Exclusief

Het beste van het AD

In AD+ vind je een selectie van onze beste verhalen. Elke dag alles van het AD lezen? Neem dan een abonnement.

Volledig scherm
Muziek maken betekent alles voor de schuchtere scholiere Zoë (Vajèn van den Bosch) maar sinds het vertrek van haar vader heeft ze haar gitaar niet meer aangeraakt. Als zij op de fiets wordt aangereden door de tourbus van Mik (Rein van Duivenboden), een Nederlandse superster à la Justin Bieber waar Zoë bepaald geen fan van is, springt er toch een vonk over tussen de twee. © PR

De filmrecensies van deze week

filmrecensiesHet AD brengt iedere week op donderdag recensies van films die in première gaan. Deze keer: de thriller Prooi, de thriller Inferno, het drama Tonio en de jeugdfilm Hart Beat.

Dick Maas blijft zichzelf trouw

Thriller

  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  Prooi

Wat heeft Dick Maas toch tegen zijn woonplaats Amsterdam? Zodra de regisseur de kans krijgt strooit hij rampspoed uit over de hoofdstad. Hij deed het onder meer met een seriemoordenaar in de thriller Amsterdamned, maar in Prooi gaat hij helemaal los.

Een mensenetende leeuw decimeert de plaatselijke bevolking die zelfs niet meer rustig de tram kan nemen. Het losgeslagen beest duikt overal op: aan de grachten, in parkeergarages en zelfs in het Vondelpark. De Arena lag niet op zijn route. In zijn thriller Prooi is Dick Maas op zijn best. Horror en humor gaan weer hand in hand.

Achtervolgingen staan natuurlijk ook op het menu. De regisseur blijft zijn eigen stijl volkomen trouw. De kijker weet dus wat hij kan verwachten, zo herkenbaar is de aanpak van Maas, wat hem uniek maakt in het Nederlandse filmlandschap: een regisseur met een duidelijke eigen signatuur. Oke, niet alles werkt.

Sommige komisch bedoelde scènes - zoals met een stotterende stratenveger - gaan onderuit. De rol die Sophie van Winden speelt als dierenarts bij Artis is tamelijk eenduidig, maar diepgang heeft geen plaats in dit genre dat mikt op primaire gevoelens. Als totaalpakket werkt Prooi als spannend en onderhoudend bioscoopvertier. Ook door een verrassende plotwending aan het slot en een leeuw die zich overtuigend tegoed doet aan de Amsterdamse bevolking.
(Ab Zagt).

Regie: Dick Maas. Hoofdrollen: Sophie van Winden, Julian Looman en Mark Frost.

Volledig scherm
© PR

Verfilming is als een omgevallen boekenkast

Thriller

  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  Inferno

Net als Jason Bourne heeft professor Robert Langdon in het begin van Inferno last van geheugenverlies. Hij weet niet hoe hij in Florence is beland, wie de mensen zijn die hem in het ziekenhuis opvangen, laat staan dat hij beseft wie het op zijn leven heeft gemunt. De geleerde is opgejaagd wild.

In zijn derde vertolking als Langdon krijgt Tom Hanks weer met een veelomvattend complot te maken dat deze keer vrijwel de gehele wereldbevolking bedreigt. En wederom moet Langdon met een mooie vrouw aan zijn zijde (deze keer dr. Sienna Brooks, gespeeld door Felicity Jones) door middel van zijn historisch besef en inzicht een ramp zien te voorkomen. Deze keer heeft hij te maken met een schurk die niet zou misstaan in een James Bond-film.   

In Inferno wordt heel veel overhoop gehaald op allerlei prachtige locaties (Florence, Venetië), bevolkt door personages die vaak een dubbele agenda blijken te hebben. Voor Langdon wordt de vraag steeds groter: wie kan hij nog vertrouwen?

De film van Ron Howard op basis van het boek van Dan Brown heeft meer dan de twee vorige verfilmingen van zijn werk (Da Vinci Code en Angels & Demons) het karakter van een omgevallen boekenkast. De makers hadden een paar hoofdstukken in de papierversnipperaar moeten dumpen.
(Ab Zagt).

Regie: Ron Howard. Hoofdrollen: Tom Hanks, Felicity Jones, Omar Sy, Ben Foster.

Radeloosheid wordt tastbaar

Drama

  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  Tonio
Volledig scherm
Rifka Lodeizen op de rode loper tijdens de première van Tonio. © ANP

,,Langzamer rijden, asjeblieft''. De smeekbede van de vader die in zijn fantasie zijn zoon de dood tegemoet ziet fietsen gaat dwars door de ziel. De schrijver Adrie (Pierre Bokma) probeert het onmogelijke: het noodlot te verijdelen en te voorkomen dat zijn enig kind door een auto wordt geschept.

De van wanhoop doordrenkte scène is een van de vele hartverscheurende momenten in Tonio, de verfilming van de requiemroman van A.F. Th. van der Heijden. Hij beschrijft daarin het fatale ongeluk van zijn zoon tot in alle denkbare details. Regisseur Paula van der Oest (Lucia de B., Black Butterflies) had de moed om dit zwaarwichtige boek te lijf te gaan. Het had op alle manieren verkeerd kunnen aflopen: de verkeerde accenten, te veel sentiment, te dik aangezet, te afstandelijk.

Maar Van der Oest manoeuvreert bekwaam langs alle valkuilen. Haar aanpak is soms sober, indringend en aangrijpend op de juiste momenten. Geen overkill, geen valse noten.

Dat alles ook dankzij een voortreffelijke rolbezetting, waarin Bokma de film zich helemaal toe-eigent met een vertolking die radeloosheid tastbaar maakt. Vooral in de scènes waarin hij zijn zoon een niet bestaand verleden toedicht.   Tonio is niet alleen een film over ouderschap, maar ook over schrijverschap. De auteur kan in zijn fictiewerk de gebeurtenissen sturen, maar in het geval van Tonio kan dat duidelijk niet. Die onmacht voegt een extra dimensie toe aan een indrukwekkende film die een andere impact heeft dan het boek.
(Ab Zagt).

Regie: Paula van der Oest. Hoofdrollen: Pierre Bokma, Rifka Lodeizen en Chris Peters.

Muzikale meisjesdroom

Jeugdfilm

  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  Hart Beat

Welk tienermeisje droomt er nou níet van om een Justin Bieber-achtige ster tegen het lijf te lopen? Nou, Zoë dus. Als superster Mik haar van haar fiets rijdt, is ze vooral pissig. Dat was ze sowieso al sinds haar vader vertrok. Ze weigert sindsdien om haar geliefde gitaar aan te raken.

Mik vindt de nuchtere Zoë bijzonder en hij probeert haar beter te leren kennen. Maar dat zien allerlei partijen in Hart Beat liever niet gebeuren. Deze muzikale film vol soms behoorlijk uitvergrote types zal prepubermeisjes zeker aanspreken. De meesten van hen fantaseren immers wél over verliefd worden, talent hebben en in de spotlights staan.
(Maricke Nieuwdorp).

Regie: Hans Somers. Hoofdrollen: Vajèn van den Bosch, Rein van Duivenboden, Holly Brood.

poll

Wie is jouw favoriete RTL Late Night-presentator?

Wie is jouw favoriete RTL Late Night-presentator?

 • Beau van Erven Dorens (72%)
 • Humberto Tan (28%)
1698 stemmen

poll

Daniel Craig blijft aan als James Bond, maar wie had jij het liefst gezien?

Daniel Craig blijft aan als James Bond, maar wie had jij het liefst gezien?

 • Daniel Craig is de juiste keus (62%)
 • Idris Elba (14%)
 • Tom Hardy (7%)
 • Damian Lewis (2%)
 • Michael Fassbender (4%)
 • Iemand anders (11%)
3526 stemmen