Exclusief

Het beste van het AD

In AD+ vind je een selectie van onze beste verhalen. Elke dag alles van het AD lezen? Neem dan een abonnement.

Volledig scherm
© Pro Shots

Trauma zorgt plots voor hoop bij Ajax

TitelstrijdHeel gek: het 'debacle van Doetinchem' zal voor altijd een open wond blijven bij Ajax. Maar de verpeste 'kampioenswedstrijd' vorig jaar tegen De Graafschap werkt nu plots hoopgevend. Zou het Feyenoord ook kunnen gebeuren? Een plaatsvervangend déjà vu.

Quote

Als dit voor Feyenoord nog mis gaat, is dat nog wel een stukje gekker dan bij ons vorig seizoen

Joël Veltman
Volledig scherm
© ANP Pro Shots

Natuurlijk, Ajax kreeg vorig jaar geen herkansing toen het de titel miste door dat gelijke spel (1-1) met eeuwigheidswaarde op de Vijverberg tegen De Graafschap. Een nieuwe kans krijgt Feyenoord na het surrealistische middagje tegen Excelsior wél. Maar toch mag Ajax door het tamelijk krankzinnige afgelopen voetbalweekend weer hopen op de landstitel.

En eigenlijk had niemand in Amsterdam daar nog rekening mee gehouden, maar de dubbel - titel en Europa League - kan ook nog binnengehaald worden. Op de 'schaal van prioriteiten' zijn de verhoudingen komende week in Amsterdam vrij overzichtelijk. Eerst donderdag in Lyon het Europese seizoen nog meer glans geven door de finale te bereiken en daarna voelt zondag als een soort bonus. ,,Want op de afloop tegen Olympique Lyon hebben we zelf écht invloed'', zegt Ajax-verdediger Joël Veltman.

Simpel gezegd kan het zondag alleen maar meevallen. Ga maar na: van de titel werd gevoelsmatig al afscheid genomen. Dát Ajax nog in de race is, geldt al als opsteker richting de uitwedstrijd van zondag tegen Willem II. Juist die constatering moet voor een ontspannen gevoel zorgen in de spelersbus op weg naar Tilburg. Al hangt dat vanzelfsprekend vooral af van het resultaat in Frankrijk.
(Artikel gaat verder onder de foto)

Volledig scherm
© Pro Shots
Volledig scherm
© ANP
Volledig scherm
© Pro Shots

Blokkeren
Ze hadden het in Amsterdam nooit gedacht, maar die wedstrijd vol drama tegen De Graafschap is plots een bron van hoop. Al is het maar omdat de Ajacieden die tóen speelden, weten hoe het is om alles in eigen hand te hebben, maar toch volledig te blokkeren. Veltman zegt het zo: ,,Normaal gesproken is een wedstrijd in de Kuip van Feyenoord tegen Heracles natuurlijk kat in het bakkie. Maar dit is wel een ander wedstrijdje, hè.''

Veltman is ervaringsdeskundige. Ook hij was er bij tegen De Graafschap. ,,Wij speelden toen de slechtste wedstrijd van het seizoen. Hopelijk doet Feyenoord dat zondag ook. Als dit voor hen nog mis gaat, is dat nog wel een stukje gekker dan bij ons vorig seizoen. Ik weet wat druk met je kan doen. Je blokkeert en durft niet meer te voetballen zoals je dat hoort te doen. Ballen vliegen ineens alle kanten op. Of je kiest, onbewust misschien, toch meer voor zekerheid. Dat helpt ook niet mee als je per se moet winnen.''

Je kunt de opmerkingen van Veltman interpreteren als weer een staaltje psychologische oorlogsvoering, zoals dat de afgelopen weken wel vaker ging vanuit Amsterdam. Maar de verdediger is zelf de eerste om óók naar Ajax te kijken. ,,Het zijn natuurlijk allemaal mooie theorieën, maar laten wij eerst maar eens van Willem II winnen. Dat is eerder dit seizoen ook niet gelukt'', doelt hij op de verloren thuiswedstrijd tegen de Brabantse club.
(Artikel gaat verder onder de foto)

Volledig scherm
© Pro Shots
Volledig scherm
© ANP Pro Shots

Lichtjaar
Dat is gevoelsmatig een lichtjaar terug. Want Ajax ontwikkelde zich onder Peter Bosz dusdanig dat zelfs een Europese finale gloort. Vraag een Ajacied wat hij of zij liever wil: de titel of de Europa League? Die laatste optie zal ongetwijfeld winnen. Al zal een eventuele landstitel op déze manier ook wel enorm beklijven. Maar zoals aanvoerder Davy Klaassen al zei: waarom niet allebei?

Volgens Veltman leidt het niet af dat Ajax tegen de verwachting in nog om twee prijzen speelt. ,,Wij maken ons nu op voor de wedstrijd tegen Lyon. Het enige dat nú telt voor mij.'' Ajax verdedigt op weg naar historie een 4-1 voorspong uit die waanzinnige heenwedstrijd. ,,Maar we hebben tegen Schalke gezien dat het weinig zegt. Toen ging het ook bijna mis nadat we thuis met 2-0 wonnen. We moeten die wedstrijd beginnen alsof het de eerste pot is tegen Lyon. Laten zien dat we geleerd hebben.''

Maar precies dat kan Feyenoord zondag óók doen. Juist daarom is het voor Ajax zo belangrijk om donderdag te overleven in Lyon.

Volledig scherm
© Pro Shots