Exclusief

Het beste van het AD

In AD+ vind je een selectie van onze beste verhalen. Elke dag alles van het AD lezen? Neem dan een abonnement.

Volledig scherm
Angela de Jong. © Shody Careman

Dennis van der Geest kan wel beetje Geer en Goor gebruiken

angela kijkt tvJournaliste Angela de Jong schrijft drie keer per week een column over wat haar opvalt op televisie.

Quote

Laat ik nou denken dat de oudjes met een grote wens op hun bucketlist onderhand op zouden zijn, maar nee

Zoals bij ons thuis de loom-elastiekjes zijn ingeruild voor een fidget spinner, zo werkt het met tv-trends ook. Waren eerst jongeren met Down door Johnny de Mol de bom en werden ze door iedere programmamaker omarmd, inmiddels tel je als zender niet meer mee als je geen show hebt met bejaarden. Het is dus allemaal de schuld van caravan-hit We Zijn Er Bijna en drie seizoenen Geer & Goor dat Dennis van der Geest op SBS6 afgelopen donderdag begon aan een wereldreis met een groep 80-jarigen.

Laat ik nou denken dat de oudjes met een grote wens op hun bucketlist onderhand op zouden zijn, maar nee. SBS heeft toch weer een aantal goedgebekte exemplaren bij elkaar weten te verzamelen die meteen vertederen. Neem de voormalige toiletjuf van Ajax, die zich door een val op krukken voortbeweegt. De circusgek die nog steeds dagelijks op zijn eenwieler klimt. De nuchtere oma met zo'n lekker knauwend Twents accent die alleen daardoor al grappig is.

Quote

Het wordt pas echt memorabel als er een luie, valse volkszanger vanaf de roltrap gilt of het als-je-blieft wat sneller kan met Rita

En niet te vergeten een Amsterdammer die meteen over ' condooms' en 'blauwe pilletjes' in zijn koffer begon. Als iemand dat zou roepen in We Zijn Er Bijna, zou de rest zich onder hun luifel pardoes verslikken in de zoveelste slok wijn-uit-voordeelpak. Maar deze meneer had zich kennelijk voorgenomen om in zijn eentje zowel Geer als Goor af te troeven.

Geer en Goor. Die twee namen speelden de hele aflevering door mijn hoofd. Niet alleen omdat de opzet van De wereld rond met 80-jarigen heel erg lijkt op dat van hun programma, maar ook omdat zo'n format - of je nou wilt of niet - schreeuwt om een platte grap, een traan, een sneer én warme omhelzing op zijn tijd. Het is aandoenlijk om een stel oude besjes elkaar de trappen van de Moskouse metro op te zien hijsen. Maar het wordt pas echt memorabel als er een luie, valse volkszanger vanaf de roltrap gilt of het als-je-blieft wat sneller kan met Rita. En zij hadden de weduwe die lag te snikken in haar hotelbed om haar overleden man zonder twijfel een troostende arm geboden.

De rol van Dennis van der Geest beperkte zich te veel tot het dragen van de koffers. Maar eerlijk is eerlijk, daar is hij dan weer véél beter in dan Geer en Goor.

Reageren? angela@ad.nl

poll

Wie is jouw favoriete RTL Late Night-presentator?

Wie is jouw favoriete RTL Late Night-presentator?

  • Beau van Erven Dorens (71%)
  • Humberto Tan (29%)
13910 stemmen