Exclusief

Het beste van het AD

In AD+ vind je een selectie van onze beste verhalen. Elke dag alles van het AD lezen? Neem dan een abonnement.

Volledig scherm
© AD

Het schitterende mysterie Dolberg

ColumnAD-columnist Sjoerd Mossou geniet van de veelgeprezen Ajax-spits Kasper Dolberg.

Quote

Dolberg heeft wel iets van een buitenaardse figuur.

De songfestivalmeisjes uit Fijnaart waren donderdag amper begonnen met zingen, of Kasper Dolberg rende schuin op keeper Anthony Lopes af, als een eenzame hardloper in het Rhône-dal.

Het was mij totaal ontgaan, dat van dat songfestival althans, maar veel mensen ontdekten er een wonderlijk dwarsverband in, zo las ik nadien op Twitter. Ajax dat scoorde terwijl OG3NE aan het zingen was: dat moest haast wel een teken van boven zijn. Een hogere macht. Een knipoog van het Opperwezen.

Persoonlijk lijkt me dat onzin, het was slechts ordinair toeval, maar ergens snap ik de gedachte. Dolberg heeft wel iets van een buitenaardse figuur, OG3NE zou ook de naam van het nieuwste model ruimteschip kunnen zijn.

En dan dat doelpunt hè. Een balletje wars van natuurwetten. Een trekstoot als aanklacht tegen de fluctuatie-dissipatiestelling van 1928. (Voor meer informatie: Wikipedia).

Over jonge Ajax-voetballers dienen we terughoudend te zijn, voor je het weet worden ze opeens 'Godenzonen' genoemd, en anders wel 'De Nieuwe Cruijff'. In het geval Dolberg geldt dat niet anders, zij het met één verschil: zelf is hij niet onder de indruk.

Nog niet een beetje.

We mogen het zo onderhand wel als een feit beschouwen: Kasper Dolberg uit Voel, Midden-Jutland, is niet te raken, niet te beïnvloeden, niet warm of koud te krijgen.

Na afloop van Olympique Lyon-Ajax stond hij in de catacomben als een lieve, zachtjes pratende robotjongen. Zijn haar zit altijd alsof hij net gedoucht heeft, zijn ogen staan koel, bijna dwars door je heen kijkend.

Zijn meest sentimentele, hartroerende  quote was deze: ,,Ik ben blij.''

Quote

Dolberg feestte niet zozeer, hij deed slechts een manmoedige poging dolblij te zijn.

Het mooist vond ik het moment kort na afloop op het veld, toen de spelers van Ajax samen een feestje vierden met het uitvak. De voetballers zaten in een soort hurkzit, hand in hand, klaar om tegelijk omhoog te springen en een dol dansje te maken.

Dolberg zat helemaal links. Hij keek steeds schichtig opzij naar de rest, alsof hij niet precies snapte wat hier de bedoeling was. Vervolgens probeerde hij na te doen wat de anderen deden, maar dan onwennig en verlegen.

Dolberg feestte niet zozeer, hij was niet uitzinnig van vreugde zoals de anderen, hij deed slechts een manmoedige poging dolblij te zijn.

Dolberg doet me een beetje aan Saga Norén denken, de vertederende, briljante hoofdpersoon uit de Deens/Zweedse serie The Bridge. Hij zou haar jongere broertje kunnen zijn.

Maar bovenal is hij een prachtige voetballer natuurlijk, een speler die dingen bedenkt die wij nooit hadden kunnen verzinnen, laat staan uitvoeren. Die rare achterhoofdkopbal tegen NEC, het vertraagde stiftje in de Kuip, de contra-effect-trekstoot tegen Olympique Lyon.

Kasper Dolberg is niet buitenaards, evenmin is hij een zoon van God. Wel is hij een schitterend mysterie.

Volledig scherm
© Getty Images