Exclusief

Het beste van het AD

In AD+ vind je een selectie van onze beste verhalen. Elke dag alles van het AD lezen? Neem dan een abonnement.

Volledig scherm
© anp

Waarom Kiki Bertens Parijs kan winnen

Roland GarrosMet haar halvefinaleplaats in Rome bevestigt Kiki Bertens ruim een week voor Roland Garros haar goede vorm. Dus: waarom zou ze niet in Parijs kunnen winnen?

Quote

Het voordeel voor Bertens: niemand steekt er momenteel bovenuit in het vrouwentennis

Vriendelijk verzoek aan Kiki Bertens: lees dit verhaal vooral niet. Je legt jezelf al meer dan genoeg druk op voor Roland Garros, daar helpt dit chauvinistische stuk vast niet bij.

De beste Nederlandse tennisster schaarde zich gisteren door een zege op Daria Gavrilova (twee keer 6-3) bij de laatste vier van het grote WTA-toernooi in Rome. Vandaag speelt ze in de halve finale tegen Simona Halep, de nummer 4 van de wereld. Een echte test voor Roland Garros, dat volgende week zondag begint. Wat kan Bertens straks in Parijs? Veel, als het een beetje meezit en ze de spanning buiten de deur weet te houden. Wishful thinking? Natuurlijk. Maar niet zonder reden.

Volledig scherm
© Photo News

De vorm
De slagen zitten er goed op, het voetenwerk is in orde en de conditie misschien wel beter dan ooit. Kiki Bertens heeft de smaak te pakken de laatste weken. Vorige week in Madrid de kwartfinale, nu in Rome de halve. Bij beide toernooien was zo'n beetje de hele wereldtop aanwezig. Die goede vorm zorgt voor veel zelfvertrouwen en, zo werkt dat bij Bertens, dat zelfvertrouwen zorgt weer voor een betere vorm. Hoe groot is het contrast met de eerste maanden van dit jaar, het hardcourtseizoen. Bertens liet de schouders snel hangen, werd soms wanhopig van haar spel. Maar zodra ze het gravel weer onder haar voeten voelde, werd de stijgende lijn ingezet.

Nu is Bertens kalm en ontspannen, een paar mindere games of een break tegen doen haar niets. Toen gisteren midden in een rally ineens loeiharde muziek door de speakers klonk en het spel werd gestopt, moest ze lachen. Nog niet zo lang geleden had ze gevloekt. Het toont haar gemoed.
Maar: het is een dunne lijn. Die vorm en het zelfvertrouwen zijn normaal gesproken in een week niet verdwenen. Maar in Parijs voelt Bertens de druk. Als halvefinalist van vorig jaar zijn de ogen op haar gericht, en daar is ze niet zo van. Het is zoals Raemon Sluiter zegt: beter dat ze over je praten dan dat niemand je opmerkt. Aan de coach de taak om Bertens zo ontspannen mogelijk te houden.

Volledig scherm
© Getty Images
Volledig scherm
© EPA

De ranking
Haar opmars begon vorig jaar niet op Roland Garros, maar een weekje daarvoor, in Neurenberg. Als qualifier won Bertens het graveltoernooi op overtuigende wijze. Die titel zou ze eigenlijk komende week verdedigen. De kans dat ze zich afmeldt is groot. Ze heeft de afgelopen weken zo veel punten verdiend dat ze het zich kan permitteren een week rust te nemen in de aanloop naar Roland Garros.

Op de nieuwe wereldranglijst staat Bertens maandag minimaal 19de, haar hoogste notering ooit. Het was precies waarop Sluiter aan het begin van het seizoen hoopte: een buffer. Zeker, als Bertens volgende week in de eerste ronde verliest, verliest ze honderden punten en maakt ze een duikeling. Maar de val wordt wel gebroken door haar goede meimaand. En dus moet Bertens proberen die hele ranglijst los te laten. Gewoon vrijuit tennissen, ronde voor ronde. Net als vorig jaar. Toen kon zelfs een gescheurde kuitspier haar niet tegenhouden en was ze in de halve finale tegen Serena Williams niet kansloos.

Volledig scherm
© EPA

De tegenstanders
Het voordeel voor Bertens: niemand steekt er momenteel bovenuit in het vrouwentennis. Voor wie zou ze echt bang moeten zijn op het Parijse gravel? Serena Williams? Zwanger. Victoria Azarenka? Nog met zwangerschapsverlof. Maria Sjarapova? Niet welkom. Nummer 1 van de wereld Angelique Kerber? Hopeloos uit vorm. Onder hen zit de categorie Halep, Mladenovic, Pliskova, Muguruza. Goede gravelspeelsters, die op tijd in vorm zijn. Maar dat geldt ook voor Bertens. Een goede loting, met in de eerste rondes een paar fijne tegenstanders om erin te komen, kan wonderen doen. En verder: geloven in een stunt, in plaats van bang zijn voor een afgang. Want het kan echt.

Volledig scherm
© Photo News