Exclusief

Het beste van het AD

In AD+ vind je een selectie van onze beste verhalen. Elke dag alles van het AD lezen? Neem dan een abonnement.

Volledig scherm
© epa

'Galmbak' Arena eist nieuw slachtoffer: popster Rihanna

RecensiePopster Rihanna (28) speelde vandaag haar grootste Nederlandse concert ooit. Ze verdronk volledig in de dramatische akoestiek van de Amsterdam Arena.

Rihanna - Anti World Tour

    • Ster beoordeling
    • Ster beoordeling
    • Ster beoordeling
    • Ster beoordeling
    • Ster beoordeling

Nu de Amsterdam Arena al bijna twee jaar geen decor was geweest voor grote popconcerten zou je bijna vergeten hoezeer de voetbaltempel altijd zucht onder de dramatische akoestiek. Gisteravond eiste de galmbak een volgend slachtoffer: popster Rihanna. Omdat die juist een show vol holle drumbeats had meegenomen, echode ze haar bezoekers naarmate de avond vorderde steeds verder richting gehoorbeschadiging.

Het concert gold als première van het Europese deel van haar wereldtournee. Op dat feestje verscheen Rihanna zelf als laatste gaste, ruim een half uur te laat.

Maar toen liet ze de openingsact ook exact aansluiten op haar reputatie van popdiva. Ze schreed als een koningin in een witte mantel met capuchon over een vrijgemaakt pad tussen de bezoekers door naar een verhoging midden op de vloer. Om daarna per vliegend decorstuk door te zweven naar het eveneens geheel wit aangeklede hoofdpodium. 

Stadionconcert
28 jaar is ze pas, maar Rihanna Fenty was in ons land al toe aan haar derde stadionconcert. Het was haar grootste tot nog toe. De Amsterdam Arena was bij lange na niet vol, maar bevatte toch ongeveer 40.000 fans. Meer dan er in een uitverkochte Gelredome (de vorige twee keer haar stadionlocatie) passen.

Met die groei in publiek neemt haar openheid naar de media in hetzelfde tempo af. In Amsterdam verbood ze de komst van persfotografen. De reden daarvoor bleef onbekend. Ook schrijvende journalisten waren niet welkom. Concertorganisator Mojo moest enkele van zijn eigen kaarten terugkopen om de pers alsnog een plek in het stadion te bieden. 

Fans
De fans van Rihanna - veelal tieners en twintigers- hadden met dergelijke bezwaren weinig te maken. Ze gilden op orkaankracht bij nagenoeg alle noten die de de zangeres uitstootte. Of die allen zuiver waren, was in de geluidsbrei lastig te beoordelen. Wel was duidelijk dat Rihanna af en toe leunde op een band met ondersteunende vocalen. In sprinttempo werkte de zangeres zich in de Arena door haar hitmateriaal - Van Umbrella tot Rude Boy en van Man Down tot We Found Love - heen. Om na een ook in visueel opzicht nogal saaie show (de lelijke witte zeilen gaven haar podium de allure van een gordijnenhandel) na anderhalf uur het zaallicht weer te laten aanfloepen.