Exclusief

Het beste van het AD

In AD+ vind je een selectie van onze beste verhalen. Elke dag alles van het AD lezen? Neem dan een abonnement.

Volledig scherm
Een scène uit Fantastic Beasts and Where to Find Them © Filmdepot

De filmrecensies van deze week

Veel sterrenHet AD brengt iedere week op donderdag recensies van films die in première gaan. Deze keer: de fantasy Fantastic Beasts and Where to Find Them, het drama Sing Street, het drama Layla M. en het drama Perfetti Sconosciuti.

J.K. Rowling opent haar doos van Pandora

fantasy

  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  Fantastic Beasts and Where to Find Them

In de Harry Potter-verhalen dook het boek Fantastic Beasts and Where To Find Them op als studiemateriaal voor de tovenaarsleerling. Schrijfster J.K. Rowling vond de titel van deze encyclopedie vol magische dieren intrigerend genoeg voor haar eerste originele scenario dat pas later in boekvorm verschijnt.

Regisseur David Yates, die al vier Potterfilms op zijn naam heeft staan, ­gebruikt het verhaal om visueel flink uit te pakken. De taak om deze ondeugende, maar ook gevaarlijke fantasiemonsters in toom te houden, rust op de schouders van Oscarwinnaar Eddie Redmayne, die de excentrieke magizoöloog Newt Scamander speelt. Met een toverkoffer vol unieke dieren komt de Engelsman aan in het New York van 1926 dat binnen kortste keren op zijn grondvesten trilt als de inhoud van zijn valies ontsnapt.

Fantastic Beasts ziet eruit als een grote doos van Pandora met overdadige speciale effecten en diverse verwijzingen naar de Harry Potterverhalen. De film vol heerlijke chaos en humor biedt meer dan genoeg spektakel voor liefhebbers van fantasy. Toch rest de vraag of dit materiaal voldoende is voor nog eens vier films. (Ab Zagt)

Regie: David Yates. Hoofdrollen: Eddie Redmayne, Katherine Waterston en Colin Farrell.

Volledig scherm
Een scène uit Fantastic Beasts and Where to Find Them © Filmdepot

Swingende groeipijnen

drama

  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  Sing Street

De 15-jarige Conor groeit op in het Dublin van de jaren 80. Ierland bevindt zich in een enorme crisis. Net zoals Conors in scheiding liggende ouders en de tiener zelf, die zich moet bewijzen op een nieuwe school. Het enige lichtpuntje is de knappe Raphina, een iets ouder meisje. 

Conor vraagt haar in een overmoedige bui om op te treden in de videoclip die hij zogenaamd met zijn dan nog niet-bestaande band aan het maken is. Ze is zowaar geïnteresseerd. Zo moet Conor in een onmogelijk korte tijd bandleden opscharrelen, leren zingen en werken aan een geloofwaardig repertoire. 

Deze aanstekelijke, muzikale coming of age-film drukt op alle juiste knopjes. Want groeipijnen in combinatie met enorme brillen, hoogwaterbroeken en malle kapsels zijn extra aandoenlijk. Net zoals het fanatisme van de jongens in hun analoge videotijdperk. De aanstekelijke liedjes en dito knutselvideoclips zijn ronduit vrolijkmakend. De soms slordige montage zien we met liefde over het hoofd. (Ab Zagt)

Regie: John Carney. Hoofdrollen: Ferdia Walsh-Peelo, Aidan Gillen.

Volledig scherm
Een scène uit Sing Street © Filmdepot

Radicalisme neemt plaats in van voetbal en vwo-examens

drama

  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  Layla M.

,,Waarom ben je toch zo boos?!" vraagt een Amsterdamse moeder van Marokkaanse afkomst wanhopig aan haar dochter. De vrouw ziet met lede ogen aan hoe haar pientere, sportieve tiener Layla zich steeds meer afzet ­tegen de westerse maatschappij waarin ze opgroeide.

Layla breekt met haar oude vrienden en wordt in een groep jonge, radicale gelovigen opgenomen. Er komt een hoofddoek in plaats van een potje voetbal en vwo-examens worden verdrongen door een opbloeiende verliefdheid voor de diepreligieuze Abdel. Layla en Abdel maken plannen om naar het Midden-Oosten te gaan, waar, zo stelt Abdel, moslims nog kunnen ­leven zoals Allah het bedoeld heeft. Verblind door verliefdheid reist de idealistische, naïeve Layla mee.

Mijke de Jong (Joy, Brozer) filmt, zoals altijd, dicht op de huid van haar protagoniste, die intens doch naturel vertolkt wordt door nieuwkomer El Koussour. Een belangrijk - en actueel - achtergrondverhaal dat op menselijke wijze diepgang en inzicht biedt. (Maricke Nieuwdorp)

Regie: Mijke de Jong. Hoofdrollen: Nora El Koussour, Ilias Addab.

Volledig scherm
Een scène uit Layla M. © Pief Weyman

Alle geheimen op tafel tijdens vriendenetentje

drama

  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  Perfetti Sconosciuti

,,Het is de zwarte doos van ons ­leven'', zegt een van de gasten van een huisdiner onder vrienden. Ze doelt op de mobiele telefoons die alle tafelgenoten bij zich hebben en constant raadplegen.

De vrouw heeft een voorstel: een avond lang zullen de disgenoten hun telefoontjes, sms-berichten en whatsappjes met elkaar ­delen. Een riskant idee dat in Perfetti Sconosciuti (Perfecte Vreemdelingen) volkomen verkeerd uitpakt. Het vriendenclubje (drie stellen en een vrijgezel) komt tot de ontdekking dat zij elkaar niet zo goed kennen als zij dachten. Pijnlijke geheimen over overspel, seksuele geaardheid en familieverhoudingen die anders in elkaar steken dan gedacht, vliegen over en weer.

Hoewel Perfetti Sconosciuti geestige momenten kent, is de film vooral schrijnend. Vriendschap lijkt soms op een illusie gebaseerd te zijn, de harde waarheid kan diepe wonden slaan. De film moet het hebben van de dialogen aan tafel. Ze geven de film een toneelmatig karakter, maar de intimiteit zorgt ervoor dat de kijker zich soms een disgenoot waant. (Ab Zagt)

Regie: Paolo Genovese. Hoofdrollen: Marco Giallini, Anna Foglietta.

Volledig scherm
Een scène uit Perfetti Sconosciuti © Filmdepot