Exclusief

Het beste van het AD

In AD+ vind je een selectie van onze beste verhalen. Elke dag alles van het AD lezen? Neem dan een abonnement.

Volledig scherm
De dorstige jury aan het werk: Jan Wolfs, Wendy Castro en Jeffrey Dirks (vlnr). © Jan de Groen

Proost! Hoe goed is Rotterdams bier?

Rotterdamse biertestKaapse Bea, Kaiser Kuttlipp II of blonde Ketelbink: zegt u het wat? Het zijn namen van Rotterdamse biertjes. Lokaal gebrouwen bier is hot en tegenwoordig overal verkrijgbaar. Maar: is dit Maasstedelijke gerstenat ook lekker? Het AD Rotterdams Dagblad neemt de proef op de som en deelt cijfers uit.

8,8 Kaapse Brouwers
Wolfs: 'Koffie, chocolade, mooi feestje'
Castro: 'Om van te nippen voor de haard'
Dirks: 'Dít is speciaal bier'

8,6 Brouwerij Noordt
Wolfs: 'Doe mij maar een doosje. Dit is góed'
Castro: 'Dorstlessend en fruitig'
Dirks: 'Een smaakexplosie'

7,3 Pelgrim
Wolfs: 'Mooi, vol bier met geel fruit'
Castro: 'Bier waar je van ontspant'
Dirks: 'Precies waarom ik niet van triple hou'

Hebbie ook Rotterdams bier? Stel die vraag in een willekeurige bar of drankwinkel en degene tegenover je begint driftig te knikken. Of je nou een triple, blond of een Indian Pale Ale (IPA) zoekt: het wordt in de Maasstad bedacht, gebrouwen én verkocht.

Bijzonder, want op biergebied was de prik er decennialang af in Rotterdam. Ooit, in de Middeleeuwen, was de Maasstad een bierstad, met dik veertig brouwerijen binnen haar muren. Na de Tweede Wereldoorlog waren alleen Heineken en Oranjeboom nog over, tot ook zij de stad verlieten. En terwijl in de jaren erna de ene na de andere Amsterdamse brouwerij opstartte, moest Rotterdam het tot 2014 doen met enkel stadsbrouwerij De Pelgrim.

Stoere namen
Althans, zo leek het. Want in schuurtjes en op zolders werd volop gekokkereld met hop, mout en gerst. En die thuisbrouwers boeken tegenwoordig succes. Samen laten zij Rotterdam opleven als bierstad. Bij slijterijen en speciaalzaken staan de rekken vol met kleurrijk Maasstedelijk bier, getooid met stoere namen als Herrie, Extra Special Beard en Drift. Sinds deze week kun je in elke Rotterdamse Albert Heijn bier van de Kaapse Brouwers kopen.

7,1 Kaf en Koren
Wolfs: 'Goede chocoladesmaak'
Castro: 'Geen stoute jongen'
Dirks: 'Fletser dan de kleur belooft'

6,3 Ketelbink
Wolfs: 'Moutig, drinkt makkelijk'
Castro: 'Romig, smaakt naar banaan'
Dirks: 'Zoetig en zwaar. Mist zuur'

6,0 Herman den Blijker
Wolfs: 'Evenwichtig, ruikt naar ananas uit blik'
Castro: 'Licht, smaakt naar meer'
Dirks: 'Mij te zuur'

En dus is het tijd voor een Rotterdamse biertest. Het AD Rotterdams Dagblad formeerde een dorstige jury. Jan Wolfs (64) is professioneel bierkeurmeester, Wendy Castro (35) een doorgewinterde barvrouw en Jeffrey Dirks (30) een amateurliefhebber. 

De drie krijgen in café Sijf tien verschillende Rotterdamse biertjes ingeschonken, proeven blind en beantwoorden daarna de vragen: wat proef je en wat vind je ervan? Ieder geeft een cijfer en daarvan wordt het gemiddelde vermeld. 

Het drietal begint enthousiast met snuiven, slurpen en slikken. De gelegenheidsjury inspecteert een bierregenboog: van de witgele DB Herrie van Herman den Blijker tot de donkerbruine Stout van Kaf en Koren. 

Dat smaken verschillen, is duidelijk vanaf het derde testmonster. ,,Weet je zeker dat ik kritisch mag zijn?'', vraagt Castro twijfelend. ,,Dit smaakt namelijk goedkoop en nietszeggend."

5,8 Drift Brouwers
Wolfs: 'Niet in balans. Ik mis hop'
Castro: 'Fruitig, maar niet compleet'
Dirks: 'Uitgesproken, dit drink je langzaam'

4,8 LMNOP
Wolfs: 'Niet fris en plakt tegen tanden'
Castro: 'Muffig, mist karakter'
Dirks: 'Zwaar, dat waardeer ik'

4,6 Eurotrash Brewery
Wolfs: 'Scherp in de keel, ruikt naar karton'
Castro: 'Metaalachtig en goedkoop'
Dirks: 'Heerlijk fris, kruidig pils'

3,8 De bebaarde brouwer
Wolfs: 'Onzuiver, met zuurtje dat er niet in hoort'
Castro: 'Muffe karamelsmaak'
Dirks: 'Plat van smaak'

Wolfs zucht als hij voor de derde keer zijn neus diep in het kleine glas steekt en vult haar dan aan: ,,Ik ruik karton en proef iets scherps. Dit is niet goed gegaan." 

'Specerijen'
Maar Dirks heeft geen boodschap aan de waarschijnlijke brouwbedoeling, hij noteert tevreden: 'Dit bier drinkt makkelijk weg, heeft een volle smaak met veel specerijen'. En zo krijgt Kaiser Kuttlipp II van Eurotrash Brewery een 2, 4 én een 8. 

Hoewel deze biertest blind is, delven de kleinere merken opvallend genoeg het onderspit. Keurmeester Wolfs ontdekt niet alleen een 'brouwfout' in de Kaiser Kuttlipp II, maar ook in de Vienna Pale Ale van LMNOP, de Extra Special Beard van de Bebaarde Brouwer en de Hijs IPA van Drift. ,,Hierin zitten foute zuurtjes, dat zijn infecties die ontstaan tijdens het brouwen of bottelen. Kleine brouwerijen zijn daar vatbaarder voor, dit heeft te maken met kennis en hygiëne." 

Over twee biertjes zijn ze unaniem enthousiast. Bij de 'dorstlessende' en 'mooi doordrinkbare' Ipal van Brouwerij Noordt wordt een halve fruitmand genoteerd: van lychee tot mango. ,,Ik heb de eerste slok laten bezinken en maak van mijn 9 een 9.5", zegt Dirks. ,,Dit bier is echt heel goed gebrouwen", zegt Wolfs. ,,Ik weet niet van welk merk dit is, maar kan ik een doosje meenemen?"

Rode kleur
De Bea van de Kaapse Brouwers maakt het meest indruk. ,,Kijk eens, wat een prachtige rode kleur", zucht Wolfs, terwijl hij met een meegebracht lampje in deze Black Rye IPA schijnt. ,,Dit bier maakt indruk", zegt Castro. ,,Bijzonder en toch toegankelijk. Ik drink mijn testglas hier helemaal leeg, maar lekker rustig nippen voor de haard zou nog beter zijn." 

Dirks: ,,Ik weet niet wat ik allemaal proef in dit glas, maar ik proef veel. En niet té veel. Maar," zo kraakt hij toch een kritische noot over de winnaar, ,,in de winkel zou ik dit flesje nooit hebben gekozen, veel te saai. In het gangpad kijk je toch al gauw naar een etiket en dan maken de Kaiser Kuttlipp II en Extra Special Beard meer indruk."