Exclusief

Het beste van het AD

In AD+ vind je een selectie van onze beste verhalen. Elke dag alles van het AD lezen? Neem dan een abonnement.

Volledig scherm
© ANP Pro Shots

'Ik beloon mezelf pas als ik presteer'

InterviewGedebuteerd bij een topclub. Ontgroend in de Champions League. En in het diepe gegooid bij Oranje. Ja, het is hard gegaan met PSV'er Bart Ramselaar (20), in de eerste seizoenshelft. ,,Nu ik de top meemaak, wil ik méér.''

Volledig scherm
© Pro Shots

We spreken Ramselaar, die in augustus overstapte van FC Utrecht naar PSV, aan de vooravond van de tweede seizoenshelft, waarin hij zichzelf mede door de toegenomen concurrentie bij de Eindhovense grootmacht opnieuw zal moeten bewijzen. Een terugblik op zijn eerste maanden bij PSV, aan de hand van vijf thema's.  

Persoonlijke groei
Het belangrijkste wat ik over mezelf heb geleerd in het eerste halfjaar bij een topclub is...
Ramselaar: ,,Dat je alles moet winnen en dat ik kan omgaan met de druk die dat geeft. Die druk, dat is echt een groot verschil met een subtopper. Ik had dat op zich wel verwacht, maar je moet het ervaren. De teleurstelling is nu groter als het niet lukt in een wedstrijd. Dat voel je bij je medespelers, bij het publiek.

,,En ik was benieuwd: hoe snel zou ik kunnen aanpikken op de trainingen? Dat verschil vind ik niet groot in vergelijking met FC Utrecht. Ik bedoel: het niveau van de spelers ligt bij PSV natuurlijk hoger, maar de intensiteit van de trainingen, die verschilt nauwelijks met hoe Erik ten Hag werkt bij Utrecht. Dat is een compliment voor hem en het is misschien ook de reden dat ik zonder blessures door mijn eerste halfjaar bij PSV ben gekomen.

,,Je ziet toch vaak dat spelers die nieuw zijn bij een topclub in het begin iets oplopen en dan een tijd aanhikken tegen een achterstand. Ik heb meteen veel wedstrijden kunnen spelen. Debuteren voor PSV, debuteren voor Oranje, de eerste keer een poulefase van de Champions League meemaken. Allemaal hoogtepunten in amper een half jaar. En nu ik de top meemaak, wil ik méér. Dat lijkt me logisch.''  

Oranje
Mijn eerste Oranjeshirt hangt nu...
,,In mijn appartement in Eindhoven. Mooi ingelijst. Nederland - België, 9 november 2016, die datum ga ik nooit meer vergeten. En vier dagen later volgde meteen ook al een basisplaats tegen Luxemburg. Ik was de jongste speler in die twee wedstrijden. En inderdaad ja, van mijn lichting, geboortejaar 1996, was ik ook de enige speler in de selectie.

,,Bij Oranje onder 19 waren bijvoorbeeld Bazoer en Riedewald van Ajax ploeggenoten. Die stonden eerder in het grote Nederlands elftal, ze ontwikkelden zich heel snel, maar ze zijn de laatste tijd niet geselecteerd. Wat dat zegt? Dat het dus niet vanzelfsprekend is om jong in Oranje te staan én er daarna ook bij te blijven. Soms vergeet ik zelf wel eens dat ik nog zo jong ben.

,,In die week van België en Luxemburg heb ik veel gepraat met Arjen Robben en Wesley Sneijder. Het viel me op hoe zij daar voor open staan. En als je met Robben traint, komt de wereldtop binnen. Zelfs een warming-up gaat bij hem met een drive, een beleving, niet normaal! Daar prikkelt hij iedereen mee in de selectie.''

Quote

Het is dus niet vanzelfsprekend om jong in Oranje te staan én er daarna ook bij te blijven

Bart Ramselaar

De liefhebber
Dat ik na de bekerafgang tegen Sparta uit schaamte mijn auto heb laten staan en lopend naar huis ben gegaan is...
,,Niet waar, haha. Dat stond in de krant, begreep ik. Maar ik snap wel hoe die anekdote is ontstaan. Drie dagen voor die bekerafgang speelden we ook tegen Sparta, toen thuis, voor de competitie. Ik had toen net één dag mijn nieuwe auto van de club. Tegen mensen in mijn omgeving zei ik: stel, we verliezen onverhoopt, dan laat ik mijn vader vanavond naar huis rijden hoor. Dan zien mensen me niet bij ons eigen stadion wegrijden in zo'n mooi, nieuwe, dure wagen.  

,,Maar die thuiswedstrijd wonnen we nog van Sparta, dus ik kon die avond toch zelf rijden. Het zegt iets over mijn karakter, ja. Ik vind dat ik mezelf mag pas belonen als ik ook presteer. Ik vind dat het met alles zo werkt. Ik wil nooit denken dat iets me zomaar komt aanwaaien, dan voelt het niet goed. Een mindere wedstrijd spelen? Kan gebeuren. Maar ze mogen nooit kunnen zeggen dat ik niet keihard heb gewerkt.

,,Ik geniet echt van voetballen. Om te doen en om naar te kijken. En dan speciaal Barcelona. Als die spelen, plan ik geen andere afspraken, dan zit ik zo vaak als ik kan voor de tv. Dit seizoen lukt dat voor het eerst veel minder, omdat we met PSV vaak op zaterdag spelen en Barcelona ook. Nu we in een Champions Leaguepoule zaten met Bayern München en Atlético, kan ik me voor het eerst een beetje een voorstelling maken van wat er op dát niveau allemaal bij komt kijken. Het tempo, de slimheid. Het is mijn droom om zo goed te worden dat het ooit lukt om zelf in de top van Spanje te spelen. Hoe dan ook wil ik een keer Barça - Real meemaken in het stadion. Als toeschouwer. Maar nog liever als speler natuurlijk.''  

Volledig scherm
© REUTERS

Buiten het voetbal 
Het laatste diepe gesprek dat ik voerde dat niet over voetbal ging was met... 
,,Met mijn moeder, denk ik. Waarschijnlijk vroeg ze of ik wel goed voor mezelf zorg, daar in Eindhoven, haha. Ik ben voor het eerst het huis uit. Bij Utrecht woonde ik nog bij mijn ouders, om de hoek in Amersfoort. Mijn vader is er boekhouder, mijn moeder staat er voor de klas in groep 3. Mijn broer voetbalt er bij de amateurs, mijn jongere zusje gaat er naar school en ik heb er mijn vaste vriendengroep. Iedereen geniet van hoe het afgelopen halfjaar is gelopen. Mijn opa en oma hebben het er ook druk mee, die houden alles over mij bij in een plakboek. 

,,Als ik geen voetballer was geworden? Dan had ik mijn studie afgemaakt. Ik heb twee jaar hbo commerciële economie gedaan en mijn propedeuse gehaald, maar bij het eerste van Utrecht werd de combinatie te lastig. Of ik het op termijn nog op wil pakken? Hopelijk blijft het met voetbal zo goed gaan dat het niet hoeft.'' 

Tweede seizoenshelft 
Om dit seizoen nog te laten slagen moet PSV... 
,,Kampioen worden. Die druk moét erop blijven. We moeten gaan vlammen, een reeks overwinningen neerzetten en dan maar kijken wat Ajax en Feyenoord doen. Het zou kunnen dat er voor mij een andere rol komt als de trainer 4-4-2 wil gaan spelen. Sowieso is de concurrentiestrijd maximaal opgevoerd. Iedereen is weer fit en met Marco van Ginkel is er nog een extra middenvelder bij gekomen. Iedereen wil natuurlijk spelen, ik ook. 4-4-2 ken ik al van Utrecht, dus als de trainer die kant op zou willen, is het voor mij niet helemaal nieuw. 

,,Ik moet zorgen dat ik dynamiek in ons spel blijf brengen, dat is mijn kracht. Dat dynamische heb ik altijd gehad, het is niet aangeleerd door jeugdtrainers. Bij de pupillen stond ik al nooit stil, wilde altijd de bal hebben. Als ik een bal speel, wil ik hem het liefst ook weer snel terug krijgen. Dat zal wel nooit veranderen.''

Volledig scherm
© ANP