Exclusief

Het beste van het AD

In AD+ vind je een selectie van onze beste verhalen. Elke dag alles van het AD lezen? Neem dan een abonnement.

Volledig scherm
Archibaldt à Volonté houdt het alziend oog op Teun z'n buik voor. © Frank de Roo

'Wie mooi wil zijn, moet pijn lijden'

SfeertjeWie van tatoeages houdt, moest afgelopen weekeinde in de Maassilo op Rotterdam-Zuid zijn. Hier werd voor de eerste keer de Rotterdam Tattoo Convention Ink & Steel gehouden.

Quote

Ik zag er net een paar lopen, die moesten gewoon huilen.

Nico uit Veghel

Het hoge snerpende geluid van vele tatoeagenaalden klinkt onafgebroken door de industriële ruimte die gevuld is met tientallen stands. Overal waar je kijkt liggen mannen en vrouwen op tafels. Met de kaken stijf op elkaar de pijn verbijtend die de naald hen in de huid toebrengt.

,,Ik zag er net een paar lopen, die moesten gewoon huilen. Sommigen weten niet waar ze aan beginnen, joh'', vertelt Nico uit Veghel. Hij is met Teun naar Rotterdam gekomen om een tatoeage te laten zetten door tattoo kunstenaar Archibaldt à Volonté. ,,Waarom door hem? Nou hij is gewoon goed'', zo zegt Nico.

Ondertussen houdt Archibaldt een tekening van het alziend oog op Teun z'n buik voor. Het Egyptische symbool heeft een speciale betekenis voor Teun. ,,Wat precies, houd ik liever privé'', vertelt Teun, die een tikkie nerveus lijkt. Het volledig getatoeëerde bovenlijf van Archibaldt onthuldt dat de kunstenaar zelf ook al vaker met het bijltje of in dit geval naaltje, heeft gehakt.

Met een grijns vraagt hij ondergetekende ook of er interesse is in een tatoeage. ,,Ik heb er al één'', hakkel ik naar waarheid. ,,Er past er vast nog wel eentje bij'', vervolgt Archibaldt, die mijn lijf bekijkt zoals een schilder een blanco schildersdoek. Toegegeven: zo rondlopend op de beurs gaat het wel weer een beetje kriebelen. En iedereen weet... zodra je één tattoo hebt laten zetten, wil je er meer.

Sieraad

En dat is te zien hier op de beurs waar vele bezoekers, jong en oud, er spontaan eentje laten zetten. Onder wie ook Reinier Davies uit Etten-Leur die onder het toeziend oog van zijn vriendin Petra Pieters de tattoo op zijn rechterarm laat aanvullen. Petra heeft er zelf ook eentje: ,,Het is een sieraad op je lichaam en ja, het is wel pijnlijk, maar wie mooi wil zijn moet pijn lijden.''

Misschien is het wel die pijn die past bij het stoere imago van tatoeages. Hier op de beurs lopen ook enkel stoer uitziende mannen en vrouwen rond die niet voor een beetje pijn lijken terug te deinzen. De ruige Maassilo past perfect in het plaatje en zorgt voor een wat duistere, maar zeker niet ongure sfeer op de beurs.

Zo spotten we zelfs een keurig uitziend echtpaar uit Zoetermeer. Hun 8-jarige zoon Zenja mag een tijdelijke tattoo 'Lucky-13' laten zetten. ,,Zijn broer zit ook onder'', wijst zijn moeder naar haar oudere zoon die een stukje verderop strak in het pak gestoken langs de stands struint. ,,En zijn andere broer is tatoeëerder, we zijn voor hem hierheen gekomen.''

Over tien jaar mag Zenja, net als zijn broers, een echte. ,,En dan wil heel mijn arm vol!'' grijnst het stoere ventje.

Volledig scherm
De 8-jarige Zenja liet tijdens de Rotterdam Tattoo Convention in de Maassilo een 'Lucky 13' plaktattoo zetten. © Frank de Roo