Exclusief

Het beste van het AD

In AD+ vind je een selectie van onze beste verhalen. Elke dag alles van het AD lezen? Neem dan een abonnement.

Volledig scherm
Harry Potter-fans met het nieuwste boek © ANP

Harry Potter ook als volwassene een hit

nieuw boekDe Potter-koorts laait weer op: morgen verschijnt 'Het vervloekte kind', het achtste deel van de hitserie over de tovenaarsleerling. Boekhandels rekenen zich al rijk.

Het vervloekte kind

  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  Boek
Volledig scherm
© Manuel Harlan
Volledig scherm
Het toneelstuk van The Cursed Child © Manuel Harlan
Volledig scherm
Daniel Radcliffe © Photonews

Wie dacht dat de Harry Potter-honger na zeven boeken, acht films en een veelvoud aan computergames en pretparkattracties gestild zou zijn, zit compleet mis.

Want boek nummer acht, Harry Potter en het vervloekte kind, verkoopt sinds juli als een gek in Groot-Brittannië en Amerika: de teller staat op tien miljoen exemplaren. En dat terwijl deze Potter in scenario-stijl is geschreven: de 332 pagina's tellen enkel dialogen in plaats van de sfeerschetsen van de magische wereld van de tovenaarsleerling.

Toneelstuk
Verder blijkt het gelijknamige toneelstuk op het Londense West End tot en met 2017 stijf uitverkocht. Op de zwarte markt betalen Potter-junks zelfs 1.500 euro voor een ticket om zich te laven aan de belevenissen van de inmiddels 37-jarige Harry, zijn zoon Albus, hun conflict en hun kruistocht tegen oude bekende Voldemort.

Aangemoedigd door deze statistieken pakken de door de inzakkende markt getergde boekhandels komende nacht ook hier flink uit. Meer dan veertig zaken gaan om middernacht open om de Nederlandse vertaling aan de man te brengen, veel meer verkopers organiseren Zweinstein-ontbijten, er zijn verkleedpartijen en voorleesmiddagen op stations en in musea.

Vertrouwen
Elsbeth Louis van uitgeverij De Harmonie schetst het vertrouwen in de nieuwe Potter: ,,Het laatste boek, Harry Potter en de relieken van de dood, kende in 2007 een eerste druk van 960.000 exemplaren. Een absurd record, zelfs voor die tijd. Die aantallen halen we door ontlezing en allerhande kopieën lang niet meer. Nu telt de eerste druk ongeveer 250.000 boeken. En dat is veel voor 2016, bovendien verwachten we natuurlijk dat er meer drukken volgen binnen niet al te lange tijd.''

Ter vergelijking: het best verkochte boek van 2015 was dat van journalist Joris Luyendijk. Van zijn Dit  kan niet waar zijn - een kijkje achter de schermen van de financiële wereld - werden er 306.866 verkocht. Paula Hawkins Het meisje in de trein volgde vorig jaar met 162.518 verkochte thrillers op gepaste afstand van Luyendijk.

Zegen
Elsbeth Louis: ,,We hadden even twijfel: zou Het vervloekte kind gaan lopen? Volgt het publiek wel, nu het is bedacht door toneelschrijvers Jack Thorne en John Tiffany en niet door J.K. Rowling? En: zit er niet te veel tijd tussen de boeken? Dat speelt allemaal niet, bewijzen Engeland en Amerika. Wanneer Rowling haar zegen aan iets geeft, is dat kennelijk genoeg. Kijk naar het enthousiasme rondom de film Fantastic beasts and where to find them, de Potter spin-off die net in de bioscopen draait. En ook de fans van het eerste uur zijn meegegroeid.''

Volledig scherm
Mireille Nieuwenhuis © Privébeeld

Zo'n liefhebber is Mireille Nieuwenhuis (31) uit Utrecht. Zij was 12 toen het eerste Potter-boek verscheen en ze heeft de complete reeks meermalen verslonden. Sterker: ze zag de films elk zo'n twintig keer en bezit ze niet alleen op dvd, maar ook op blu-ray.

,,Op vakantie mochten mijn zusje en ik om en om een hoofdstuk lezen. Het lukte ons geen ruzie te krijgen. Natuurlijk is er iets veranderd: vroeger hoopte ik dat die magische wereld misschien echt zou bestaan, inmiddels ben ik ruw gewekt uit die illusie. Maar het blijft fantastisch entertainment omdat de personages zo herkenbaar, aansprekend en van mijn leeftijd zijn. En dat J.K. Rowling niet te beroerd is om af en toe iemand te laten dood gaan, maakt het des te spannender.'' Ze heeft na al die jaren wel een maar: ,, Het is jammer dat Potter-acteur Daniel Radcliffe zo lelijk is opgedroogd.''

Recensie: een duik in het verleden

Negen jaar na Harry Potter en de relieken van de dood is er nu het achtste deel van de hitserie rond de tovenaarsleerling: Het vervloekte kind.

Deze avonturen komen niet uit de pen en brein van J.K. Rowling, maar zijn met haar goedkeuring bedacht door theatermakers Jack Thorne en John Tiffany.

In hun universum keert Harry Potter terug naar Zweinstein. Niet als frisse leerling, maar als 37-jarige vader die gebukt gaat onder twijfels en een burn-out. Zijn grootste probleem: hij kan niet overweg met zijn eigenwijze zoon Albus. Deze 14-jarige vindt het moeilijk om steeds te worden vergeleken met zijn bekende pa die in zijn ogen heel wat steken liet vallen.

Om Harry's fouten recht te zetten, wil Albus tijdreizen. Iets wat ten strengste verboden is vanwege het gevaar de toekomst in de war te schoppen. De problemen tussen vader en zoon, hun onderlinge concurrentiestrijd en hun uiteindelijke liefde voor elkaar zijn bijna tastbaar door de beeldende dialogen.

Deze duik in het verleden is een slimme constructie van Thorne en Tiffany. Ze slepen ons mee in het huidige bestaan van Harry en Albus, maar voeren ons ook langs oude helden en bekende avonturen als de Steen der wijzen en De gevangene van Azkaban. Het vervloekte kind is geschreven als een script en dat is even wennen omdat de ontbrekende sfeerbeschrijvingen aanvankelijk als gemis voelen. Maar de gebeurtenissen boeien later genoeg om dat gebrek op te vangen. Voeg daarbij actuele thema's als vriendschap, loyaliteit en jezelf durven zijn en Het vervloekte kind is niet alleen een goed verteerbaar fantasieverhaal, maar ook een volwassen sprookje.