Exclusief

Het beste van het AD

In AD+ vind je een selectie van onze beste verhalen. Elke dag alles van het AD lezen? Neem dan een abonnement.

Volledig scherm
Merken zien brood in popfestival Glastonbury. © EPA

Mode-industrie stort zich op Glastonbury

Onmisbare accessoiresPopfeest Woodstock maakte de psychedelische print populair, Lollapalooza de string en meer recent zorgde Coachella voor de comeback van de Romeinse sandaal. De mode-industrie stort zich nu op het Engelse Glastonbury om trends te pluggen.

Kledingfabrikant The North Face baalt dat het kwik uitgerekend deze week de dertig graden aantikt. Het merk hoopte komend weekeinde tijdens het fotogenieke, populaire popfestival Glastonbury zijn nieuwste parka te pluggen.

Volledig scherm
Meestal is het slecht weer en draait Glastonbury uit op een blubberfestival. © Epa

Want het draait niet alleen om de artiesten – onder anderen Ed Sheeran, Katy Perry, Foo Fighters en Barry Gibb maken hun opwachting – tijdens het evenement dat in tientallen landen live wordt uitgezonden en gestreamd.

Onmisbare accessoires

Al dagen staan de bladen en sociale media vol met al dan niet gesponsorde lijsten en linkjes met kledingtips en onmisbare accessoires.

Must haves voor deze editie onder meer: zonnebrillen met roze spiegelglazen, de gebloemde heuptasjes van Adidas, T-shirts met slogans, neon talkpoeder of spray bij wijze van tijdelijke haarkleuring en pompoms om het haar op te binden. Ook glitters als gezichtsversiering doen het goed.

Volledig scherm
Dr Martens kunnen nu ook onder een kort jurkje. © -

Al sinds Woodstock in de jaren 60 blijken popfeesten een inspiratiebron voor modeliefhebbers en –producenten. Zo maakte het Amerikaanse hippiefestijn de psychedelische print populair. Lollapalooza deed hetzelfde voor de string. En eerdere edities van Glastonbury haalden de regenlaars – door hippe varianten van Hunter en Havaianas – uit het verdomhoekje en zorgden ervoor dat de combinatie Dr Marten boots plus kort jurkje mag.

Volledig scherm
Kendall Jenner (r) en Kylie Jenner tijdens Coachella. © Photo News

Kendell Jenner

Quote

Het festivalgevoel draait om vrijheid, blijheid

Fred van Leer

Het Amerikaanse woestijnfestival Coachella zorgde meer recent voor de Romeinse trend met kuitsandalen en toga’s. Daarbij toonden modellen Kendall Jenner (80 miljoen volgers) en Gigi Hadid (35 miljoen volgers) schijnbaar spontaan hun festivaloutfits op Instagram.

Stylist Fred van Leer, die momenteel een programma maakt over festivalkleding: ,,Hun foto’s hebben niets te maken met het festivalgevoel dat vooral draait om vrijheid, blijheid en samen met je vrienden leuke dingen doen. Zij krijgen gewoon een ton voor die kiekjes."

,,Je komt de meest rare dingen tegen als pyjamajurken voor mannen of slipjes in combinatie met tepelkwasten. Maar meest gespot tijdens Nederlandse festivals: mannen met Vans Old Skool aan hun voeten, daarboven witte hoge sokken en een spijkerbroek. De dames kiezen voor sneakers, een bandana, rock-’n-rollshirtje en ultrakort afgeknipt spijkerbroekje waardoor je soms wel erg witte billen ziet. Ik zou zeggen: knip de boel iets minder kort af. Maar ja, iedereen moet doen waar hij of zij blij van wordt.’’

Volledig scherm
Blubberfestival Glastonbury maakte de regenlaars weer hip. © Epa