Exclusief

Het beste van het AD

In AD+ vind je een selectie van onze beste verhalen. Elke dag alles van het AD lezen? Neem dan een abonnement.

Volledig scherm
© AD Sportwereld

Wellicht toch niet de nieuwe Cruijff

ColumnHet is niet overdreven te stellen dat Abdelhak Nouri de meest bezongen, beroemdste en meest gehypete tweede elftal-speler is uit de geschiedenis van het Nederlandse voetbal. Maar hij is niet de Nieuwe Cruijff, stelt Sjoerd Mossou.

Quote

Een wijze les. Wees wat zuiniger op de Nouri's van deze wereld.

Sjoerd Mossou

Het is nu bijna twee jaar geleden dat Abdelhak Nouri de nieuwe Cruijff werd genoemd. Althans, voor zo ver de archieven van deze krant dat kunnen nagaan. In de kantine van de Toekomst werd het al veel langer gefluisterd, door kenners, pseudokenners en napraters.

Appie Nouri, onthoud die naam. Opgelet, mensen: de nieuwe Cruijff.

Over een week of twee wordt Nouri 20 jaar. Tot nu toe heeft hij 43 minuten in de eredivisie gespeeld, bijna één hele speelhelft, in de pakweg twee seizoenen dat hij als een volwassen voetballer mag worden beschouwd.

Ter vergelijking: de 'oude' Cruijff had op zijn twintigste verjaardag al pakweg zestig keer in het eerste elftal van Ajax gespeeld en een paar weken daarna zou hij zijn tweede landstitel gaan vieren. Het is dat de 'oude' Cruijff op zijn negentiende een rode kaart kreeg tegen Tsjechoslowakije, anders was hij allang een vaste waarde geweest in Oranje.

Quote

Na een half uur speelde hij zich schitterend vrij tussen vier Volendammers: een zucht van opwinding waaide over de Toekomst.

Sjoerd Mossou
Volledig scherm
Abdelhak Nouri. © pro shots

(Trouwens, Arjen Robben werd op zijn twintigste gekocht door Chelsea, voor 18 miljoen euro, na meer dan honderd wedstrijden in de eredivisie. Clarence Seedorf en Rafael van der Vaart hadden op die leeftijd, nou ja, laat ook maar.)

Maandagavond speelde Nouri een helft in de Jupiler League, met Jong Ajax tegen FC Volendam. Na een half uur speelde hij zich schitterend vrij tussen vier Volendammers: een zucht van opwinding waaide over de Toekomst.

Kort daarna liep hij een blessure op. Zijn spel over de hele linie: een klein zeventje.

Over Nouri zijn niettemin al complete documentaires gemaakt door Ajax TV. Hij is diverse keren massaal toegezongen door de F-side. Hij wordt ook wel De Koning van Geuzenveld genoemd.

Op YouTube zijn fantastische beelden te vinden en laatst zag ik hem weer dollend op RTL7, in het vrolijke televisieprogramma Tiki Taka Touzani. Het is niet overdreven te stellen dat Abdelhak Nouri de meest bezongen, beroemdste en meest gehypete tweede-elftalspeler is uit de geschiedenis van het Nederlandse voetbal.

Quote

Let wel, het is veel te vroeg om hem af te schrijven, want Nouri kan fantastisch voetballen, een blinde kan dat zien, en door zijn kleine fysiek zou het zomaar kunnen dat hij wat meer tijd nodig heeft dan alle nieuwe en oude Cruijffs die hem voor gingen.

Sjoerd Mossou

Zelf kan hij daar vrij weinig aan doen. Nog los van zijn weergaloze balbehandeling is Nouri een lieve, aardige, hardwerkende, voorbeeldige jongen uit een warm nest. Hij heeft blosjes op de wangen, een zacht gezicht en grote donkere ogen: een joch als uit een VPRO-familiefilm. Al dat hysterische geknuffel, hij heeft er nooit om gevraagd.

Let wel, het is veel te vroeg om hem af te schrijven, want Nouri kan fantastisch voetballen, een blinde kan dat zien, en door zijn kleine fysiek zou het zomaar kunnen dat hij wat meer tijd nodig heeft dan alle nieuwe en oude Cruijffs die hem voor gingen.

Maar toch. Mocht Abdelhak Nouri onverhoopt toch niet de nieuwe Cruijff zijn, maar gewoon een leuk spelertje uit Amsterdam-Geuzenveld, laat dat dan een wijze les zijn voor ons allemaal.

Voor ons, u en ik, liefhebbers met een hang naar superlatieven, glorie en heldenverering. Wees wat zuiniger op de Nouri's van deze wereld. Bescherm ze met schaduw en gepast stilzwijgen.

Niemand is de nieuwe Cruijff, namelijk. Niemand.