Volledig scherm
© EPA

Hoofddoek mag weer bij vrouwenvoetbal

De FIFA wil vrouwen en meisjes toestaan te voetballen met een hoofddoek. Dat was sinds 2007 verboden. Volgens het Duitse dagblad Frankfurter Allgemeine heeft een FIFA-commissie eerder deze week besloten dat het verbod moet worden opgeheven. In Nederland voetballen meisjes, ondanks het verbod, al jaren met hoofddoek.

Het FIFA-verbod werd in 2007 van kracht toen het Iraanse nationale meisjeselftal met hoofddoeken wilde deelnemen aan de jeugd-olympische spelen in Singapore. Het IOC steunde het verbod. De organisaties voerden als reden aan dat de hoofddoek in kwestie, de hijab die haar en nek bedekt, gevaarlijk zou zijn. De meisjes zouden kunnen blijven haken, of tegenstanders zouden aan de stof kunnen trekken.

Voor die praktische problemen heeft de FIFA-commissie nog geen oplossing. Er komt een studie naar de veiligheidsaspecten. 'De veiligheid moet een hoofdcriterium blijven', aldus de commissie.

Volgens de Duitse krant ziet de FIFA-commissie de hijab als een culturele uiting. 'De hijab is geen religieus symbool, slogan of verklaring, maar behoort tot het gebied van de cultuur.'

Niemand mag volgens culturele gebruiken worden gediscrimineerd, aldus de commissie. 'Het voetbalveld moet eerder een forum voor culturele uitwisseling zijn dan voor conflict.'

De PVV heeft in 2009 gesteld dat sporten met hoofddoek niet bijdraagt aan de integratie van culturele minderheden. Clemence Ross, de directeur van het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen, stelde hierop dat sportdeelname de achterstand van allochtone meisjes juist kan verkleinen. De meisjes sporten minder dan gemiddeld, al is voetbal populair in grote steden.

Live Voetbal

home logo Swansea CitySWA
13:30
Manchester UnitedMUN
away logo
home logo FC TwenteTWE
18:30
VVV-VenloVVV
away logo
home logo AZAZ
19:45
ADO Den HaagADO
away logo
home logo sc HeerenveenHEE
20:45
Heracles AlmeloHER
away logo