Exclusief

Het beste van het AD

In AD+ vind je een selectie van onze beste verhalen. Elke dag alles van het AD lezen? Neem dan een abonnement.

Volledig scherm
Rattenvangers John van Vliet (links) en Peter Muilwijk kijken in een rattenval in de Afrikaanderwijk. © Sanne Donders

Rattenfestijn op Afrikaanderplein

overlastElf medewerkers van de plaagdierbestrijding in Rotterdam hebben het maar druk met de flinke stijging van het aantal rattenmeldingen.

Quote

Je zag ze echt overal lopen

Peter Muilwijk

,,Kijk daar komt er nog een'', Peter Muilwijk, ondersteunend teamleider plaagdierbedstrijding bij de gemeente Rotterdam kijkt toe terwijl een moeder met een kinderwagen een enorme zak brood omkiepert op het grasveld.

Tientallen meeuwen en ganzen cirkelen luid roepend om de buit. Het is al de derde buurtbewoner in een half uur tijd die een zak brood leegt op het Afrikaanderplein. De gedumpte resten zijn een van de oorzaken van de rattenoverlast.

Vooral deze zomer was het plein in Feijenoord vergeven van de ratten. Ze schoten tussen de benen door van omwonenden die een broodje aten op een bankje. Ritselden tussen de bosjes en joegen zelfs de meeuwen weg als er weer eens brood werd gestrooid. ,,Je zag ze echt overal lopen'', zegt Muilwijk.

De meldingen over het ongedierte op het plein stroomden binnen.
De gemeente greep in. Er werden 25 rattenklemmen geplaatst. Bezoekers kregen voorlichting over hun afvalen, omliggende bosjes werden gekortwiekt. Maar nog bleven de ratten terugkomen.

Als laatste redmiddel werd gif ingezet. En dat hielp. Nu, twee maanden later, is er geen rat meer te zien. Nog iedere dag loopt Muilwijk of een van zijn tien collega's de vallen op het plein langs. Die zijn de laatste weken leeg.

Behalve aan het Afrikaanderplein heeft Muilwijk ook een dagtaak aan Park 1943 in Tussendijken. ,,Dat is ook zo'n hotspot'', zegt collega John van Vliet. ,,Daar worden ook hele broden op het gras gegooid.''

Voederverbod
Op dat soort plekken zou een voederverbod handig kunnen zijn, denkt projectleider Grietje van Maters van de aanpak rattenoverlast. Het plan om het voederen in de hele stad te verbieden, is van de baan. Vooral omdat het erg lastig is om dat te handhaven.

Alleen voederaars die op heterdaad betrapt worden, kunnen een boete krijgen. ,,Het is aan de gebiedscommissies om plekken aan te wijzen'', zegt Maters. De gemeente heeft inmiddels 70 extra verbodsborden besteld.

Ratten kunnen ziektes overbrengen, stelt Muilwijk. ,,In tegenstelling tot bijvoorbeeld muizen lopen ze door het riool. Daar nemen ze dingen uit mee.''

Volgens de gemeente hebben de afgelopen drie jaar elf Rotterdammers de ziekte van Weil opgelopen door contact met ratten. Meestal gebeurde dat in het buitenland. Een sportvisser werd hier ziek na contact met vervuild water.

Aanvallen doen ratten uiterst zelden, stelt Van Vliet. ,,In de 38 jaar dat ik hier werk, heb ik dat nooit gezien.''