Exclusief

Het beste van het AD

In AD+ vind je een selectie van onze beste verhalen. Elke dag alles van het AD lezen? Neem dan een abonnement.

Volledig scherm
© ANP

Voor iedereen bij Ajax voelt dit als dé dag

Europa LeagueHet is een unieke kans in de moeilijke fase waarin het Nederlands voetbal momenteel verkeert. Ajax is razend dicht bij een plek in de halve finale van de Europa League. Tegen Schalke 04 moet het vanavond gebeuren.

Quote

We zijn, terecht hoor, heel kritisch op het Nederlands voetbal. Dan is het fijn als er ook een keer een succesje is

Peter Bosz
Volledig scherm
© ANP

De indrukwekkende Veltins Arena van Schalke 04 heeft qua constructie wel iets weg van de eigen vertrouwde Arena. Alleen de kleur is natuurlijk anders. Hier in een zee van duizenden blauwe stoeltjes moet Ajax, blakend van vorm de laatste weken, vanavond de halve finale van de Europa League bereiken. Een prestatie die een complete generatie supporters nooit eerder heeft gezien.

De laatste keer dat Ajax een halve finale van een Europees toernooi speelde? Het geheugen moet dan op de proef worden gesteld. Twintig  jaar geleden was het, in 1997 tegen Juventus in de Champions League. Een laatste stuiptrekking van het glorieuze Ajax onder Louis van Gaal. Toen Edwin van der Sar, vanavond als algemeen directeur van de club op de tribune, nog keepershandschoenen droeg.

Daarna lukte het nog drie Nederlandse ploegen om zich te scharen onder de vier besten van een Europees toernooi. Feyenoord uiteraard, toen het in 2002 de UEFA Cup zelfs won. En daarna in 2005, toen AZ (UEFA Cup) en PSV (Champions League) op dramatische wijze strandden bij de laatste vier. Nu is het dus de beurt aan Ajax om na meer dan een decennium droogte voor Nederland weer een prestatie van formaat neer te zetten.

De uitgangspositie is vanzelfsprekend fraai na die klinkende 2-0 zege vorige week in de eigen Arena. Maar juist het feit dat Ajax toen veel ruimer had moeten winnen, geeft de wedstrijd vanavond in Gelsenkirchen een gek soort extra druk mee. Zo van: het zal toch na zo'n show in de heenwedstrijd niet alsnog fout gaan?
(Artikel gaat verder onder de foto)

Volledig scherm
© ANP
Volledig scherm
© ANP

Arena van lawaai
Waar ze bij Schalke vorige week in daden faalden, zijn de woorden tijdens de traditionele psychologische oorlogsvoering nu krachtig. Dat jonge Ajax gaat nog wat beleven in die Arena van lawaai, klinkt het dapper. Ajax-trainer Peter Bosz zegt: ,,Het zal nog een zware wedstrijd worden. Ik verwacht een getergd Schalke, dat vanaf de eerste minuut zal stormen om ons onder de voet te spelen. We zullen daarom vooral ook heel geconcentreerd moeten zijn.''

Het is verklaarbare voorzichtigheid, maar dan nog wint het optimisme zo vlak voor de kraker tegen Schalke het wel van het pessimisme. Zeker na vorige week is dit een kans uit duizenden voor Ajax. Na jaren doffe ellende in Europa. Een kans uit duizenden voor de supporters om hun club achterna te reizen als het er écht toe doet. Vanavond zijn er 2.700 fans van Ajax die stiekem al dromen van de finale in het Zweedse Solna.

Een kans uit duizenden voor de spelers om hun carrières te verrijken en een voorschot te nemen op hun sportieve en financiële toekomst. Zag ze vorige week razen over het veld. Elke tien minuten werden ze tonnen meer waard en kregen scouts lamme handen door alle aantekeningen.

Een kans uit duizenden ook voor Peter Bosz, die na een roerig eerste jaar een prestatie van formaat kan neerzetten. Ajax moest weer meetellen in Europa, kreeg hij mee als doelstelling. En nee, de Europa League is bij lange na geen Champions League. Maar een halve finaleplaats in het huidige voetballandschap is voor een Nederlandse club een topprestatie. Al blijft de vraag of het een eventueel misgelopen kampioenschap gevoelsmatig compenseert.

Maar Bosz gaat liever nog niet mee in de euforie. Wat het met hem persoonlijk doet dat hij na Van Gaal óók de halve finale kan halen? Bosz praat een beetje om de vraag heen en zegt dan dat Ajax het eerst maar eens moet laten zien. Trots is hij al wel op wat Ajax voorlopig heeft laten zien in Europa. Maar juist nu verwacht men een halve finale. Bosz: ,,We zijn, terecht hoor, heel kritisch op de staat van het Nederlands voetbal. Dan is het fijn als er ook een keer een succesje is. Maar dat moeten we eerst voor elkaar zien te krijgen.''

Bosz weet ook: een grotere kans komt misschien zo snel niet meer.

Volledig scherm
© ANP