Exclusief

Het beste van het AD

In AD+ vind je een selectie van onze beste verhalen. Elke dag alles van het AD lezen? Neem dan een abonnement.

Volledig scherm
Ben Wijnstekers, Peter Houtman en Mike Obiku. © Pim Ras

Echt mensen, het komt goed

Feyenoord-positivo'sZou het dan toch nog misgaan? Die gedachte trok afgelopen week als een gifwolk door Rotterdam. Althans, bij vele, door de geschiedenis geharde aanhangers van de club van Zuid. Niet bij Peter Houtman, Ben Wijnstekers en Mike Obiku, de positivo's van Feyenoord. ,,Echt mensen, het komt goed.''

Quote

We hebben ook reden om optimistisch te zijn. Niet dan? Ja toch? We staan het hele jaar al bovenaan!

Peter Houtman

Een warme donderdagmiddag in De Kuip. Peter Houtman en Ben Wijnstekers zweten bijna uit hun blouses, als in de deuropening van de brasserie een man in pak opdoemt. Het is Mike Obiku, de zelfbenoemde King of Rotterdam. ,,Hi boys", zegt de Afrikaan, na zijn toeristische route langs zoveel mogelijk zithoekjes, eettafels en barkrukken, en gaat zitten. ,,Echt mensen, het komt goed", heeft het dan al drie keer geklonken aan de tafel waaraan de oud-spits aanschuift.

Noot voor de lezer: dit is geen journalistiek verantwoord artikel. Evenmin een stuk waarin de misstanden in het voetbal aan de kaak worden gesteld, laat staan opgelost. Dit is een verhaal over drie Feyenoorders, voor wie de zon zelfs in gitzwarte tijden blijft schijnen. Maar voor wie de zomer nu écht aanbreekt. Want: de eerste titel in achttien jaar. Althans, die overtuiging hebben Houtman, Wijnstekers en Obiku. Hoe hard de 3-0 dreun tegen Excelsior ook is aangekomen in Rotterdam-Zuid.

Wijnstekers: ,,Ik las in jullie krant dat Willem mij altijd zo positief vindt. Maar weet je, ik bén ook positief. Neemt niet weg dat ik best wel eens kritiek heb, hoor. Die uit ik alleen niet in de krant. Ik draag liever uit hoe mooi ik de club Feyenoord vind. De allermooiste club ter wereld."

Houtman: ,,We hebben ook reden om optimistisch te zijn. Niet dan? Ja toch? We staan het hele jaar al bovenaan!"

Wijnstekers: ,,Daarom."

Houtman:  ,,En weet je, zo'n 3-0 tegen Excelsior, hè. Is typisch Feyenoord, joh. Kwestie van: waarom makkelijk doen als het ook moeilijk kan? Snappie? Maar als één ding is gebleken dit seizoen, dan is het dat de club zich na een nederlaag steeds weer opricht."

Wijnstekers: ,,Dat is één houvast. En dan is er nog het feit dat we in De Kuip onverslaanbaar zijn. Dat we altijd scoren. Dat Het Legioen er tegen Heracles weer massaal bij is. We kunnen gewoon vol vertrouwen zijn."

Volledig scherm
Ben Wijnstekers, Mike Obiku en Peter Houtman. © Pim Ras

Selfie

Quote

Doelpunten maken was zijn leven.

Mike Obiku over Mike Obiku

Obiku onderbreekt het gesprek. Hij wil graag een filmpje laten zien dat hij zondag maakte in de Kuip. Te zien is hoe een man opgetogen de camera in kijkt voorafgaand aan Excelsior-Feyenoord, het 'Hand in Hand' uit volle borst meezingt, en alvast het kampioenschap aankondigt. Die man is Mike Obiku. ,,Selfie man, yeah".

Typisch de Afrikaan. Er zijn mensen, statistici bijvoorbeeld, die stellen dat hij na zijn golden goal tegen Ajax in 1995 niet zo gek veel meer scoorde. Obiku zelf ziet dat heel anders. ,,Doelpunten maken was zijn leven", zegt Obiku over Obiku, op een toon die doet vermoeden alsof hij Messi en Ronaldo hoogstpersoonlijk het voetballen heeft geleerd.

Onschuldig

Volledig scherm
Mike Obiku op de schouders van Ruud Heus. © anp

In de hoofdstad zouden ze het Amsterdamse bluf noemen. Maar in zijn geval is het onschuldig. Obiku doet het niet om interessant over te komen. Hij is gewoon gek op zichzelf. Of hij in de huidige Feyenoord-spelers 'een Obiku' herkent?  ,,Elke speler is op zijn manier speciaal", vindt Mike. ,,Maar een Mike Obiku? Nee, Mike Obiku was wel héél speciaal."

Wijnstekers: ,,Ik zie wél wat terug uit het kampioenselftal van 1984. Onze kracht was, de zeldzame klasse van Johan Cruijff daargelaten, ook vooral het collectief. Vol power en doorzettingsvermogen. In dat opzicht vind ik het goed dat Dirk Kuijt zondag speelt. Ook als Dirk geen bal raakt, maakt hij het verschil met zijn ervaring. Niet dan, Peet?"

Houtman: ,,Ja. Al vind ik het te makkelijk om te stellen dat we niet van Excelsior wonnen omdat Dirk niet speelde. Excelsior - dat ik trouwens ook alles gun, hoor - was gewoon beter. Het moet de spanning geweest zijn, denk ik. Gewoon vergeten, joh, was een incident."

Obiku: ,,Feyenoord wilde gewoon wachten. Thuis kampioen worden is veel leuker. Komt goed, man, geen stress. Mikey gaat de hele wedstrijd tegen Heracles voor ze zingen."

,,Wimpie!" , roept Houtman, en steekt zijn rechterhand joviaal de lucht in. Wimpie is Wim Jansen, die het gezelschap passeert. ,,Zondag gaat het gebeuren, hè!" Het is een immens contrast. De één, Jansen, dat teruggetrokken en mysterieuze genie, dat zo onopvallend mogelijk door de brasserie stiefelt. De ander, Houtman, de aanraakbaarheid zelve. De vriendelijke oom waar supporters zich aan vastklampen als patiënten aan hun huisarts. Ook vandaag weer, blijkt even later.  ,,Tegen Heracles niet weer van die geintjes, hoop ik'',  mokt een voorbijganger, vermoedelijk doelend op Excelsior-uit. ,,Komt goed, hoor, meneer!", beurt Houtman de senior op. 

Wijnstekers: ,,Je moet er toch niet aan denken dat het niet lukt, hè...."

Houtman: ,,Nee, Ben, je móet er niet aan denken."

Wijnstekers: ,,Nee, ik dénk het ook niet. Het kán gewoon niet misgaan. Maar toch... Zo'n Armenteros die roept dat-ie wel effe gaat scoren in de Kuip. Eigenlijk moet je zo'n gast direct bij zijn flikker pakken zondag. En zeggen: 'Wat kom jij doen, joh?' Maar ja..."

Houtman: ,,Heus, Ben. We winnen zondag met 2-0."

Wijnstekers: ,,Oké, dan zeg  ik 3-1."

Volledig scherm
Ben Wijnstekers in duel met Ron de Roode van FC Den Haag © anp

Moederdag

De telefoon van Houtman licht op. Een 020-nummer verschijnt op het display. ,,Met Peet",  klinkt het opgewekt, ook nu hij weet dat de beller uit de hoofdstad komt. BNR Nieuwsradio aan de lijn, dat bezig is met een thema-uitzending over Moederdag. Wat Feyenoords stadion-speaker al die arme vrouwen adviseert, die het zondag zonder hun mannen en (klein)zoons moeten doen die naar de Kuip gaan? Houtman trekt een begripvol gelaat, laat de vraag even goed op zich inwerken en zegt dan met de hem kenmerkende, Rotterdamse uithaal: ,,Er gewoon een gezellige dag van maken en daarna lekker meefeesten!"  ,,Ja hoor, graag gedaan!", horen zijn tafelgenoten hem vervolgens zeggen. Daarna: een welgemeend 'doei doei!'

Houtman, verontschuldigend: ,,Zo gaat het de hele dag door. Alleen maar vragen over Feyenoord."

Wijnstekers: ,,De club maakt zo ongelooflijk veel los. Zondag zit er een man uit Australië op de tribune. Komt gewoon effe op en neer om te zien dat zijn cluppie kampioen wordt. Een vriend van me komt tweewekelijks vanuit Salou. Gooit-ie effe zijn eettent dicht daar. Kan alleen bij Feyenoord, joh."  

Houtman: ,, Net als al die liedjes die nu uitkomen over de club. Vragen ze weer wat ik ervan vind. Prachtig natuurlijk, echt, ik vind ze allemaal prachtig, die platen. Feyenoord lééft."

Wijnstekers: ,,50.000 supporters die in een stadion naar een scherm gaan zitten kijken. Ongekend. Je kunt nergens komen waar het níet over Feyenoord gaat. Dat gaat beloond worden, zeker weten."

Houtman: ,,Net nog, in de supermarkt. 'Hé Peet, wat gaan we doen zondag?' Tja, wat zeg je dan tegen zo'n knul? 'Winnen natuurlijk!' Ja toch?"

Volledig scherm
Peter Houtman juicht na een goal tegen Ajax. © anp

Doei, doei

Quote

Met die Kuip erachter wordt het een feest zondag.

Ben Wijnstekers

Houtman en Wijnstekers mogen dan al wat jaartjes rondlopen in de Kuip, op dagen als vandaag vormen de kampioenenmakers van 1984 nog altijd een gewillig mikpunt van fans om op de gevoelige plaat vast te leggen. Obiku bewandelt juist de omgekeerde weg. 

De oud-spits geeft omstanders zijn telefoon om foto's van hém te maken. Gehurkt voor de balie. Op de roltrap, zijn vuist triomfantelijk ballend. En te midden van vier in Feyenoord-tenues gestoken etalagepoppen in de entree. Althans, dat laatste wil hij. Eén probleem: net voordat de camera klikt, breekt de onderliggende plaat waarop hij met ze staat. Obiku vindt zich vervolgens terug in een plas van duizenden brokjes glas.  

Maar ook dan bederft zijn immer goede humeur niet. Want hoe gaat dat spreekwoord ook al weer van die scherven en geluk?  ,,Dankzij Mike gaat het Feyenoord nu zeker lukken tegen Heracles!", zegt Mike, die als liefhebber van hekwerk en prikkeldraad ook wel wat gewend is. Wijnstekers: ,,Met die Kuip erachter wordt het een feest zondag.''

Houtman? Die maakt zich dan al weer op voor de volgende afspraak waar hij gaat uitleggen dat Feyenoord kampioen wordt. ,,Het komt goed hoor, mevrouw",  stelt hij een passerende dame nog snel gerust. Gooit er daarna gauw een tweet  uit, met een foto waarop hij, Wijnstekers en Obiku hun duimen joviaal de lucht in priemen. En voor de anderen er erg in hebben, horen ze alleen nog zijn afscheidsgroet weergalmen over de parkeerplaats voor het Maasgebouw: ,,Doei, doei!"