Exclusief

Het beste van het AD

In AD+ vind je een selectie van onze beste verhalen. Elke dag alles van het AD lezen? Neem dan een abonnement.

Volledig scherm
Matthew McConaughey speelt Newt Knight in Free State of Jones. © PR

De filmrecensies van deze week

weinig sterrenHet AD brengt iedere week op donderdag recensies van films die in première gaan. Deze keer: het drama Free State of Jones, het familiedrama The Daughter, de actiefilm Mechanic: Resurrection en het drama Captain Fantastic.

Boos vingertje doet vrijheidsvechter tekort

drama

  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  Free State of Jones

Tien jaar was regisseur Gary Ross (Seabiscuit, The Hunger Games) bezig Newt Knight, een boer en rebel uit Jones County, Mississippi, de filmgeschiedenis in te schrijven. Kijkend naar zijn antislavernij-epos bekruipt je het gevoel dat Ross zelf als tiran rondliep over de set, met woord slagen uitdelend aan eenieder die níet voldoende zag hoe be-lang-rijk dit waargebeurde verhaal was.

Matthew McConaughey sluipt als deserteur urenlang door zompige moerassen, op zoek naar gelijkheid en rechtvaardigheid. Ver te zoeken te midden van de voort-razende Burgeroorlog in het Amerikaanse Zuiden, waar jongens die nauwelijks de baard in de keel hebben worden afgeslacht en waar witte meesters hun zwarte slaven letterlijk doodwerken. ,,Je kunt van alles bezitten", predikt Newt met indringende blik. ,,Een ezel, een paard... maar niet een kind van God."

Een man die opstaat tegen onrecht dat anderen wordt aangedaan, valt te bewonderen. De kruistocht van Ross voelt helaas niet zoals de strijd tegen discriminatie van Newt Knight; niet vanuit een goed hart, maar vanuit een boos hoofd. (Tisha Eetgerink)

Regie: Gary Ross. Hoofdrollen: Matthew McConaughey, Gugu Mbatha-Raw, Mahershala Ali.

Pijnlijke geheimen boven tafel

familiedrama

  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  The Daughter

Sommige geheimen dienen, voor ieders bestwil, diep verborgen te blijven in het verleden. Zo ook de pijnlijke waarheid in dit familiedrama. Een volwassen man keert na jaren afwezigheid vanuit Amerika terug naar zijn ouderlijk huis in Australië. Daar treedt zijn vader binnenkort in het huwelijk met een piepjonge bruid.

In de voormalige, leegstromende fabrieksregio ontdekt de zoon tijdens een gezellige kampvuursessie bij zijn jeugdvriend en diens gelukkige gezin het laatste puzzelstukje van een geheimzinnig trauma uit zijn verleden. Geheel uit evenwicht gebracht besluit de zoon dat iedereen schoon schip moet maken. Ongeacht de gevolgen.

Theatermaker Simon Stone verfilmde eigenhandig zijn eerdere toneelbewerking van Henrik Ibsens toneelstuk De wilde eend. De regisseur maakt mooi gebruik van de filmische mogelijkheden van zijn karakteristieke locaties. Bovendien zijn de dialogen gelukkig verre van toneelmatig. Hoewel dit intense drama ietwat langzaam op gang komt, voel je het zwaard van Damocles algauw boven ieders hoofd hangen. (Maricke Nieuwdorp)

Regie: Simon Stone. Hoofdrollen: Geoffrey Rush, Paul Schneider, Sam Neill.

Volledig scherm
Iedereen moet schoon schip maken in The Daughter. © PR

Vermakelijke actiescènes om geliefde te redden

actie

  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  Mechanic: Resurrection

Van alle actiehelden die Hollywood momenteel bevolken, behoort de Britse halfgod Jason Stat-ham tot de top. Hij is gespierd, relatief jong, overtuigt in vechtscènes en heeft een uitgestreken smoelwerk dat van niemand tegenspraak duldt. Zelfs niet van het schuim der aarde.

Voormalig huurmoordenaar Arthur Bishop geniet in de anonimiteit van zijn 'pensioen', tot een oude bekende eist dat hij drie grote boeven omlegt. Wanneer Bishop pertinent weigert, wordt zijn meisje gegijzeld. Pas als die drie criminelen dood zijn, ziet hij haar terug. De boeven bevinden zich op de meest onmogelijke plekken en hebben ijzersterke bewaking, dus Bishop moet alles uit de kast halen om de ogenschijnlijk onmogelijke moorden te plannen en uit te voeren.

Omdat eerst de relatie tussen Statham en de mooie Alba vorm moet krijgen, moet de kijker door enkele melodramatische, houterige liefdesscènes heen ploeteren. Stat-ham komt minder goed uit de verf als verliefde ziel. Daarna begint de grote pret: de inventieve actiescènes zijn, net als in The Mechanic (2011), bijzonder vermakelijk. (Maricke Nieuwdorp)

Regie: Dennis Gansel. Hoofdrollen: Jason Statham, Jessica Alba, Tommy Lee Jones.

Volledig scherm
Statham moet moorden om Alba te redden. © PR

Ook Mortensen redt Captain Fantastic niet

drama

  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  Captain Fantastic

Hoe imposant Viggo Mortensen doorgaans in zijn rollen is, van het titelrolpersonage in het familiedrama Captain Fantastic kan ook hij weinig chocolade maken. Een beproefd verhaal - een gezin trekt zich terug uit de westerse samenleving om in het oerwoud een eigen bestaan op te bouwen - is eerder veel beter verteld, zoals in The Mosquito Coast, waarin Harrison Ford de vaderfiguur speelt.

Mortensen heeft het moeilijker. Hij speelt een onmogelijk personage, dat er alleen voor staat, helemaal na de zelfmoord van zijn vrouw. Ga er maar aan staan: hoe kun je dan zes kinderen opvoeden die hun vader als een superheld (Captain Fantastic) beschouwen?

Dieptepunt is het moment waarop de vader het lijk van zijn vrouw opgraaft om zijn kinderen met haar dood te confronteren. (Ab Zagt)

Regie: Matt Ross. Hoofdrol: Viggo Mortensen.

Volledig scherm
Een scéne uit Captain Fantastic. © PR