Exclusief

Het beste van het AD

In AD+ vind je een selectie van onze beste verhalen. Elke dag alles van het AD lezen? Neem dan een abonnement.

Volledig scherm
Tijs van den Brink bij het gezin waarbij hij logeerde. © EO

'Ik wil niet leven in land waar moslims in de meerderheid zijn'

Tijs van den BrinkEO-presentator Tijs van den Brink is vanaf vandaag drie weken lang te zien met zijn tv-programma Tijs en de Ramadan. Hiervoor vastte hij zelf twee dagen mee bij een moslimgezin. ,,Het Marokkaanse gezin was fijn, maar in de moslimgemeenschap heb ik ook geluiden gehoord, die ik niet fijn vind.”

Volledig scherm
Tijs van den Brink met hele Marokkaanse gezin. © EO

In de driedelige reeks maakt Tijs van den Brink een reis door de Nederlandse moslimgemeenschap. Hij vast mee met het moslimgezin, maar bezoekt ook prominente en minder prominente moslims in Nederland. Zo vraagt hij voor zijn journalistieke zoektocht in de eerste aflevering advies aan Anne Dijk, een domineesdochter die moslim is geworden. Haar advies: ,,Stel je nederig op.”

Waarom ben je dit gaan doen?
Tijs van den Brink: ,,Ik wilde het gesprek aan gaan. Bij onze achterban en in de samenleving wordt heel verschillend gedacht over de islam. Ik dacht dat meedoen aan de ramadan zou helpen om die vragen te stellen."

Was het zwaar?
,,Het viel me mee. Het lastigste is nog dat je tussen 22.00 uur en 3.30 uur eigenlijk drie keer moet eten. Dat red je niet. En dan met volle maag gaan slapen. Het is vermoeiend als je overdag gewoon moet werken."

Hoe waren de twee dagen bij het gezin?
,,Heel goed, alleen in het laatste half uur heb ik een fout gemaakt. Tijdens het koken, proefde ik per ongeluk met mijn vinger van het eten om de smaakverhouding te controleren. De Marokkaanse vrouw die naast me stond slaakte een ijselijke kreet: ‘Wat doe je nou?!’ Uiteindelijk moesten we allemaal heel hard lachen. Ik deed het echt onbewust. Normaal moet je dan een dag inhalen, maar dat hoefde van deze mensen niet."

Volledig scherm
© EO

Welk moment heeft indruk op je gemaakt tijdens die dagen?
,,Ik had mijn bijbel naast mijn bed gelegd, daar lees ik altijd even in voor ik ga slapen. Een van de jongens kwam op mijn kamer en zag hem liggen. Hij vroeg: ‘is dat je bijbel’. Ik knikte ja. Vervolgens riep hij: ‘Die leg je toch niet op de grond?!’ Hij pakte hem op, kuste hem en legde hem op zijn bureau. Daaraan zie je dat dat gezin echt openstaat voor gelijkwaardigheid."

Is de journalistieke zoektocht gelukt?
,,Wat ik fijn vond om te merken is dat er ook moslims zijn die echt heel gelovig zijn en zich tegelijkertijd wel echt verhouden tot westerse waarden over gelijkheid. In de serie ben ik ook in gesprek met andere moslims. Ik ben bij imam Fawaz geweest van salafistische As-Soennah moskee en ik ben langs geweest bij een vrouw die in een nikab draagt. Ik bezoek een groot deel van de moslimgemeenschap. En daarin merk je wel echt verschillen. Ook bij wat liberale moslims hoor je soms toch christenen en joden zijn niet gelijkwaardig, want moslims staan daar toch een stukje boven. Je hoeft niet bang te zijn, we gaan jullie niks aan doen, maar als moslims in de meerderheid komen hebben jullie wel minder rechten. Dat zit wel heel diep in de islam verborgen en daar hou ik natuurlijk niet van."

Is dat ook niet zo bij het christendom?
,,Het verschil is dat de islam uiteindelijk scheiding tussen kerk en staat niet kent. Als iemand van de SGP ergens op de Veluwe moeite heeft met moslims, die zou dat nooit politiek vertalen. Misschien dat er nog wat SGP'ers zijn die eigenlijk een theocratie willen, maar de hoofdstroom van het christendom is voluit voor de democratie. En bij de islam wordt dat uiteindelijk wel politiek vertaald. Iman Fawaz zegt bijvoorbeeld: ‘Uiteindelijk ben ik gewoon voor de sharia.’ Daar ligt het probleem, als je opvatting hebt over hoe mensen samenleven en niet discrimineert geeft dat niet. Maar als je zoiets politiek gaat vertalen gaat het mis. In veel moslimlanden is er geen scheiding van kerk en staat en hebben mensen die niet-moslim zijn meteen minder rechten. Dat kan in geen enkel christelijk land."

Kun je een conclusie trekken na je zoektocht?
,,Nee, daarvoor is mijn onderzoek niet uitvoerig genoeg. Zoals ik het nu zie, zou ik niet willen leven in een land waar de moslims in de meerderheid zijn. Er is gelukkig ook een stroming - zoals het Marokkaanse gezin - die is voor gelijkwaardigheid. Maar tegelijkertijd ben ik tijdens mijn onderzoek uiterst vriendelijke mensen tegengekomen die vanwege hun geloof vinden dat ik minder rechten heb dan zij. En dat vind ik niet fijn."

De driedelige serie Tijs en de Ramadan is vanaf vandaag te zien om 21.25 uur op NPO2