Exclusief

Het beste van het AD

In AD+ vind je een selectie van onze beste verhalen. Elke dag alles van het AD lezen? Neem dan een abonnement.

Volledig scherm
© Screenshot

Een stad innig verbonden door voetbal

VolksfeestDe uitzinnige Kuip op zondag, de Coolsingel op maandag: het was meer dan het langverwachte feest van een hunkerende voetbalclub. Dit was Feyenoords eigen '1988' . Een bevrijdingsdag zonder weerga, een bindmiddel voor een doorleefde stad. Hoe kan dat?

Quote

Tweedaags volksfeest van Feyenoord doet aan Bevrijdingsdag en 1988 denken.

Sjoerd Mossou
Volledig scherm
© ANP

Een bakfiets vol met peutertjes komt voorbij, met de crècheleider zwoegend op de pedalen. ,,Hup Feyenoord! Hup Feyenoord!,'' klinkt het uit de kinderkelen, vrolijk en lief.

Iets verderop: een toeterende auto vol Turkse jongens, behangen met Feyenoord-vlaggen.

Een Surinaamse man in een scootmobiel met Feyenoord-stickers. Een deftig echtpaar uit de Mathenesserlaan, met rood-witte sjaaltjes omgeknoopt. Groepen Kaapverdiaanse vrienden. Complete families. Vaders en zonen op de fiets. Vrouwen, kinderen, baby's, senioren.

Verderop op de Coolsingel is de mensenmassa letterlijk een massa; een overweldigende zee. Op de routes er naartoe heeft het feest nadrukkelijker een gezicht, of beter: heel veel verschillende gezichten.

Hier, aan de rand van het centrum, komt heel Rotterdam voorbij in al zijn kleuren, in al zijn contrasten. Iedereen draagt Feyenoord-shirtjes, -sjaals of - petjes. Vrijwel iedereen is op weg naar de Coolsingel, ook al staat die om elf uur 's ochtends al lang en breed vol.

Quote

Als dit een verdeelde stad is, dan blijkt daar nu even helemaal niets van. Integendeel.

Sjoerd Mossou
Volledig scherm
© ANP

Zondag was er de Kuip, waar de totale ontlading soms even terug deed denken aan 21 juni 1988, de dag van Nederland-West-Duitsland in Hamburg. Dat was destijds een nationale gebeurtenis natuurlijk, dit een specifiek clubfeest, maar de emotie was er niet minder om. Of neem het waanzinnige volksfeest na afloop, de massale duik in de Hofpleinvijver, het feest van maandag op de Coolsingel. Met een beetje fantasie was het de Feyenoord-versie van een rondgang over de grachten.

Overal in het Rotterdamse centrum staan maandag mensen op daken, hangen aan lantaarnpalen, zwaaien met vlaggen. Uit de deuren en ramen van basisschool Het Landje aan de Schiedamse Vest, midden in het centrum, klinkt om half negen al het ' Hand in Hand Kameraden' en ' You' ll Never Walk Alone'. Complete klassen staan mee te zingen op de stoep van de school.

,,Het is ongelooflijk wat voetbal los kan maken,'' verzuchtten Willem van Hanegem en Leo Beenhakker onlangs nog, de laatste twee trainers die kampioen werden met Feyenoord. Giovanni van Bronckhorst zegt vandaag min of meer hetzelfde, uitkijkend over de menigte: ,,Zo veel mensen samen blij zien. Het is een droom die uitkomt.''

Maar er zijn ook verschillen tussen nu en toen, de jaren '90. De bevolking van Rotterdam is in de afgelopen twee decennia nog contrastrijker geworden, nog multicultureler. De stad bruist anno 2017 als nooit te voren: het voert toeristische hitlijsten aan van The New York Times tot de Lonely Planet. Rotterdam is razend populair onder jongeren, hipsters, creatievelingen, stedenbouwkundigen, stedentripliefhebbers.

Tegelijk stemde een groot deel van de bevolking onlangs op de PVV, een ander groot deel op Denk, als twee absolute uitersten in het politieke spectrum. Rotterdam kent nog steeds hoge armoede- en werkloosheidscijfers. En wie in deze Trump en Twittertijden het nieuws in de Rijnmond volgt, krijgt vanzelf het gevoel van grote onderhuidse tegenstellingen en spanningen.

Maar kijk eens naar 14 en 15 mei 2017. Als dit een verdeelde stad is, dan blijkt daar nu even helemaal niets van. Integendeel. ,,Een cadeautje,'' noemt burgemeester Ahmed Aboutaleb het kampioenschap van Feyenoord. In tegenstelling tot het feest van 1999 verloopt vrijwel alles vrolijk en ordentelijk. Alles en iedereen krioelt door elkaar heen. Zingt Feyenoord-liedjes. Omhelst elkaar. Huilt. Lacht. Is dronken van geluk.

Quote

Feyenoord, club van het volk in de breedste zin van het woord.

Sjoerd Mossou
Volledig scherm
© ANP
Quote

De opgebouwde spanning van de laatste weken, het fatalisme soms, het verlangen, de frustratie, een sluimerend min­der­waar­dig­heids­com­plex, de haast religieuze aanbidding van de club.

Sjoerd Mossou

Natuurlijk zit daar ook de hunkering in opgesloten van een club die zo lang moest wachten. De opgebouwde spanning van de laatste weken, het fatalisme soms, het verlangen, de frustratie, een sluimerend minderwaardigheidscomplex, de haast religieuze aanbidding van de club. De sfeer in de Kuip voorafgaand aan Feyenoord-Heracles alleen al: het is ongekend, bijna onbeschrijflijk intens.

Maar wat er in Rotterdam gebeurt ná de hattrick van Dirk Kuyt, zegt ook veel over de bindende kracht van voetbal. Een sport die dieper in de samenleving zit gebeiteld dan welk cultureel fenomeen dan ook, niet in de laatste plaats in voetbalstad Rotterdam. Een sport die mensen identiteit geeft, een sociaal bindmiddel is. Je ontkomt er niet aan: aan de metafoor van het voetbalstadion als een moderne kerk, waar mensen nog samen liedjes zingen, samen eenzelfde soort 'geloof' aanhangen.

In Rotterdam zit dat alternatieve geloof hem voor een wezenlijk deel in Feyenoord. Een club met een van oudsher wat harde, rauwe identiteit, maar inmiddels een club die veel meer is dan dat. Zeker nu Feyenoord eindelijk verlost is van alle opgekropte frustraties, oogt het juist zachter, warmer en toegankelijker dan ooit. Uitgedragen ook door een man als Giovanni van Bronckhorst, een boegbeeld zonder complexen, een in alle opzichten voorbeeldig kind van de club.

Ook dat is iets - naast het sportieve succes - dat Feyenoord de komende jaren innig zou moeten omarmen en uitbouwen. Te vaak was het de laatste jaren een boze club, een club ook van zachte heelmeesters, van soms ongezond opgepompte woede, van interne verdeeldheid ook.

Het Feyenoord van morgen zou het Feyenoord moeten zijn van afgelopen zondag en maandag, dat zichtbaar werd tot in alle uithoeken van Rotterdam. Die foto van die man in zijn rolstoel, euforisch omhoog getild door de massa. De Hofpleinvijver vol mensen, kleuren en culturen. Al die kinderen met hun ouders.

Feyenoord, club van het volk in de breedste zin van het woord.Volledig scherm
© ANP
Volledig scherm
© ANP
Volledig scherm
© EPA