Exclusief

Het beste van het AD

In AD+ vind je een selectie van onze beste verhalen. Elke dag alles van het AD lezen? Neem dan een abonnement.

Volledig scherm
© Pro Shots

Ajax speelt ook om de Hollandse reputatie

Europa LeagueVaak gehoord tijdens de crisis van het Nederlandse voetbal: als we maar niet het nieuwe Denemarken worden. Zo bezien is FC Kopenhagen-Ajax vanavond veel meer dan een wedstrijd om een plek in de kwartfinales van de Europa League. Het gaat óók om 'onze' reputatie.

Volledig scherm
© REUTERS
Volledig scherm
© REUTERS
Volledig scherm
© Pro Shots

Het Parken Stadion, waar Ajax ­gisteravond in frisse omstandig­heden trainde, hoort niet direct bij de meest gevreesde entourages van Europa. Denen laten zich hoe dan ook niet zo snel verbaal gaan.

Toch is het Deense journaille deze dagen driftig bezig met verhalen over de thuishaven van ­Kopenhagen, met afstand de beste club van Denemarken. Want wat blijkt? Geen enkele andere club doet het dit Europese seizoen thuis beter dan de tegenstander van Ajax. Als bezoekende club ­hier scoren? Vergeet het maar. In zeven wedstrijden lukte het niemand. Ook FC Porto, Leicester City en Club Brugge niet, die langs­kwamen tijdens de groepsfase van de Champions League. De laatste tegentreffer in Parken? Dat was op 20 augustus 2016, tegen Aalborg.

De loting van Ajax had rotter ­gekund, maar gezien het bovenstaande is de wedstrijd tegen FC Kopenhagen er ook niet één om als Nederlandse club handenwrijvend naar uit te kijken. Tel daar nog eens bij op dat de Noorse coach Solbakken een fysiek ijzersterke ploeg heeft geformeerd, vol met van die grote Scandinaviërs, die maar blijven draven.

Toch is de algemene gedachte: wij Nederlanders tegen Denen? Kom op, dat moeten we toch winnen? Zo is dat, per saldo, toch ook altijd geweest? Maar tegelijkertijd doemt er juist nu een echo uit het verleden op. Met dedain keken we naar Denemarken. Maar de laatste jaren is een zege op Deense clubs helemaal niet zo gewoon meer.

Vaak gehoord na weer een wanprestatie van Nederlandse teams in Europa: we dreigen het nieuwe Denemarken te worden. Juist daarom is de confrontatie tussen de grootste clubs van beide landen extra beladen.

Quote

Je moet FC Kopenhagen echt als een uitzondering zien. Zij zijn de absolute topclub van heel Scandinavië

Kenneth Perez
Volledig scherm
© REUTERS
Volledig scherm
© Pro Shots

Coëfficiëntenlijst
Nederland staat nu dertiende op die veelbesproken coëfficiëntenlijst van de UEFA, die als spiegel wordt gebruikt om het internationale succes te duiden. Denemarken is nummer achttien. Moeten we zenuwachtig worden? Kenneth Perez, als Deen al een voetballeven in Nederland, vindt van niet. ,,De dag dat Denemarken Nederland voorbijstreeft, zal niet snel komen. Je moet FC Kopenhagen echt als een uitzondering zien. Zij zijn de absolute topclub van heel Scandinavië, zoals het Noorse Rosenborg dat in het verleden was. Door de inkomsten uit de Champions League zijn ze een soort alleenheerser geworden.''

Elf jaar geleden speelde Perez als Ajacied tegen Kopenhagen in de voorronde van de Champions League. Ajax vloog eruit. ,,Wij waren toen echt de grote favoriet. Nu zijn de kansen fifty-fifty. Dus het verschil is wel kleiner geworden, maar vooral vanwege de opkomst van Kopenhagen. Dat is de enige club die structureel goed bezig is. Die ploeg zou in de eredivisie wel om de titel kunnen spelen. Maar bijvoorbeeld Brøndby, de tweede club van Denemarken, moet je vergelijken met het niveau van AZ. In de breedte is de eredivisie dus nog altijd veel sterker. Daarom zal Nederland echt niet snel het nieuwe Denemarken worden.''

Ook Søren Lerby, als Deens voetballer bij Ajax en PSV een halve Nederlander geworden, ziet het niet zo snel gebeuren. ,,Je moet FC Kopenhagen vergelijken met Celtic in Schotland of FC Basel in Zwitserland. Monopolisten in hun eigen land. Iedere Scandinaviër wil bij Kopenhagen spelen. Daar zit het geld en het succes. Maar het algehele niveau in de Deens competitie gaat er niet mee omhoog.''

Lerby verwacht dat Ajax het heel zwaar gaat krijgen. ,,Deense voetballers zijn van nature iets frivoler dan andere Scandinaviërs. Maar die coach Solbakken is een Noor en heeft er dus juist echt een typisch Scandinavische ploeg van gemaakt. Balbezit hoeven ze niet en dat vindt het publiek ook helemaal niet erg. Allemaal fysiek sterke gasten. Veel plezier.''

Volledig scherm
© Pro Shots