Exclusief

Het beste van het AD

In AD+ vind je een selectie van onze beste verhalen. Elke dag alles van het AD lezen? Neem dan een abonnement.

Volledig scherm
© ANP

De borst kan weer vooruit in Europa

AjaxAjax maakt zich op voor een ouderwets Europacupavondje tegen Schalke. Na jaren marcheert Ajax dit seizoen weer met trots door Europa. Waar komt dat omgeslagen gevoel vandaan?

Quote

Als je sec kijkt naar deze editie van de Europa League kijkt, hebben we het goed gedaan

Peter Bosz
Volledig scherm
© ANP

Natuurlijk krijgt tegenstander Schalke 04 in aanloop naar vanavond complimenten uit Amsterdamse hoek. Zo gaat dat nu eenmaal tijdens voorbeschouwingen op Europese wedstrijden. Maar wat je ook heel sterk merkt: Ajax voelt zich nog niet uitgespeeld over de grens. Dat de club eindelijk weer eens een kwartfinale speelt van een Europees toernooi (sinds 2003), betekent nog niet dat de rest voelt als bonus.

Trainer Peter Bosz zegt: ,,We willen kampioen worden en we willen graag de halve finale bereiken. Op beide fronten winnen. Of dat kan, moet blijken. Het zou toch raar zijn als we er één laten vallen en vol voor de ander gaan? Ajax wil alles winnen.''

Het zou natuurlijk gek zijn als Bosz iets anders zou beweren. Toch heerst er weer eens voorzichtig optimisme in aanloop naar zo'n groot Europees duel. En die constatering is best opmerkelijk. Want na jaren rommelen in de marge van het internationale voetbal, zou je vooraf kunnen denken: een club met de statuur van Schalke? Dat gaat hem niet worden, kijkend naar de afgelopen jaren toen al niet van de categorie 'Molde FK, Steaua Boekarest en RB Salzburg' kon worden gewonnen.

Volledig scherm
© ANP

Marginale rol
Vooral de complete overrompeling tegen Salzburg, op voorhand een relatief onbeduidende Oostenrijkse tegenstander, is symbool gaan staan voor de pijnlijke marginale rol over de grens. Maar dit seizoen marcheert Ajax, op het ongekende debacle van Rostov na, weer met een vleugje trots door Europa.

Vooral vanwege de resultaten natuurlijk tegen Celta de Vigo, Legia Warschau en FC Kopenhagen. Maar ook vanwege de manier van spelen. Frank de Boer bracht Ajax als trainer veel, maar in Europa wilde hij (tevergeefs) resultaat aan de hand van klassiek Nederlands positiespel. Controle ging boven alles. Onder Peter Bosz zijn de Europese wedstrijden ontegenzeggelijk dynamischer en dus aantrekkelijker. Met enig gevoel voor chargeren: spelen zoals RB Salzburg op die historische donderdagavond in februari 2014 tegen Ajax. Of zoals bijvoorbeeld recent in de Arena tegen Feyenoord, waar eerder ook FC Kopenhagen werd opgejaagd.

Volledig scherm
© AFP

Affiche
Ook daarin zit hem de crux: Ajax speelt dit seizoen de beste wedstrijden als het affiche aansprekend is. Voor de winterstop namelijk ook al tegen PSV. Juist die constatering leidt zo vlak voor de dubbele ontmoeting tegen Schalke 04 tot optimisme. En automatisch tot hoge verwachtingen. ,,Dat hoort erbij en is ook geen enkel probleem'', zegt Bosz, die zelf de vergelijking met voorgaande jaren mijdt. ,,Als je sec naar deze editie van de Europa League kijkt, hebben we het goed gedaan.''

In een breder perspectief is er óók iets wezenlijks veranderd. Cynisch genoeg hebben die uitschakelingen tegen de Moldes en de Dnjeprs van deze wereld ook voor een nieuw soort realiteitszin gezorgd. Met als belangrijkste conclusie: Europees succes is geen logica, maar luxe. Toen Ajax in 2006 werd uitgeschakeld door Kopenhagen in de voorronde van de Champions League, was dat een schande, het begin van de kennismaking met een nieuw fenomeen. Dat Ajax werkelijk niet één ploeg in Europa mag onderschatten. Elf jaar later is de uitschakeling van precies dezelfde tegenstander een razend knappe prestatie. Het zit hem dus ook in de benadering.

Daarom kijken Ajacieden uit naar vanavond. Ajax in Europa smaakt weer naar hoop, niet naar angst.

Volledig scherm
© ANP