Exclusief

Het beste van het AD

In AD+ vind je een selectie van onze beste verhalen. Elke dag alles van het AD lezen? Neem dan een abonnement.

Volledig scherm
Ivo Niehe © Pim Ras Fotografie

Ivo Niehe: Mensen met Down zijn verrijking voor samenleving

InterviewIvo Niehe bedacht en schreef Drs. Down, een voorstelling over de mogelijkheden van mensen met een handicap, in het bijzonder het Downsyndroom. ,,Het is een vreselijke term, maar er zit een boodschap in.”

Hij is 71, maar doe er - dankzij zijn gesoigneerde, gebruinde uiterlijk en immer aanstekelijke wijze van spreken - gerust tien jaar af.

,,Je zult het ongetwijfeld raar vinden”, zegt Ivo Niehe, ,,maar ik voel dat het allemaal pas begint. Dat mijn loopbaan tot nu toe een voorwoord was. Niemand gelooft me, behalve de mensen in mijn omgeving. Elke dag denk ik: ik heb nog zoveel plannen waarmee we aan de slag moeten.

,,André Rieu zei ooit: ‘Ik heb nooit vakantie, want ik heb geen werk…’ Dat geldt ook voor mij. Ik ben net terug uit Frankrijk. Zit ik op een terras weer dertig onderwerpen uit de internationale bladen te scheuren. Mijn werk is een enorm voorrecht.”

Ivo Niehe, sinds 1981 presentator van de populaire (Tros) TV Show, slaat wederom een zijweg richting theater in. Deze keer niet als solist (hij maakte zeven succesrijke theatershows ‘omdat ik plezier heb op het toneel’), maar als scenario- en liedjesschrijver van de voorstelling Drs. Down, die 23 augustus in het DeLaMar Theater in Amsterdam in première gaat.

Quote

Mijn werk is een enorm voorrecht

Ivo Niehe

,,Nou, scenarioschrijver… Neem dat alsjeblieft met een dikke korrel zout. Ik heb weliswaar alle liedjes en teksten geschreven, maar zonder regisseur Haye van der Heijden (Kees & Co en Kinderen geen bezwaar), schrijver Dick van den Heuvel (musicals als Ramses, Kruimeltje en Was getekend Annie M.G. Schmidt) en componist Piet Souer (Ramses Shaffy en Liesbeth List, maar evenzeer voor Luv’, red.) was ik nergens geweest.

,,Met dramaturgie, de logica in een toneelverhaal, de spanningsopbouw… Ik heb die ervaring niet. Anders dan voor tv waarvoor je iets maakt en, hups, het is klaar.”

In de productie spelen twee Down-jongeren, Nando Liebregts (22) en Rutger Messerschmidt (26), twee hartsvrienden aan de zijde van acteurs als Hugo Haenen, Anne-Mieke Ruyten en Gijs Stallinga.

Volledig scherm
© Pim Ras Fotografie

Niehe: ,,Joop van den Ende was echt de aanjager, die vond dat we het stuk op de planken moesten brengen. Ik dacht eerst: het wordt misschien een aardige schoolvoorstelling, wellicht een bescheiden documentaire. Of helemaal niks.

,,Nando en Rutger kenden elkaar niet, maar klikten meteen. Het zijn echt ontdekkingen. In de voorstelling speelt video een bepalende rol - we hebben veel scènes opgenomen want je kunt van beiden niet verwachten dat ze avond aan avond een topprestatie leveren - maar gaandeweg de repetities besloten we steeds vaker video te vervangen door live.

,,Meestal ontbeten we op zaterdagochtend om hen en hun ouders bij te praten. Dat was zo inspirerend. We konden er weer een week tegenaan. Die jongens hebben humor, maar kunnen ook onverwacht boos en verdrietig worden. Het zijn emoties die allemaal in het stuk passen.”

Niehe wil in Drs. Down vooral laten zien waartoe mensen met een beperking wél in staat zijn. ,,Er zit, hoewel ik het een vreselijke term vind, een boodschap in.”

Pablo

Hij baseerde zijn scenario ‘losjes’ op de ontmoeting die hij zes jaar geleden in de TV Show had met Pablo Pineda Ferrer, een Spaanse jongen met het syndroom van Down.

,,Mensen vragen me soms: welk interview in al die jaren is echt op je netvlies blijven staan? Dat was het vraaggesprek met Pablo. Verbijsterd was ik, een jongen met zwaar Downsyndroom die ook nog eens moeilijk praatte, die een universitaire graad haalde.

,,Dat kwam niet alleen door de pure harmonie in dat gezin - twee oudere broers die hem met alles hielpen -, maar ook door een moeder die steeds vragen stelde en hem tegemoetkwam in wat hij graag wilde.

,,Hij wilde geen boeken lezen - alleen jaarverslagen. Pablo werd een cijferfreak. En nu geeft hij les in het vak Onderwijspsychologie. Een ongelooflijke prestatie.”

Quote

Ik ken zoveel voorbeelden van fantastische mensen die, wat heet, ‘anders’ zijn

Ivo Niehe

Inmiddels, vertelt Ivo Niehe, gaat Pablo de wereld over om zijn verhaal te vertellen. ,,En zijn motto is daarbij niet alleen Don’t underestimate the Downs, maar onderschat sowieso mensen met een handicap niet. Er bestaat niet zoiets als een handicap, betoogt Pablo. Het valt alleen buiten de norm van wat wij normaal vinden. En ja, wie zijn wij dan wel eigenlijk?”

Toch kiest Niehe in Drs. Down ‘bewust’ voor het tegenovergestelde van wat er met Pablo gebeurde. ,,Alle vooroordelen die zich keren tegen iemand met Down heb ik als leidraad genomen. Het pesten op school, een broer die jaloers is op alle aandacht, de hunkering naar een vriendinnetje, ouders die ruzie maken, een arts die meldt dat ‘we alles aan zijn gezicht kunnen veranderen’, waarop Nando in het stuk antwoordt: ‘Ben ik soms niet mooi genoeg…'

Quote

Echt, deze mensen zijn een verrijking voor onze samenleving

Ivo Niehe

,,Ik ken zoveel voorbeelden van fantastische mensen die, wat heet, ‘anders’ zijn. Ik ben voorzitter van de Stichting Papageno geweest, heb gezien hoe muziek een grote therapeutische waarde heeft voor kinderen met autisme. In de 36 jaar dat ik de Tv Show presenteer hebben we bijvoorbeeld jongeren met Down gehad die Hamlet van Shakespeare speelden.”

Drs. Down is echt spectaculair muziektheater geworden, vindt hij. Compleet met manshoge videoprojecties. ,,Over de inhoud heb ik nog wel aan de ouders van Nando en Rutger gevraagd: is het niet te hard? ‘Ivo, de werkelijkheid is veel harder’, zeiden ze. ‘Wat die jongens al hebben meegemaakt….’

,,Gelukkig is er de afgelopen twee decennia een verandering opgetreden in hoe wij tegen mensen die anders zijn aankijken. Als je ziet wat die Nando en Rutger in hun mars hebben…. Echt, deze mensen zijn een verrijking voor onze samenleving.”

Drs. Down is van 12 augustus t/m 7 januari 2018 in de Nederlandse theaters te zien. www.senf.nl

Volledig scherm
© Pim Ras Fotografie

poll

Wie is jouw favoriete RTL Late Night-presentator?

Wie is jouw favoriete RTL Late Night-presentator?

  • Beau van Erven Dorens (72%)
  • Humberto Tan (28%)
10689 stemmen