Exclusief

Het beste van het AD

In AD+ vind je een selectie van onze beste verhalen. Elke dag alles van het AD lezen? Neem dan een abonnement.

Volledig scherm
Fragment uit Café Society. © PR

De belangrijkste filmrecensies van deze week

filmrecesiesHet AD brengt iedere week op donderdag recensies van films die in première gaan. Deze keer: de tragikomedie Café Society, de komedie Bad Moms, de actiekomedie Skiptrace en het drama Equals.

Allen scoort ook met de middenmoot

Tragikomedie

  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  Café Society
Volledig scherm
© PR

In zijn nieuwe film, die balanceert tussen komedie en tragedie, begeeft Woody Allen zich op bekend terrein. Natuurlijk is er een verhouding tussen een oudere man en een jonge mooie vrouw. In dit geval een impresario in het Hollywood van de jaren 30 (Steve Carell) die een affaire heeft met zijn secretaresse (Kristen Stewart). Een kink in de kabel ontstaat als een neef (Jesse Eisenberg) opduikt die ook verliefd wordt op deze schoonheid.

Wie nu al begint te gapen van herkenning mag Allen nooit onderschatten. De maestro uit New York slaagt er toch weer in een film te maken die bij vlagen hilarisch is, maar ook verre van perfect.
Een minpunt is onder meer de rol van Eisenberg. Zijn karakter is tamelijk flets en op den duur oninteressant.

Daartegenover zet Allen een reeks aanstekelijke personages, zoals de rol van Carell, een ijdeltuit die in elke zin een bekende filmster noemt. Ook in New York duiken hilarische types op, vooral uit het gangstermilieu.

Café Society behoort tot de middenmoot van het almaar uitdijende oeuvre van Allen. Dat is nog altijd een aanbeveling voor zijn bewonderaars.
(Ab Zagt).

Regie: Woody Allen. Hoofdrollen: Kristen Stewart, Jesse Eisenberg en Steve Carell.

Even alle ballen uit de lucht

Komedie

  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  Bad Moms

Kinderen wekken, gezonde ontbijtjes maken, boodschappen doen, vrijwilligerswerk op school afhandelen en blits carrière maken; het dagelijks ­leven van Amy (32) in Bad Moms is dodelijk vermoeiend. Dag en nacht de perfecte moeder, minnares en werknemer uithangen blijkt schier onmogelijk. Daarom ­besluit ze op een extra stressvolle dag dat 't maar eens óver moet zijn met het hysterische presteerwerk: Amy wordt een bad mom. Een volwassen vrouw die aan de toog mag hangen, wilde vriendinnen heeft, grenzen stelt en weer eens aan zichzélf denkt. Ook in bed.

Het blijft lastig: grove komedie in de goedwerkende stijl van The Hangover kopiëren naar het damesbestaan. In Bridesmaids lukte dat heel aardig. In dit geval ontkomen de makers niet aan enkele moraalridderthema's die het van de pot gerukte feestgedruis toch ietwat indammen. De mooie Kunis doet het aardig in de hoofdrol, maar de aandacht gaat stiekem vooral uit naar collega-wildebras Kathryn Hahn én Christina Applegate als vals rijkeluisloeder in designerpakjes.
(Maricke Nieuwdorp).

Regie: Jon Lucas, Scott Moore. Hoofdrollen: Mila Kunis, Kathryn Hahn, Kristen Bell.

Volledig scherm
© PR

Clowneske buddymovie is opvallend slordig afgewerkt

Actiekomedie

  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  Skiptrace

Martialartsgevechten en actie met een vette knipoog: de uit Hong Kong afkomstige Chan weet waar zijn krachten liggen. Helaas voeren een nodeloos ingewikkeld plot en slordige afwerking de boventoon in de flauwe, clowneske buddymovie Skiptrace.

Nadat zijn collega in Hong Kong is omgelegd door een geheimzinnige übercrimineel, zweert rechercheur Bennie (Chan) hem daarvoor op te pakken. Maar hij mist bewijs. Zijn redding komt uit onverwachte hoek: een Amerikaanse beroepsgokker heeft door stom toeval een telefoon met bewijs op zak. Omdat Bennie niet de enige is die erop jaagt, reist het gelegenheidsduo dwars door Rusland en Mongolië naar eindstation Hong Kong. Onderweg proberen ze allerhan­de achtervolgers te ontwijken.

De alweer 60-jarige Chan en de ooit zo jongensachtige Knoxville (Jackass) vergalopperen zich een beetje in deze actiefilm met opvallend slechte dubs en montagefouten. De actiescènes zien er onaf uit, terwijl de sympathieke vechtveteraan duidelijk zijn stinkende best heeft gedaan op de set.
(Maricke Nieuwdorp).

Regie: Renny Harlin. Hoofdrollen: Jackie Chan, Johnny Knoxville.

Verliefd in de witte hel

Drama

  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  Equals

Romantiek in een dystopische wereld; het intrigeert. In de utopische, witte wereld waarin illustrator Silas en opdrachtschrijfster Nia leven, zijn slordige zaken als emoties en liefde uitgesloten. Als foutloos geprogrammeerde robots voeren alle burgers hun werk uit. Er waart een mysterieuze ziekte rond die de inwoners ongewenste gevoelens ontlokt. Het leidt tot een gedwongen opname tot de dood erop volgt.

Wanneer Silas plots minder stoïcijns door het leven gaat, stemmingswisselingen heeft en opeens oog en hart krijgt voor Nia, weet hij genoeg. Vanaf nu is hij een gevaar voor zijn angstaanjagend gestructureerde maatschappij. De loeistrakke vormgeving en cleane filmlocaties passen perfect in het beeldig gefilmde plaatje.

En het spel is prima. Maar op de talloze betekenisvolle blikken raakt men uiteindelijk een petit peu uitgekeken. Door het trage tempo en het bij vlagen magere verhaal, valt de spanning soms weg. Ondanks alle mooie beelden in Equals.
(Maricke Nieuwdorp).

Regie: Drake Doremus. Hoofdrollen: Nicholas Hoult, Kristen Stewart.

poll

Wie is jouw favoriete RTL Late Night-presentator?

Wie is jouw favoriete RTL Late Night-presentator?

 • Beau van Erven Dorens (72%)
 • Humberto Tan (28%)
12202 stemmen