Exclusief

Het beste van het AD

In AD+ vind je een selectie van onze beste verhalen. Elke dag alles van het AD lezen? Neem dan een abonnement.

Volledig scherm
Céline met haar Réne. © reuters

Céline Dion blijft zingen voor René

The show must go on. Céline Dion zingt de Queen-klassieker sinds het overlijden van haar echtgenoot vorig jaar vrijwel elk concert. Volgens hetzelfde mantra slaat de zangeres (49), die vrijdag in de Arnhemse Gelredome optreedt, zich deze dagen door het leven.

,,Wat kan ik anders doen dan doorgaan?'' vroeg Céline Dion zich afgelopen maand af in een van de schaarse interviews voorafgaand aan haar nieuwe Europese tournee. Sinds de dood van echtgenoot en manager René Angélil (73) in januari 2016 is de zangeres, zoals ze zelf zegt, de enige ware liefde in haar leven kwijt. Maar dat verlies houdt haar niet van het podium.

Levenskracht

Aanstaande vrijdag zingt de zangeres (49) haar grootste Engelstalige hits in de Arnhemse Gelredome. Maar haar eerste concert na de dood van haar man gaf ze al een maand na zijn overlijden. Op de setlijst prijkte toen prominent: The show must go on van Queen. Dion zal het vermoedelijk ook in Arnhem zingen. Het lied, gebouwd rond het in stormbestendige goudlak gedoopte motto van de Amerikaanse showbusiness, verbeeldt sindsdien het mechanisme achter haar levenskracht. ,,René stimuleert me nog steeds om door te gaan'', zei ze tegen de Duitse Bild am Sonntag.

Dat is inmiddels al 37 jaar zo. Het was Angélil, een ervaren Canadese muziekmanager, die in de 12-jarige Dion een toekomstige wereldster zag. Hij nam een extra hypotheek op zijn huis om de carrière van zijn protegee op gang te brengen. Zeven jaar later werden twee - hij 45 jaar, zij 19 - verliefd. Hun bruiloft in 1994 werd live op televisie uitgezonden.

Als tweemanschap veroverden ze de muziekwereld. Met stembanden van elastiek en een repertoire dat steevast de grenzen tussen kunst en kitsch opzoekt, werd Dion de best verkopende zangeres van de jaren 90. Dankzij hits als It’s All Coming Back to Me Now, Because You Loved Me en uiteraard de schipbreukhymne uit de film Titanic, My Heart Will Go On, verkocht ze in totaal 200 miljoen platen.

Duizendste optreden

In de nieuwe eeuw vestigde Dion zich in Las Vegas. Daar stichtte ze met Angélil, die toen net was hersteld van kanker, een gezin dat bestaat uit de naar zijn vader vernoemde René Charles (16) en de tweeling Eddy en Nelson (6). Dion kreeg een vaste baan in het epicentrum van de neonverlichte entertainmentstad. In het in Romeinse stijl opgetrokken Caesar’s Palace vierde Dion onlangs haar duizendste optreden. Nog elk optreden brengt ze er een hommage aan haar echtgenoot. Volgens Dion ‘de enige man die ik ooit heb liefgehad en zal liefhebben.’

De zangeres had halverwege 2014 haar carrière abrupt stilgezet toen duidelijk was dat Angélils keelkanker ongeneeslijk was. Ze wilde hem bijstaan in zijn laatste dagen. Toch keerde ze een jaar later weer terug op het podium van het hotel. Uiteindelijk stierf Angélil op 14 januari 2016. Twee dagen later overleed ook haar broer.

Volledig scherm
© Dave J Hogan/Getty Images
Volledig scherm
© Dave J Hogan / Getty Images)

Dion verbaasde vervolgens vriend en vijand door tijdens een wake voor Angélil in een basiliek in Montreal de condoleances van honderden fans persoonlijk in ontvangst te nemen. Weer een week later hield ze een herdenkingsdienst voor haar man in Caesar's Palace. ,,Mijn tweede huis'', noemde ze het hotel bij die gelegenheid. Ze keerde er op 23 februari terug met haar show.

Quote

Ik ben mijn man, manager en beste vriend kwijt

Aan Bild vertelde ze hoe ze sindsdien haar bestaan inricht. Als ze geen shows geeft, brengt ze de avonden samen met haar tweeling voor de televisie door, het toestel afgestemd op het Disneykanaal. ,,De jongens hebben gelukkig hetzelfde ritme als ik, legde ze uit. ,,Ze hebben blijkbaar ook het showbizzgen. We gaan om 12 of 1 uur naar bed en maken een nacht van 12 uur. Die twee slapen gelukkig altijd bij mij in bed.''

Ze praat veel met haar kinderen over haar overleden man. ,,Maar altijd op een manier die laat zien dat het glas half vol is. Natuurlijk, zij hebben hun vader verloren. En ik ben mijn man, manager en beste vriend kwijt. Maar René leeft nog voort in ons hart, zeg ik altijd. Ook tegen mezelf, ja. Ik geloof dat hij  over me waakt, me helpt bij het nemen van beslissingen. Ik weet dat ik zijn favoriete zangeres ben. En dat is waarom ik nog steeds zing. Omdat ik weet dat hij me nog kan horen.''

poll

Wie is jouw favoriete RTL Late Night-presentator?

Wie is jouw favoriete RTL Late Night-presentator?

  • Beau van Erven Dorens (72%)
  • Humberto Tan (28%)
11924 stemmen