Exclusief

Het beste van het AD

In AD+ vind je een selectie van onze beste verhalen. Elke dag alles van het AD lezen? Neem dan een abonnement.

Volledig scherm
Siem de Jong viert zijn ingestudeerde treffer tegen Vitesse. © Soenar Chamid

Corner als specialisme

PSVPSV scoorde tegen Vitesse voor de achtste keer uit een corner, het meest van alle eredivisieclubs. Waarin zit 'm de kneep? Over de donderpreek van Cocu en de rol van Siem de Jong.

Quote

PSV maakt vaakst van alle ere­di­vi­sie­ploe­gen goals uit hoekschoppen: 8


De doeltreffende cornervariant van PSV tegen Vitesse, die kon je ook gisteren nog vele malen terugkijken om telkens weer te worden verrast door een nieuw detail. Mijn persoonlijke favoriet: hoe Nicolas Isimat niet naar het doel toe beweegt zodra de corner is genomen. Hij loopt juist uit de drukte weg om zo onbaatzuchtig ruimte te maken.

Wat begon bij Andrés Guarado en tien seconden later eindigde bij Siem de Jong in een mêlee van juichende ploeggenoten, was een schoolvoorbeeld van een ingestudeerde corner.

En daar heeft PSV op driekwart van het seizoen het meest succes mee van alle eredivisieclubs. Acht hoekschoppen mondden uit in doelpunten. Ook in de voorgaande twee kampioensjaren was het een wapen van belang.

Winterstop
Het rendement is dit seizoen wel pas sinds de winterstop hoog. Dat valt niet los te zien van een paar recente ingrepen. PSV versterkte in januari zijn luchtmacht met Marco van Ginkel van 1.86 meter, terwijl ook een fitte Siem de Jong (1.87 meter) eindelijk elke wedstrijd beschikbaar is. PSV heeft doordeweeks meer tijd gekregen om te trainen, omdat het alleen nog in een ritme van zaterdag - zaterdag competitie speelt.

En er was die donderspeech van Phillip Cocu in de winterstop. Of donderspeech, het was vooral zo dat Cocu het op trainingskamp in Spanje liet donderen op dit thema. Hij daagde zijn selectie uit: met onze kwaliteiten, onze kopkracht, is het rendement uit standaardsituaties nu te mager. Zowel aanvallend als verdedigend mocht er een tandje bij.

Hij prentte het zijn groep nog eens in: Elke corner is een extra kans om te scoren. Behandel 'm dan ook zo, als ware het een strafcorner bij het hockey. Goede, maar vooral ook slechte voorbeelden werden in Spanje teruggekeken op video, zoals de 1-0 van Bayern München in de Champions League tegen PSV. Die avond in München verdedigden Jetro Willems en andere PSV'ers als etalagepoppen.

Quote

Siem is een type dat bij corners de leiding neemt. En als hij op doel schiet, gebeurt dat met beleid

PSV-trainer Phillip Cocu (46)

Sinds een jaar of tien zijn corners en vrije trappen bijna wetenschappelijk studiemateriaal geworden in het topvoetbal. Elk detail wordt uitgeplozen. Ook PSV heeft zijn cornercomité. En daarin denken velen mee. Het begint elke week opnieuw met Ruud Hesp, de keeperstrainer, die beelden verzamelt van de komende tegenstander.

Ook van Vitesse waren weer zo'n tien duels en zo'n 60 á 70 corners gescand op trends en bijzonderheden. De ploeg van Henk Fraser was bijvoorbeeld weer de eerste in weken die twee snelle jongens voorin zou houden bij corners-tegen. Dus hield PSV nu zelf een extra derde man achterin.De bevindingen van Hesp resulteren standaard in een compilatie van videobeelden, tekeningen en foto's. Die powerpoint wordt besproken met de hele staf. Ook data/video-analist Wim Rip en spelers worden in een vroeg stadium betrokken bij het kiezen van de uiteindelijke variant (of varianten).

Volledig scherm
© AD Sportwereld

Een slimme voetballer als Guardado heeft bij PSV een rol in bijna elke corner, net als Moreno en Luuk de Jong die altijd in de basis staan. En de laatste weken is ook Siem de Jong dus prominent in beeld gekomen.,,Siem heeft zijn kans in de basis gekregen en gepakt'', vindt Cocu. ,,Naast zijn diepgang en scorend vermogen is hij is ook een type dat bij corners de leiding neemt. Als hij op doel schiet, weet je dat het met beleid gebeurt. Siem heeft ook een zuivere trap binnenkant voet.''

Bij Ajax was De Jong eerder een soort 'chef-corner' voor Frank de Boer. De Boer liet net als Cocu spelers actief meedenken. Wie op tv ergens ter wereld een interessante variant zag, kon hem inbrengen. De Jong: ,,Dan deden we met Ajax tegen PEC Zwolle een korte corner die iemand had opgepikt uit een competitiewedstrijd van Valencia.''

In het slot van dit seizoen speelt PSV straks nog tegen Ajax. Zul je zien dat één corner die dag beslist over de uitslag. En meteen over plek één, twee en drie in de titelstrijd.

Volledig scherm
© AD Sportwereld