Exclusief

Het beste van het AD

In AD+ vind je een selectie van onze beste verhalen. Elke dag alles van het AD lezen? Neem dan een abonnement.

Volledig scherm
© ANP

Ajax is zeker van zijn zaak

TitelstrijdAjax voelt dat Feyenoord spartelt. Het voedt  het gevoel van hoop in Amsterdam. Maar is er nog wel genoeg tijd?

Quote

Ajax scoort ook gewoon zonder spits Kasper Dolberg in de ploeg

Volledig scherm
© ANP

Het gevoel
Met zijn uitdagende teksten is Lasse Schöne als meest geroutineerde Ajacied zo onderhand het symbool van de Amsterdamse overtuiging dat de landstitel nog wordt behaald. Maar in de categorie 'mindgames' doet ook het socialmediateam van Ajax na afgelopen weekend een goede poging om de Deense middenvelder op dat vlak te overtreffen. Na het gelijkspel van Feyenoord tegen PEC plaatst de club op het officiële Twitteraccount een triomfantelijk jaknikkende Sjaak Swart. De vraag boven het hoofd van mister Ajax: 'Lekker Studio Sport kijken vanavond Ajacieden?'

Ajacieden lachen natuurlijk, Feyenoorders zijn boos. Het past allemaal perfect in het psychologische spel dat de komende weken vermoedelijk nog veel gekker gaat worden. Je kunt het Twitterberichtje schijtlollig vinden of juist ongepast, maar het appelleert wél aan het overheersende gevoel in de selectie van Ajax.

Dat de koppositie zelfs op de slotdag van de eredivisie geen garantie geeft, weet het merendeel van de huidige Ajax-selectie na vorig jaar maar al te goed. Gek genoeg werkt die 'Dreun van Doetinchem' (Ajax verspeelde tegen De Graafschap de titel) nu als motivatie. In de categorie 'het kan iedereen overkomen'. En Feyenoord al helemaal, al zul je dat laatste niemand hardop horen zeggen.

Dat Ajax zaterdag zó gemakkelijk zou winnen, dat had vooraf eigenlijk niemand verwacht. Wat ook meespeelt in het gevoel: Ajax miste de laatste drie wedstrijden clubtopscorer Kasper Dolberg, maar de gevreesde consequenties bleven uit. Ajax zonder Dolberg? Wie moet dan de doelpunten maken? Het antwoord blijkt: wie niet? Ajax maakte elf doelpunten in drie wedstrijden, inclusief de gevoelsmatig 'karige' overwinning op Feyenoord.

En wie zaterdagavond de reservebank van Ajax in de gaten hield, zag daar Justin Kluivert popelen van ongeduld. In de tweede helft steeds even die blik naar trainer Peter Bosz: mag ik al? Nee, hij mocht niet. Bosz legt het vrij droog en rationeel uit. ,,Justin had twee wedstrijden in vier dagen gespeeld. Als hij dan nog een wedstrijd speelt, kun je wachten tot
hij geblesseerd raakt. Hij doet het uitstekend, maar is zeventien jaar.''

Kluivert behoorde tegen Feyenoord en AZ tot de beste Ajacieden, maar binnen de huidige selectie heeft Ajax dus de luxe om hem te sparen. Sterker, het geeft Bosz de mogelijkheid om ook David Neres na een voorzichtige aanloopperiode eindelijk meer speeltijd te geven. Ook tijdens zijn tweede wedstrijd in de basis, scoorde de Braziliaan. Weer ging het handje achter zijn oor. Over het gevoel gesproken: hij voelt zich, voorlopig, wel zeker van zijn zaak.
(Artikel gaat verder onder de foto)

Volledig scherm
© ANP
Quote

Ajax heeft enorm veel moeite om twee keer binnen een paar dagen overtuigend te spelen

Volledig scherm
© Photo News
Volledig scherm
© Photo News

Het verstand
Dat licht euforische gevoel in Amsterdam is natuurlijk wel te verklaren. Binnen zeven dagen werd de achterstand op Feyenoord geminimaliseerd van zes punten tot één schamel puntje. Maar de tijd om in te halen wordt korter en een vanzelfsprekendheid is een uitoverwinning bij PSV allerminst. Al gaan waarschijnlijk vooral de extra wedstrijden in de Europa League een doorslaggevende rol spelen.

Feit dit seizoen: Ajax speelde de slechtste competitiewedstrijd na de winterstop tegen Excelsior, toen het drie dagen eerder overtuigend FC Kopenhagen had uitgeschakeld in de Amsterdam Arena.

Het blijft een gek fenomeen. Presteren in Europa is bijna een zaak van landsbelang geworden, gezien de belabberde staat van ons voetbal. Maar áls er dan een club presteert zoals Ajax nu, wordt dat juist weer uitgelegd als een nadeel met het oog op de competitie. De wedstrijden tegen Schalke 04, aanstaande donderdag thuis en een week later in Gelsenkirchen, gaan ontegenzeggelijk een factor worden in de titelrace.

Want ook een feit: Ajax heeft gigantisch veel moeite om twee keer binnen een paar dagen overtuigend te spelen. Bertand Traoré, zijn vorm ogenschijnlijk gevonden, zegt: ,,We willen én én. Kampioen worden en zo goed mogelijk presteren in de Europa League. Ik denk echt dat het kan. We raken, nu het einde van het seizoen in beeld komt, steeds beter in vorm.''

Niet zo verwonderlijk dat een speler van Ajax dat zegt. In woord is het sowieso gemakkelijk. Toch nog even terug naar de feiten op de ranglijst. Want het is natuurlijk allemaal wel leuk die psychologische steekjes onder water, maar Ajax heeft het behalen van de titel niet één speeldag in eigen hand gehad. Ook een feit: Feyenoord heeft dit seizoen na tegenslag altijd geantwoord met een goed resultaat.

En dan nog een ander hard cijfer: qua doelsaldo ligt Ajax elf goals achter op Feyenoord. Dus stel nu dat Ajax het puntje nog inloopt op Feyenoord: dan moeten de Amsterdammers wel echt als een razende scoren in de laatste vier wedstrijden van het jaar. Ja, de thuiswedstrijd tegen Go Ahead Eagles biedt vooraf beschouwd wat dat betreft nog wel mogelijkheden. Reëler is echter dat Ajax het qua doelsaldo niet gaat redden. Daarvoor heeft de ploeg van Peter Bosz het dit seizoen te vaak nagelaten om echt uit te halen. Daar doet de scoringsdrift van afgelopen week (4-1 tegen AZ en 1-5 tegen NEC) niets aan af.

Lees ook: Feyenoord heeft het in eigen hand

Volledig scherm
© ANP