Exclusief

Het beste van het AD

In AD+ vind je een selectie van onze beste verhalen. Elke dag alles van het AD lezen? Neem dan een abonnement.

Volledig scherm
© ANP

Alleen titel kan rapport Ajax nog redden

Weer geen prijs?Ajax blameerde zich tegen Excelsior (1-1) en het derde jaar zonder een prijs komt angstvallig dichtbij. Wat is er aan de hand in Amsterdam? Het rapport van het Ajax onder Peter Bosz.

De speelstijl: 6-

Volledig scherm
© ANP Pro Shots

Als er zand in de machine komt, moet een trainer ook in staat zijn om een schoonmaakbeurt te houden. De doelstelling was kraakhelder toen Ajax Peter Bosz aanstelde als trainer. De Amsterdammers moesten weer aanvallend, attractief en daardoor winnend voetbal spelen. Zeker, Ajax ging kleurrijker voetballen.

Maar voor een serie overtuigende wedstrijden moeten we toch echt terug naar het vorige kalenderjaar. En dat is simpelweg te lang geleden. Bosz gelooft heilig in het perfectioneren van het elftal dat hij twee maanden na zijn aanstelling vond. Bosz: ,,Onze kracht ligt in het voetbal. Dáár moeten we het van hebben.''

Maar het hapert al weken na de winterstop. De fraaie zege op FC Kopenhagen was een uitzondering, geen regel.

De spelers: 5

Kasper Dolberg brak onder Peter Bosz door. Davy Klaassen draait, over het geheel gezien, een goed seizoen. Maar er zijn te weinig spelers die gedurende het seizoen beter zijn gaan spelen. Treffend voorbeeld: Lasse Schöne was als controlerende middenvelder een verademing in de eerste seizoenshelft. Maar nu de tegenstander volledig gewend is aan zijn nieuwe rol, is de Deen geen schim meer van zichzelf. En dan Bertrand Traoré, hoeveel krediet heeft hij wel niet? Bosz steevast. ,,Ik ken hem goed en weet wat hij kan.''

Volledig scherm
© Photo News

De energie: 5

Volledig scherm
© ANP

Zet twee televisies naast elkaar en bekijk gelijktijdig de tweede helft van Heerenveen - Feyenoord en van Excelsior - Ajax. Op het eerste scherm is een ploeg te zien die uitstraalt kampioen te willen worden. Op het andere scherm niet.

Belangrijke toevoeging: Ajax moest het doen op dat stroperige kunstgrasveld en speelt al weken een dubbel programma door de Europa League. En tegen Kopenhagen gingen de Amsterdammers afgelopen donderdag wél volle bak. Bosz wilde er bewust niet de nadruk op leggen. ,,Van Excelsior moeten we onder alle omstandigheden winnen.''

Prima natuurlijk. Maar Ajax wilde meedoen om de titel én in Europa. Maar juist die combinatie kan de ploeg blijkbaar niet aan.

De keuzes: 6

Volledig scherm
© Photo News

Je kunt veel zeggen, maar Bosz kiest tijdens zijn eerste jaar als hoofdcoach van Ajax niet de makkelijke weg. Nu de ploeg zondag op Woudestein tegen Excelsior de titelkansen te grabbel gooide, kwam er ook weer een echo uit het verleden opdoemen.

Bazoer, Tete, El Ghazi en Riedewald, die een enorme transferwaarde vertegenwoordigen, werden gepasseerd. Bosz heeft hen in hun bijrol niet tevreden kunnen houden. Geen punt als Ajax kampioen wordt en de miljoenen alsnog binnen vliegen. Maar het kan nu extra gaan knellen. Het is sowieso een krachtenveld waar Bosz als trainer van Ajax mee moet dealen: de eeuwige roep, ook intern, om eigen jeugd. Dat de trainer daar geen oog voor heeft, is overigens onzin. De Ligt, Nouri, Eiting, Clement, De Jong en Kluivert debuteerden onder hem.

Volledig scherm
© Photo News

Overige opmerkingen: Zoals bij elk rapport nog een extra toevoeging. De mogelijkheid om het gemiddelde cijfer eens goed op te krikken. Wat dat is? Een miraculeus kampioenschap natuurlijk. Dat Ajax de kwartfinale van de Europa League (tegen Schalke 04) heeft gehaald, is knap. Maar de titel is alles in Amsterdam.

Als Ajax geen kampioen wordt, is die kwartfinaleplaats plots bijzaak. Tja, de Europa League winnen, dát zou een sensatie zijn. Maar het Europese toernooi is een extra belasting, zo bleek afgelopen weekend al. En laat de Europa League ook geen dekmantel worden voor het eigen falen.