Exclusief

Het beste van het AD

In AD+ vind je een selectie van onze beste verhalen. Elke dag alles van het AD lezen? Neem dan een abonnement.

Volledig scherm
Mark Lotterman treedt vanavond samen met cultheld Harry Merry op in café Kopi Soesoe. © Sanne Donders

Rotterdammer maakt album met 75 gastbijdragen

KunstprojectSinger-songwriter Mark Lotterman wilde graag iets anders maken dan een album met liedjes; hij vroeg kunstenaars, schrijvers en wetenschappers om te reageren op de liedjes die hij schreef.

Quote

Ik ben echt verrast door het gemak waarmee dit project groeide

Mark Lotterman

Zijn album Holland groeide daarmee uit tot een kunstproject met 75 bijdragen van anderen. ,,,Of zoiets ooit eerder gedaan is?", vraag Lotterman. ,,Nee. Niet dat ik weet. Nick en Simon hebben wel eens schilderijen bij nummers laten maken, maar het is nog nooit op deze manier gedaan, niet met mensen uit zoveel verschillende disciplines. Hoe ik al die mensen vond? Het zijn artiesten die ik ken, of die ik bewonder. Sommigen heb ik gevonden door gewoon te googelen. Wat ze deden met de liedjes die ik ze stuurde liet ik aan hen. Ik heb geen grenzen aangegeven."

En zo hoor en zie je op de website die gebouwd is rond Holland ineens een 50-koppige fanfare het nummer Happy vertolken. ,,Het is best bizar dat zoveel mensen die ik helemaal niet ken, bezig zijn met mijn muziek. Ze hebben dat moeten repeteren, er is een film gemaakt. Ik ben echt verrast door het gemak waarmee dit project groeide." Er zijn tekeningen, interviews, verhalen, animaties, gedichten en foto's. Alles is belangeloos gemaakt: niemand kreeg betaald. ,,En niemand vond dat een bezwaar."

Vandaag presenteert Lotterman zijn nieuwe single Happy, de eerste track van zijn nieuwe album, in café Kopi Soesoe op Katendrecht. Hij treedt daar op met de Rotterdamse cultheld en muzikant Harry Merry. ,,Hij is één van de twee of drie mensen in Nederland die ik echt fantastisch vind. Hij is waarschijnlijk de enige die echt authentiek is in wat hij doet. Zijn nummer staat op de andere kant van de single, een ouderwetse 7 inch. Voor het project maakte hij een playlist met liedjes waar hij vrolijk van wordt. Die komt binnenkort op de website."

Speeltuin
Holland is zijn speeltuin, zegt Lotterman. ,,Het grenzeloze, het idee dat alles kan bij dit project, dat vind ik heel fijn. Met vallen en opstaan is er ineens iets moois. En ik deed zelf heel andere dingen dan ik gewend was; ik ga bijvoorbeeld een educatief programma opzetten met de kunstacademie in Tilburg, terwijl ik hiervoor heel weinig van kunst wist."

Volgende week verschijnt de clip bij Happy, in het najaar komt het album Holland officieel uit, en is het niet langer alleen een link op internet, maar een échte plaat. ,,Er komen ook twee exposities: eentje in Tent eentje in NL=US, er komen optredens op verschillende plekken in de stad. En daarna kijken we hoe het verder gaat."

Mark Lotterman en Harry Merry, Kopi Soesoe, Deliplein Rotterdam, 21.00 uur. www.albumholland.com