Exclusief

Het beste van het AD

In AD+ vind je een selectie van onze beste verhalen. Elke dag alles van het AD lezen? Neem dan een abonnement.

Volledig scherm
© AD Sportwereld

Trumpisme op weg naar de titel

ColumnAD-columnist Sjoerd Mossou over de ophef die ontstond na een artikel over de barstjes in Feyenoords collectief. 'Feyenoord moet kampioen worden, het is niet de bedoeling dat 'de pers' dat verhaal verstoort, ook niet door tamelijk droogjes te beschrijven wat er gebeurt.'

Mooi ouderwets woord wel: sores. Bij 'sores' is er geen reden voor paniek, anders had het wel 'crisis' geheten, of 'puinhoop', maar een beetje hoofdpijn kun je van sores wel krijgen.

Als je kinderen op dinsdagavond hun bord niet leeg eten, en dat jij moe bent van het werken, en dat je grieperige vrouw zo dadelijk nog naar ouderavond moet, terwijl verdorie de ruitenwisservloeistof nog moet worden bijgevuld.

Sores.

'Trammelant' was ook mooi geweest, maar dat woord was vermoedelijk net te lang. 'Sores in de Kuip' paste precies, gisteren op de voorpagina van het sportkatern. Niet te vet, niet te lafjes. Geen stress of ellende, maar ook geen onbezorgde strandvakantie.

Het was een klassieke sportjournalistieke afweging. Eerst had Dirk Kuyt doelbewust de media gezocht om te vertellen dat hij 'teleurgesteld' en 'verbaasd' was over zijn wisselbeurt. Daarna weigerde Michiel Kramer doodleuk om te trainen.

En op maandag trapte Simon Gustafson gefrustreerd een tegenstander na: rood.

Quote

Sores, rimpelingen, barstjes in het collectief: het verhaal was bepaald niet met een botte bijl of een genadeloos fileermes geschreven

Vaste Feyenoord-volger Mikos Gouka belde naar wat ingewijden, peilde de stemming, en maakte er een stuk over. Sores, rimpelingen, barstjes in het collectief: het verhaal was bepaald niet met een botte bijl of een genadeloos fileermes geschreven.

Maar waar je moeilijk omheen kon: drie wisselspelers hadden binnen 48 uur hun onvrede niet meer kunnen camoufleren. Voetballers die hun eigen belang even boven het collectief stelden, doelbewust of in een opwelling, uitgerekend op een moment dat Feyenoord fier bovenaan staat, een paar maanden voor het einde van de competitie.

Je kunt het ook niet melden, onder het mom van: allemaal bijzaak. Maar toch, juist het hechte collectief werd de laatste maanden zo uitvoerig geroemd bij Feyenoord, moet je er dan aan voorbij gaan als het openlijk begint te schuren? Daarnaast: ook intern bij Feyenoord leidde het drietrapsgezeur tot discussie en vraagtekens. 

Zeker in het geval van Kuyt, een speler die feilloos weet hoe de publiciteit werkt. Die niet iets naïefs riep in een opwelling, maar bewust even de verhoudingen op scherp zette voor de camera van Fox Sports. Niks wereldschokkends, wél een bewuste actie op een nogal opvallend moment.

Quote

Het AD, dat was verdorie toch een 'Rotterdamse' krant? Feyenoord staat bovenaan! Wat nou sores?

Je kon het uittekenen: de boodschapper had het gedaan. De krant had van een mug een olifant gemaakt. Ze wilde slechts 'onrust zaaien'. Het AD, dat was verdorie toch een 'Rotterdamse' krant? Feyenoord staat bovenaan! Wat nou sores?

Mikos twitterde zich urenlang ongans, dapper weerwoord gevend aan tientallen verstokte Feyenoord-fans.

Het baatte allemaal vrij weinig. Wat er nu werkelijk gebeurd was, en waarom, het deed er niet zoveel meer toe: slechts de impact van de sores werd relevant geacht. Feyenoord moet kampioen worden, het is niet de bedoeling dat 'de pers' dat verhaal verstoort, ook niet door tamelijk droogjes te beschrijven wat er gebeurt of speelt binnen de club.

Een vleugje Trumpisme, op weg naar de Coolsingel. De kans dat Feyenoord kampioen wordt, wordt met de dag groter.