Exclusief

Het beste van het AD

In AD+ vind je een selectie van onze beste verhalen. Elke dag alles van het AD lezen? Neem dan een abonnement.

Volledig scherm
© AD

Gekaapt door de kunstgrasclubjes

ColumnAD-columnist Sjoerd Mossou is helemaal klaar met die kunstgrasclubs. 'Dat de Telstars en de VV Schubbekutteveens weinig keuze hebben, begrijp ik ook nog wel. Maar de eredivisie, jongens. De etalage van ons voetbal.'

Quote

Heracles glipte als eerste door de mazen van de wet

De aanvoerders van de eredivisie willen een verbod op kunstgras. Twaalf van hen stelden deze week daarom een heus manifest op, de andere zes gingen zwijgend in een hoekje zitten, want die voetballen zelf bij een kunstgrasclubje.

Lelijk woord met een badinerend ondertoontje: 'kunstgrasclubje'. Precies het goede woord dus.

Sorry, ik ben klaar met die kunstgrasclubs. Niet zozeer die in de noodlijdende Jupiler League, en al helemaal niet die in het amateurvoetbal. Dat de Telstars en de VV Schubbekutteveens weinig keuze hebben, begrijp ik ook nog wel. Maar de eredivisie, jongens. De etalage van ons voetbal. Dat een derde van de eredivisieclubs zogenaamd geen natuurgrasveld kan betalen, is te gek voor woorden. Een schande - en een leugen bovendien.

We moeten de KNVB vooral overal de schuld van blijven geven, dat is wel zo overzichtelijk, maar het is een misverstand te denken dat ons stuurloze bondje ook in dit geval de hoofdschuldige is.

Niet de KNVB kan het licentie-reglement aanpassen, dat kunnen alleen de clubs zélf. Een meerderheid van alle 35 profclubs is nodig om een verbod op kunstgras in te voeren. Dat dat in al die jaren nog steeds niet is gebeurd, zegt veel, zo niet alles. We hebben ons laten kapen door de kunstgrasclubjes. Heracles glipte als eerste door de mazen van de wet, de rest stond erbij en keek ernaar, of legde zelf ook maar zo'n plastic schijtveld aan. Er werd veel geroepen, nog meer vergaderd, maar er gebeurde niets.

Quote

Juist clubs zoals Willem II, NAC, Go Ahead Eagles, Fortuna Sittard of FC Groningen zouden beloond moeten worden, met terugwerkende kracht, voor het feit dat zij al die jaren wél het voetbal centraal stelden

Volgend jaar hebben we minimaal zeven kunstgras- clubjes in de eredivisie. Een reglementair kunstgrasverbod is in ons hypergedemocratiseerde voetballandje almaar moeilijker geworden.

Er is slechts één uitweg: geld. Alleen als ze een flinke smak geld krijgen, zijn de Heraclesjes en de PECjes van deze wereld wellicht bereid overstag te gaan, want ze hebben geen trainingscomplex meer, en er moet zodadelijk nog een debiel bedrijventoernooitje gespeeld worden in het stadion.
Dat compenseren mag misschien logisch klinken, maar dat is het juist niet. Het is krankzinnig krom zelfs. Er valt veel te zeggen voor een eerlijker verdeling van televisiegeld, maar het is de omgekeerde wereld dat uitgerekend de kunstgrasclubjes gecompenseerd zouden moeten worden.
Niet zij, maar juist clubs zoals Willem II, NAC, Go Ahead Eagles, Fortuna Sittard of FC Groningen zouden beloond moeten worden, met terugwerkende kracht, voor het feit dat zij al die jaren wél het voetbal centraal stelden, en zich niet verscholen achter bedrijfseconomische excuses en eigenbelang. Dat zij, in financieel moeilijke tijden, wél aan een simpele basisvoorwaarde bleven voldoen: voetballen op een grasveld.

De kunstgrasclubjes hebben nu wel lang genoeg geprofiteerd van de sportieve, quasi-praktische en financiële voordelen, allemaal ten koste van ons voetbal. Van de voetballers, van de echte clubs, van de liefhebbers. Met rampzalige gevolgen voor de uitstraling van de eredivisie, zowel nationaal als internationaal. Ze hebben ons Nederlandse voetbal samen voor lul gezet, opdat ze wat gemakkelijker een rechtsbackje konden kopen. Bovenal de kunstgrasclubjes horen te boeten voor ons kunstgrasdebacle.

Volledig scherm
© ANP