route rekening houden met vertragingen hè.’’

Toch komt Van Velzen nooit te laat. ,,Meer dan tien minuten van het begin van de wedstrijd heb ik nog nooit gemist.’’ 

Juichend rondedansje door de huiskamer in Suriname

Quote

Het gevoel dat je krijgt als je het stadion binnenloopt, maakt alles direct weer goed

Roel Borstlap
Volledig scherm
Roel Borstlap ging als klein jongetje al met zijn vader naar Sparta. © Andre Weima

De liefde tussen Roel Borstlap (70) en Sparta begint op een opmerkelijke plek: in een huiskamer in Suriname. ,,Mijn opa ging altijd al naar Sparta en nam zijn zoons, onder wie mijn vader, mee. Toen wij als gezin naar Suriname verhuisden, zat mijn vader met zijn oor tegen de radio om de uitslagen te volgen. Als Sparta won, volgde er steevast een juichend rondedansje door de kamer.”

Tijdens zijn vakanties in Nederland bezocht Borstlap ook zelf Het Kasteel en raakte hij besmet met het virus. ,,Het Spartagevoel noem ik dat’’, zegt hij. ,,Heel gemoedelijk en ontzettend gezellig. Er zijn nooit gekke dingen.”

Inmiddels is Borstlap allang weer terug in Nederland en hoewel het stadion een stuk dichterbij is dan tijdens zijn jongere jaren, woont hij nog steeds niet bepaald om de hoek. Vanuit zijn woonplaats Assen in Drenthe is het toch ruim twee uur rijden naar Rotterdam, maar dat houdt hem absoluut niet tegen. ,,Ik ga bijna elke thuiswedstrijd naar Rotterdam. Het was een tijdje wat minder, maar sinds een jaar of tien is de liefde weer helemaal terug. Alleen als de wedstrijd te laat op de avond begint, sla ik weleens over. Dan is het gewoon niet te doen.”

Een deel van de reis hoeft hij niet alleen te maken, halverwege pikt Borstlap altijd zijn broer op. Sowieso zijn de bezoeken aan Het Kasteel een echte familieaangelegenheid. ,,Soms zitten we met acht Borstlappen op de tribune. Mijn neef Ad is zelfs voorzitter van de supportersvereniging, dus die is er sowieso elke wedstrijd.”

Echt gerust op een goede afloop van het seizoen is hij nog niet, maar spijt van zijn trips vanuit Drenthe naar Rotterdam-West heeft Borstlap eigenlijk nooit. ,,Natuurlijk, soms zie ik wel-eens op tegen die reis’’, geeft hij toe. ,,Maar het gevoel dat je krijgt als je het stadion binnenloopt, maakt alles direct weer goed. Als ze winnen, drinken we een biertje om het te vieren. Verliezen ze, dan drinken we de nederlaag weg.”

poll

Mag burgemeester Oskam in het voorhuis van de kinderboerderij gaan wonen?

Mag burgemeester Oskam in het voorhuis van de kinderboerderij gaan wonen?

  • Ja, want hij moet haast maken met het vinden van een woning (8%)
  • Nee, hij moet snel op zoek naar een andere optie (60%)
  • Het maakt mij niet uit waar hij woont (32%)
2752 stemmen