Exclusief

Het beste van het AD

In AD+ vind je een selectie van onze beste verhalen. Elke dag alles van het AD lezen? Neem dan een abonnement.

Volledig scherm
The Legend of Tarzan. © PR

De belangrijkste filmpremières van deze week

recensiesHet AD brengt iedere week op donderdag recensies van films die in première gaan.  Deze keer: de avonturenfilm the Legend of Tarzan, de komedie Renesse, de animatiefilm The Red Turtle en het drama The Man Who Knew Infinity.

Avonturenfilm

  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  The Legend of Tarzan

In een van zijn geestige tirades ging Muhammad Ali ooit tekeer tegen Tarzan. Een blanke man die de koning van de jungle werd? Hoe racistisch wil je het hebben? De stelling van de legendarische bokser valt niet te ontkrachten. Misschien dat Ali minder moeite zou hebben met de nieuwe filmversie van Tarzan. Deze keer komt de oerwoudheld vooral in actie tegen de slavenhandel in Congo, uitgevoerd in opdracht van de Belgische koning Leopold II.

Hoe John Clayton, ook bekend als Lord Greystoke, als vondeling bij de gorilla's uitgroeit tot Tarzan (gespeeld door de atletische Alexander Skarsgård), wordt in deze 3D-film in terugblikken verteld. Het verhaal gaat vooral over zijn terugkeer naar Afrika als volwassene om de slavernij te bestrijden. De dubieuze huurling Léon Rom (de zoveelste schurkenrol van Christoph Waltz) is daarvoor verantwoordelijk. Tarzan neemt zijn vrouw Jane (Margot Robbie) mee, die bepaald geen doetje is. Ook zij heeft banden met de Afrikaanse bevolking, die in deze versie met meer respect wordt behandeld dan in de meeste Tarzanfilms.

Het drama bestaat vooral uit een reddings­actie van Tarzan als zijn vrouw door Rom is gekidnapt. Met de steun van een complete diergaarde - van gorilla's tot krokodillen - trekt de junglekoning ten strijde. Aan spektakel is dus geen gebrek in deze politiek correcte Tarzan­film. (Ab Zagt)

Regie: David Yates. Hoofdrollen: Alexander Skarsgård, Margot Robbie, Samuel L. Jackson en Christoph Waltz.

Volledig scherm
Renesse. © PR

komedie

  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  Renesse


Komedie Renesse: Bodemloze put vol ranzigheid

,,Renesse, dat is toch dat ene hedonistische fuck-badplaatsje in Zeeland?" Ben je mooi klaar mee als VVV. Hamer je tien jaar op je prachtige duingebied en in oude luister herstelde kasteel, komt er een film uit die je badplaats afschildert als puberaal pornopark waar men uitglijdt over kots en gebruikte condooms.

Bas (Niek Roozen) gaat naar Renesse om zijn opa's as uit te strooien. Op zijn sterfbed fluisterde grootvader Bas in dat hij 'de melk moet schenken als-ie vers is, de keu moet stoten als-ie recht is'. Oftewel: zo veel mogelijk seks hebben. Nu denken Bas en zijn gappies Luca en Daniël toch aan niets anders. Neef Thijs, mee vanwege zijn auto, maakt daarentegen, heel volwassen, tijd voor jaren 80-songs en zijn troetelkip.

Het verhaal, iets over vriendschap en verliefdheid, verzuipt samen met elke andere ambitie in een bodemloze put vol ranzigheid. Geen goede beurt voor Renesse en de toekomstige generatie. Wél een compliment voor het ongekuiste en waarheidsgetrouwe, half-Engelse, taalgebruik. (Tisha Eetgerink)

Regie: Willem Gerritsen Hoofdrollen: Niek Roozen, Sam Doets, Martijn van Eijzeren.

Volledig scherm
The Red Turtle © PR

animatie

  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  The Red Turtle


The Red Turtle: animatiefilm is oase van rust

Vergeleken met het overbevolkte Finding Dory is The Red Turtle, de in Cannes bekroonde animatiefilm van Michael Dudok de Wit, een oase van rust. Bij de Nederlander - die tien jaar geleden een Oscar won voor de korte animatiefilm Father and Daughter - geen opdringerige liedjes, geen gevatte dialogen, geen sentimentele plotlijnen, maar een ingetogen versie van het Robinson Crusoe­verhaal, waarin veel aan de fantasie van de kijker wordt overgelaten.

Dudok de Wit heeft in zijn film geen enkel woord nodig om het verhaal te vertellen van een drenkeling die aanspoelt op een onbewoond eiland vol ongerepte natuur. De verstilde beelden in The Red Turtle zijn veelal gemaakt in de tekenstijl klare lijn, die iedere kijker zal herkennen van Hergé (Kuifje). Dat levert prachtige paradijselijke taferelen op in een gezapig tempo dat niet geschikt is voor ongeduldige kijkers. De humor in de film is aan de zuinige kant, maar de krabbetjes die telkens opduiken maken één en ander goed. (Ab Zagt)

Regie: Michael Dudok de Wit.

Volledig scherm
The Man Who Knew Infinity. © PR

drama

  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  The Man Who Knew Infinity


Jeremy Irons redt formulefilm

Films over wiskundige genieën leveren - hoe gek dat ook klinkt - vaak pakkend filmdrama op. Voorbeelden zijn Good Will Hunting en A Beautiful Mind, waarin volledig of halfgestoorde rekenknobbels hun gaven mogen tonen. Ook The Man Who Knew Infinity past in deze categorie. Het verhaal is waargebeurd. Een Indiase jongen, Srinivasa Ramanujan, komt op de prestigieuze universiteit Cambridge terecht, waar hij met discriminatie wordt geconfronteerd. Gelukkig neemt professor G.H. Hardy (Jeremy Irons) de jongeman onder zijn hoede. Hij probeert de geniale theorieën van zijn protegé te bewijzen.

Het hart van de film is de gecompliceerde verhouding tussen beide mannen. Irons is vooral uitstekend als de boekenwurm die eigenlijk contactgestoord is en nooit echt heeft geleefd. Zijn Indiase leerling heeft wel een privéleven, maar moest zijn jonge vrouw in zijn land achterlaten. Aan tragiek ontbreekt het niet in The Man Who Knew Infinity, toch maakt de film een te berekende indruk, alsof een formule wordt uitgewerkt. Vooral door de voortreffelijke vertolking van Irons beklijft de film toch. (Ab Zagt)

Regie: Matthew Brown. Hoofdrollen: Dev Patel en Jeremy Irons.