Exclusief

Het beste van het AD

In AD+ vind je een selectie van onze beste verhalen. Elke dag alles van het AD lezen? Neem dan een abonnement.

Volledig scherm
Sophia den Hartog van het Vroesenpaviljoen. Wat een relaxed tentje is dat, middenin het Vroesenpark. Prima bediening, fijne seizoensproducten en scharrelvlees van lokale producenten. Je kunt je meeneem-barbecue voor in het park met een gerust hart thuislaten. © Frank de Roo

Laat die barbecue maar thuis

Gouden PollepelVroesenpaviljoen, Rotterdam. Om ons heen is het weelderig groen, vogels zingen, een sportvisser haalt de ene karper na de andere uit het water. Dit alles en nog goed eten voor een vriendelijke prijs ook.

Karper
Sportvissers halen in ons land aan de lopende band karpers uit de sloot, maar gegeten wordt het beestje niet veel. De meeste mensen haken af vanwege de vele graten en de wat gronderige smaak. In bijvoorbeeld Polen en Tsjechië waarderen ze hem wel: op kerstavond staat daar steevast karper met aardappelsalade op het menu. Vaak koopt men een levende vis om zeker te zijn van de versheid. In de dagen voor kerst woont het flinke beest dan als ‘huisdier’ in de badkuip.

Eindscore: 8,4
Beoordeling:
Voorgerecht 8,0
Hoofdgerecht 8,0
Nagerecht 9,0
Bediening 8,0
Sfeer 9,0
Prijs-kwaliteit 8,5

Om ons heen is het weelderig groen, vogels zingen, een sportvisser haalt de ene karper na de andere uit het water. Dit alles en nog goed eten voor een vriendelijke prijs ook.

Aha, team Pollepel is zeker even de stad uit? Niets daarvan. We zitten midden in de stad. In het Vroesenpark om precies te zijn. Sinds 2015 heeft het park een fijne hangout in de vorm van het Vroesenpaviljoen. Dat je daar ook uitstekend kunt eten - ook 's avonds - weet nog lang niet iedereen. Tijd om daar verandering in te brengen, want wat een leuke kaart hebben ze hier!

Chef Laurence van Bergeijk gebruikt seizoensproducten en scharrelvlees, werkt met lokale producenten en maakt veel zelf. Limonades, vissoep of runderstoof bijvoorbeeld. Pretentieloze, huiselijke gerechten voor een schappelijke prijs.

De theorie zit goed, nu komt het aan op de uitvoering. Ook die zit wel snor, mede dankzij de ontspannen en attente bediening. De ober komt spontaan de fles wijn nog even laten zien als we verbaasd zijn over de ontzettend bleke rosé - een pinot grigio, die overigens erg lekker is.

De aspergesalade met zachtgekookt ei, jonge aardappels, zeekraal en raapstelen is de lente op je bord, zij het een tikje onuitgesproken van smaak.

Het Duvels-eitje is een borrelgerechtje dat tijdelijk op de kaart staat vanwege de tentoonstelling Gek van Surrealisme in Boijmans. Naast een flesje Duvelbier bestaat het uit een zachtgekookt eitje in zwart broodkruim met gefrituurde ansjovisjes. De andere helft van de eierschaal is gevuld met een uitstekende bisque. Op elkaar geserveerd vormen de eitjes een 'duveltje' met hoorntjes. Een creatief, grappig en smakelijk gerechtje.

Volledig scherm
© Frank de Roo

Beoordeling:
Vroesenpaviljoen, Vroesenlaan 60, Rotterdam, (010) 700 80 30, vroesenpaviljoen.nl
Open: ma 11.00-18.00 uur, di t/m vr 11.00- 21.00 uur, za 10.00-21.00 uur, zo 10.00-18.00 uur.
Prijzen: voorgerechten 5,50-8,50 euro, hoofdgerechten 12,50-17,50 euro, nagerechten 4,50- 6,50 euro.
Afgerekend: 74 euro.
Bijzonderheden: ook ontbijt, lunch, kindermenu, borrel, terras en podium. Karaf kraanwater gratis.

Tussenstand:
1 Vroesenpaviljoen, Rotterdam 8,4
2 Savage, Rotterdam 8,3
3 Fitzgerald, Rotterdam 8,2
4 IDRW, Rotterdam 8,0
Huis Roodenburch, Dordrecht 8,0
6 Leaf, Rotterdam 7,8

E-mail voor vragen of suggesties naar: rd.pollepel@ad.nl

Buurtfunctie
Voor de hoofdgerechten verhuizen we naar binnen, waar ook de bewonersvereniging en de lokale afdeling van een politieke partij vergaderen. Ook dat hoort bij het paviljoen, dat een buurtfunctie heeft. Gelukkig is dit voor de eters inmiddels minder storend - het restaurantgedeelte is recentelijk uitgebreid.

De mooi op de graat gebakken scholfilet met aardappelpuree en seizoensgroenten is zoals je het eigenlijk altijd zou willen zien. Enig minpuntje is hier het gebrek aan zout op vis en puree, maar dat is eenvoudig opgelost. Bovendien helpen de sauce vierge (olijfolie, citroensap, tomaat en in dit geval ook kappertjes en olijven) en het groentegarnituur ons aan extra smaak: we begroeten opnieuw de zeekraal, ditmaal in gezelschap van zijn zilte buur lamsoor en dubbel gedopte tuinboontjes. Erbij krijgen we een bordje voor de graten, plus een kannetje kraanwater. Aardig.

Vegetarisch gerecht
Het vegetarische gerecht is door de Midden-Oosterse insteek rijker aan smaak. Boterzacht gegaarde aubergine met kruidige olie, feta, granaatappel op zachte bulgur. Met geroosterde wortel, ui en lamsoor erbij zijn ook hier de groenten geen sluitpost. Zo smakelijk krijg je het op je barbecue in het park niet voor elkaar.

De toetjes leken een uitgemaakte zaak. Er staan er immers maar twee op de dinerkaart. Maar dankzij een tip van de dame van de bediening ontdekten we de verdraaid goede brownie met karamel en crumblebodem. Ook erg goed is het dessert van mousse van schapenkaas, citrus, rode biet en geroosterde druiven. Niet mierzoet, en erg verfrissend. Had elk park maar zo'n paviljoen...