Exclusief

Het beste van het AD

In AD+ vind je een selectie van onze beste verhalen. Elke dag alles van het AD lezen? Neem dan een abonnement.

Volledig scherm
Wessel Penning. © Joost Hoving

Polder-Erdogan

ColumnDe enorme, Hollandse verontwaardiging over de populariteit van Erdogan, ik vind die nogal schijnheilig. O, begrijp me niet verkeerd, ik zou, denk ik, nooit op hem stemmen. Kan ook niet, want ik ben geen Turk. Maar was ik Turk, of hij Nederlander, dan stemde ik vermoedelijk van zijn levensdagen nog niet op die snor. Maar geldt dat ook voor mijn bloedeigen landgenoten?

Quote

Stel Erdogan nou eens voor in een Nederlandse variant

Nu denkt u natuurlijk: Wat loop je nou te zeveren, Penning! Die Erdogan, die held van zoveel Rotterdamse Turken, daar moet ik dus niets van hebben.

Ja, snap ik. Maar stel hem nou eens voor in een Nederlandse variant en realiseer u dan hoe Erdogan ooit in Turkije zijn politieke loopbaan begon. Denkt u zich eens in dat hij geen Recep heet, maar gewoon Fred, Fred van Dam, en dat hij geen snor heeft, maar een guitige, donkerblonde krullenkop. Zie die Fred van Dam voor u, een jongen van het volk, arm geboren, door hard werken een machtig man van aanzien geworden, maar altijd gewoon gebleven. Die Fred is een beresterke politicus, die in duidelijke taal zegt wat mensen graag horen. Hij lijkt eerlijk, daadkrachtig ook. Hij wil wat velen willen: Oude waarden herstellen en Nederland weer aan de Nederlanders teruggeven.

Fred beschouwt buitenlanders als indringers, die onze banen, of anders ons geld en goed willen afpakken. Daarbij heeft Fred een bloedhekel aan linksig, elitair volk, aan journalisten, aan kunstenaars, aan NPO, VARA, BNN en VPRO en zo. Soms vindt u hem te fel tegen andersdenkenden. Fred kan soms een driftkikker zijn. Maar toch gelooft u dat hij het beste voor heeft met ons land. Zijn trots op Nederland bevalt u. Fred, dat is gewoon een sterke man.

Zou u op die man stemmen? Of anders uw buurman misschien? Zou u er schande van spreken als hij wel voor hem zou kiezen?

De polder-Erdogan, ik schat hem in Nederland bij zijn eerste Kamerverkiezingen in op een zetel of dertig. En dat is dan nog maar het begin.

poll

Mag burgemeester Oskam in het voorhuis van de kinderboerderij gaan wonen?

  • Ja, want hij moet haast maken met het vinden van een woning (8%)
  • Nee, hij moet snel op zoek naar een andere optie (61%)
  • Het maakt mij niet uit waar hij woont (32%)
3099 stemmen