Exclusief

Het beste van het AD

In AD+ vind je een selectie van onze beste verhalen. Elke dag alles van het AD lezen? Neem dan een abonnement.

Volledig scherm
Bertrand Traore, rechts, met Davy Klaassen. © ANP Pro Shots

Advies aan pispaal Traoré: altijd 'schijt' hebben

AjaxHij is niet de eerste en zal ook niet de laatste zijn. Het Ajax-publiek heeft weer eens een pispaal: Bertrand Traoré (21). Saillant, omdat hij op voorspraak van Peter Bosz naar Amsterdam kwam.

Quote

Toen het bordje met rugnummer 9 zondag in de Amsterdam Arena omhoog ging, werd er gejuicht alsof Ajax scoorde.

Toen het bordje met rugnummer 9 zondag in de Amsterdam Arena omhoog ging, werd er gejuicht alsof Ajax scoorde. De werkelijkheid was dat Bertrand Traoré het veld verliet en Justin Kluivert in zijn plaats kwam. Heel bewust zochten Hakim Ziyech, Davy Klaassen en Lasse Schöne de Afrikaan snel op toen hij richting de zijlijn liep. Met een bemoedigend tikje op de bips en het achterhoofd.

Het Amsterdamse publiek heeft er weer één: een ouderwetse pispaal, zoals in de historie van Ajax zo vaak spelers werden uitgefloten. Maar juist in het geval van Traoré schuilt er een extra dimensie achter. Ga maar na: Anwar El Ghazi ging een paar maanden terug uit zijn dak tijdens de training toen hij merkte dat Traoré wéér op 'zijn' plek zou staan. El Ghazi werd geschorst en is, ontegenzeggelijk mede als gevolg van die aanvaring met Bosz, al niet eens Ajacied meer.

Hoe zal hij bij zijn nieuwe club Lille kijken naar het gefluit voor Traoré? El Ghazi beet Bosz destijds toe 'dat hij zijn vriendjes opstelde'. Doelend op Traoré dus, met wie Bosz bij Vitesse zo prettig samenwerkte.

Volledig scherm
© ANP Pro Shots
Quote

Ik had er eigenlijk altijd 'schijt' aan. Ik dacht: ik voetbal zo goed als ik kan.

Nourdin Boukahri

Juist in die opmerking van El Ghazi schuilt ook het gevoel bij een deel van het Amsterdamse publiek, dat denkt: Bosz stelt Traoré sowieso wel op. En dan houdt hij ook nog de 17-jarige Justin Kluivert op de bank. Die vrolijke dribbelaar die ze in de Arena zo graag in de voetsporen van zijn vader Patrick zien treden. Of anders de Braziliaan David Neres wel, de rechtsbuiten waarvoor Marc Overmars zo de portemonnee (twaalf miljoen euro, red.) trok.

Bosz keurde de reactie op de wissel Traoré logischerwijs af en wees nog maar eens op de opportunistische voetbalwereld. Kort door de bocht: komende donderdag tegen FC Kopenhagen de winnende maken en je hoort niemand meer. En misschien werkt het in de praktijk ook wel zo.
Toch heeft het Ajax-publiek een naam als het gaat om het uitfluiten van eigen spelers. Vraag het maar aan Daley Blind, Ricardo Kishna, Gregory van der Wiel, Victor Sikora. Ja, zelfs Zlatan Ibrahimovic in zijn eerste jaar bij Ajax. Of Wesley Sonck. Al kan de Belgische spits zich daar weinig meer van herinneren. ,,Weet je, ik werd in België eigenlijk heel mijn leven al uitgefloten. Ze mochten mij niet zo. Bij de tegenstander, hè.''

Volledig scherm
© ANP Pro Shots
Quote

Doorgaan, doorgaan, doorgaan. Dat is ook mijn advies aan Traoré.

Nourdin Boukahri
Volledig scherm
© ANP Pro Shots

Sonck vervolgt: ,,Ik speelde bij Ajax nooit echt op mijn positie in de spits. Daar stond ene Zlatan. Tja, die was tien keer beter dan ik was. Daarom kwam ik vaak aan de zijkant terecht. Maar je hoort het, ik heb me dus nooit laten beïnvloeden door reacties van buitenaf. Het lijkt me niet zo handig van het publiek om eigen spelers zo te behandelen.''

Nourdin Boukhari weet nog wel dondersgoed dat hij als jonge Ajacied werd uitgefloten. ,,Ik had er eigenlijk altijd 'schijt' aan. Ik dacht: ik voetbal zo goed als ik kan. Als dat niet wordt gewaardeerd, dan is het maar zo. Mentaal zat ik als voetballer wel stevig in elkaar. Doorgaan, doorgaan, doorgaan. Dat is ook mijn advies aan Traoré. Al klinkt dat natuurlijk heel simpel. Maar simpele dingen zijn soms juist heel moeilijk.''

Boukhari refereert aan Daley Blind. ,,Zelfs hij, echt een jongen van de club, kreeg ooit de volle laag. Kijk wat er daarna is gebeurd. Hij speelde een geweldig WK, was aanvoerder van Oranje en voetbalt nu bij Manchester United, één van de grootste clubs van de wereld. Tja, dat is natuurlijk het mooiste voorbeeld en een inspiratie voor iedereen die een vol stadion over zich heen krijgt.''