Exclusief

Het beste van het AD

In AD+ vind je een selectie van onze beste verhalen. Elke dag alles van het AD lezen? Neem dan een abonnement.

Volledig scherm
© AD Sportwereld

Jan, ik heb een vraagje voor je

columnAD-columnist Wilfred Genee over de buitengewone bondsvergadering van de KNVB. 'Wat de rol van technisch directeur Hans van Breukelen in deze nieuwe structuur wordt, is nog onduidelijk.'

Een tuinmeubelenbeurs, daarvoor was hij in Jakarta. Samen met zijn broer Kees, de grootste tuinmeubelenfabrikant van Nederland. Dat ik die niet kende, vond hij raar.

Ik vertelde hem dat ik door De Graafschap eigenlijk alleen TitaTuinmeubelen kende. Op dat moment werd hij door de stewardess op zijn schouder getikt met de vraag of hij zijn telefoon wilde uitzetten. Ze gingen opstijgen.

Snel stelde ik hem nog de vraag waarvoor ik hem eigenlijk belde: Of hij voorzitter van de nieuwe raad van commissarissen van de KNVB wilde worden? Aangezien hij stopt als voorzitter bij Heracles leek hij me de meest ideale kandidaat. Een geslaagd zakenman met een groot gevoel voor voetbal, niet gelieerd aan een van de topclubs en daardoor ongetwijfeld breed gedragen door alle clubs. Daarop hoorde ik hem iets zuchten over een logge organisatie en een sabbatical.

Quote

Als dit voorstel doorgaat, wordt het nog een klus om de juiste mensen te vinden.

Omdat hij wellicht in de Indonesische tuinmeubelbinnenlanden verstoken was geweest van het laatste nieuws, stelde ik hem nog snel op de hoogte van de nieuwe opzet bij de KNVB zoals bedacht door het Strategic Management Centre uit Laren (ongetwijfeld tegen een stevige vergoeding).

In deze nieuwe opzet lijkt een belangrijke rol weggelegd voor bondsvoorzitter Michael van Praag. ,,Laat ik maar snel naar de stewardess luisteren, voordat ik domme dingen zeg'', was zijn reactie.

Over deze nieuwe opzet wordt vandaag vergaderd in Zeist. Tenminste, als het niet door de clubs van de agenda wordt gehaald. Die willen namelijk meer bedenktijd.

Quote

Het zou me ook niets verbazen als Ajax binnenkort gaat klagen over het feit dat het straks na de twee Europese wedstrijden Heerenveen (thuis) en PSV (uit) ontmoet.

Zonder te veel in detail te treden, moet er straks een gezamenlijk controlerend orgaan voor de profs en amateurs komen en daarnaast een uitvoerend bestuur met daarin een directeur betaald voetbal en eentje voor de amateurs. Daarboven komt een algemeen directeur, die het boegbeeld van de KNVB zal moeten worden. Wat de rol van technisch directeur Hans van Breukelen in deze nieuwe structuur wordt, is nog onduidelijk.

Als dit voorstel doorgaat, wordt het nog een klus om de juiste mensen te vinden. Zowel voor het uitvoerend bestuur als voor de raad van commissarissen als controlerend orgaan. Michael van Praag wordt genoemd als voorzitter van deze nieuwe raad. Best opmerkelijk als je bedenkt dat hij bij zijn laatste verkiezing weinig steun van de BVO's kreeg.

Bovendien zal zijn verleden als voorzitter van Ajax gevoelig liggen. Tot nu toe was zijn functie louter representatief, maar nadat Ajax eerder dit seizoen een snelle oplossing van PSV en Feyenoord voor de rvc torpedeerde, staan de verhoudingen tussen de topclubs op scherp. Een voorzitter met een verleden bij de traditionele top 3 lijkt geen pre.

Zeker niet als je bedenkt dat de huidige competitieplanner en mogelijk nieuwe directeur Gijs de Jong dagelijks met een Feyenoord-sjaal naar Zeist komt. Het zou me ook niets verbazen als Ajax binnenkort gaat klagen over het feit dat het straks na de twee Europese wedstrijden Heerenveen (thuis) en PSV (uit) ontmoet. Om al de commotie tussen de topclubs te voorkomen, zou Jan Smit de ideale voorzitter voor de nieuwe raad van commissarissen zijn. Hij is pas 71 jaar. Veel te jong om in een tuinstoel te gaan hangen. Al is-ie van Kees.

Live Voetbal

home logo OGC NiceNIC
20:45
AjaxAJA
away logo