Exclusief

Het beste van het AD

In AD+ vind je een selectie van onze beste verhalen. Elke dag alles van het AD lezen? Neem dan een abonnement.

Volledig scherm
© Pro Shots

Lamprou kan oude club Feyenoord dienst bewijzen

InterviewWillem II kan een beslissende rol spelen in de titelstrijd. Een zege zondag op Ajax zou betekenen dat Feyenoord hoe dan ook eerste wordt. Aan keeper Kostas Lamprou zal het in elk geval niet liggen.

Quote

Ik gun Rotterdam en al die duizenden supporters het lands­kam­pi­oen­schap van harte

Kostas Lamprou
Volledig scherm
© Pro Shots

De zon brandt de wolken weg op deze lenteochtend, wanneer de Willem II-spelers aan een spelletje beginnen: zo effectief mogelijk schieten op een rij doelen. Ofwel: goale moake. Er wordt gelachen, gedold en wanneer een groepje de winst binnen heeft, viert men dat alsof het landskampioenschap van 1916 wordt herbeleefd. 'Hier adem ik vrij en voel ik me gelukkig', sprak koning Willem II ooit over de Brabantse textielstad. Het is alsof hij ter plekke toekijkt. Ver weg van enige degradatiestress, lacht het leven Tilburg toe.      

,,Straks lekker vakantie'', zegt doelman Kostas Lamprou later, een grijns om zijn mondhoeken gekruld. ,,Fijn, man.'' Uitgerekend hij kan zondag een cruciale rol spelen in de titelstrijd. Nou ja, de Griek kan het gemoed van zijn oude club Feyenoord in elk geval flink kietelen, als hij Ajax van doelpunten afhoudt in Tilburg. ,,En dat ben ik vast van plan'', stelt de dit seizoen prima keepende Lamprou. ,,Niet per se omdat ik Feyenoord daarmee kan helpen, vooral voor onze eigen supporters. Zij verdienen een mooie afsluiting van een prachtig seizoen.''

Want dat is het onmiskenbaar, een fraai seizoen. Onder coach Erwin van de Looi levert Willem II stiekem een topprestatie. Met een begroting die vergelijkbaar is met Sparta en NEC, is de Tilburgse club al maanden veilig. Heel anders dan vorig jaar, toen de Tricolores zich onder trainer Jurgen Streppel pas in de play-offs safe speelden.
(Artikel gaat verder onder de foto)

Volledig scherm
Lamprou als Feyenoord-keeper. © Pro Shots
Volledig scherm
© Pro Shots

Pistool
Lamprou: ,,Ik begrijp wat Feyenoord voelde tegen Excelsior. Zo'n druk, degradatiedruk in ons geval, hadden wij vorig seizoen. Het was alsof er voortdurend een pistool op je hoofd gedrukt stond. Je gaat bijna kapot aan die spanning.''

Des te relaxter is de setting nu bij een van de laatste trainingen, voorafgaand aan Ajax-thuis. Willem II is van nature al geen bon bon van vurige emoties, zoals FC Utrecht, ADO Den Haag of - laat staan - Feyenoord, maar nu overtreft de club zelfs haar eigen gemoedelijke inborst. Op het veld gooien de spelers er nog maar eens een lachsalvo uit, wanneer Mamadou Oulare de bal zo ongeveer de Efteling inschiet. En langs de kant kibbelt een stel blijmoedig over de vakantieplannen voor komende zomer.  Gewoon weer naar de camping in het aanpalende Rijen? Of een keer die iets verderop, naar Oosterhout, zoals manlief oppert.

,,Of die ontspannen sfeer een voordeel is voor ons tegen Ajax?" herhaalt Lamprou. ,,Ik denk van wel. We kunnen onbevangen spelen. Dat is lekkerder dan wanneer je per se moet winnen. Voetballend zijn we sterk, zeker als we de ruimte krijgen. En die ruimte zullen we krijgen tegen Ajax. Zij móeten tenslotte. Het wordt een spektakel in Tilburg, een gekkenhuis.''

Volledig scherm
© ANP Pro Shots

Marktplaats
De enige zorg bij Willem II zit 'm in de mogelijke toestroom van Ajax-aanhangers zonder kaartjes. Of met niet voor hen bestemde tickets. De Brabantse club blokkeerde al enige tientallen seizoenkaarten van abonnementhouders die hun plaatsbewijs via Marktplaats.nl wilden doorverkopen. Zondag, rond de wedstrijd, zullen extra beveiliging en ME om die reden eveneens alert zijn.

Het zijn zaken waar hij zich niet mee bezighoudt, vertelt Lamprou,  die zondag zijn laatste wedstrijd speelt voor Willem II en op zoek is naar een nieuwe baan. Hij wil vooral winnen van de club waar hij als (jeugd)keeper werd weggestuurd. En met hem heel Tilburg. Want de club mag dan doorgaan als het Ajax van het Zuiden; in de huidige groep is de link met Feyenoord een stuk nadrukkelijker aanwezig.

Huurling Jari Schuurman, keeperstrainer Harald Wapenaar, Lamprou zelf; hun harten kloppen allemaal voor de koploper van Nederland. ,,We willen winnen voor Willem II", beklemtoont de Griekse doelman. ,,Maar dat we daarmee Feyenoord helpen, is wel een heel mooie bijkomstigheid. Ik gun Rotterdam en al die duizenden supporters het landskampioenschap van harte.''

Volledig scherm
© ANP Pro Shots