Volledig scherm
© getty

Jamie Oliver: Mijn leven wordt nooit meer normaal

interviewSoms, heel soms, verlangt Jamie Oliver (40) naar klein en overzichtelijk: een restaurant, 20 gasten, een kleine menukaart. Maar de tv-chef - deze week in Nederland om zijn nieuwe boek te promoten - weet: ,,Ik heb een monster gecreërd. Mijn leven wordt nooit meer normaal.''

Quote

Ik ben dit jaar 40 geworden en dat was een soort mijlpaal. Ik bedoel: ik ben geen tobber. Maar ik realiseerde mij plotseling dat ik chronisch moe was

Jamie Oliver

Een evenement met Jamie Oliver is als een concertzaal vol onrustige meisjes. Er wordt geduwd, getrokken, er is security. Vol verwachting klappen de aanwezigen. En na binnenkomst wil iedereen zijn aandacht, hem aanraken tijdens het maken van talloze selfies. De aaibare tv-chef ondergaat de gekte in het Amsterdamse Fifteen met een glimlach. Sterker: hij lijkt zich echt te amuseren. Neemt uitgebreid de tijd om te praten met de plaatselijke keukenbrigade en etaleert beginnersenthousiasme tijdens het in elkaar flanzen van sissende Marokkaanse garnalen en magere carbonara. Bijna ongelofelijk die geestdrift: tijdens zijn tweedaagse bliksembezoek ter promotie van Jamie's Super Food aan Nederland moet de tv-chef voortdurend acte de presence geven.

Naast Fifteen, bij kookkanaal 24Kitchen, bij uitgevers, in zijn nieuwe Rotterdamse zaak, waar hij vrijdagmiddag werd gespot, en op losse meet en greets. De belangen zijn dan ook enorm. Jamie Olivers culinaire gooi- en smijtwerk blijkt goed voor 50 restaurants, wereldwijd uitgezonden tv-shows, 37 miljoen verkochte boeken - waarvan 3 miljoen in Nederland - en een vermogen van ruim 300 miljoen euro.  

Heimwee
Zelf zegt hij daarover: ,,Alleen al in Engeland heb ik 5000 mensen in dienst. Als ik daaraan denk en op bijeenkomsten als deze om mij heen kijk, heb ik heimwee naar klein. Naar overzichtelijk, lief en simpel. Naar koken voor een restaurant met 20 gasten. Maar dat is een leven dat een gepasseerd station is. Het wordt nooit meer normaal. Ik heb een monster gecreërd waarbij mensen over de zeik raken als ik niet doe wat zij zeggen.''

,,Aan de andere kant geeft die enorme reikwijdte mij veel mogelijkheden. Er wordt naar mij geluisterd als ik zeg dat er frisdrankbelasting moet komen en als ik mij zorgen maak over de slechte eetgewoonten van jongeren. Net zoals er geluisterd wordt naar popsterren of voetballers. Ook heb ik invloed op hobbykoks omdat ik mainstream ben en niet extreem in mijn recepten en smaak. Ik vind dat we doorschieten met onze obsessie voor gezondheid en voeding, maar een beetje bewustzijn kan geen kwaad. Dat geldt voor mezelf ook. Vroeger at ik zeven dagen per week vlees. Nu probeer ik daarvan twee vegetarisch door te komen.''

En dat besluit heeft hem goed gedaan. Net als zijn keuze doordeweeks geen alcohol meer te nuttigen: Oliver zit goed in zijn vel, oogt uitgerust en is afgetrainder dan een paar jaar geleden.

Mijlpaal
,,Ik ben dit jaar 40 geworden en dat was een soort mijlpaal. Ik bedoel: ik ben geen tobber. Maar ik realiseerde mij plotseling dat ik chronisch moe was. Ik werkte 17 uur per dag en dat in combinatie met de zorg voor mijn vier kinderen (Daisy Boo, Petal Blossom, Buddy Bear en Poppy Honey, red.) maakte dat ik maar drie uur per nacht sliep. Dat maakt je kwetsbaar en prikkelbaar.''

,,Een goede nachtrust is nu een prioriteit voor mij. Net als meer bewegen. En beter op je voeding letten. Nogmaals: ik ben ook gek op vlees, kaas en room en andere dingen die minder goed voor je zijn. Maar eet ze met mate. Net als bijvoorbeeld chiazaad of andere super foods. Het gaat om de mix. Voor mijn boek ben ik naar plekken in Mexico geweest, plekken waar chiazaad vandaan komt. De bewoners daar eten zich er suf aan. Maar dacht je dat ze gezond zijn? Nee dus. Omdat ze ieder dagelijks twee liter cola erbij drinken.''

Door zijn gematigde kijk op voeding menen criticasters dat Oliver passe is en dat gezondheidsgoeroes als Kris Verburgh en Rens Kroes het dieetlandschap bepalen. Maar Janny van der Heyden (Heel Holland Bakt) en visspecialist en Oliver-protegee Bart van Olphen - ook in Fifteen - noemen dat onzin. ,,Jamie Oliver doet er juist meer dan ooit toe omdat hij nog steeds tot de verbeelding van jongeren en aanstormende koks spreekt. Door zijn overzichtelijke recepten en simpele bereidingswijze willen mensen vaker in de keuken staan en misschien dus ook proberen iets gezonder te koken. Die neiging heb je minder bij ellenlange boodschappenlijsten en straffe regimes die niemand vol kan houden'', vinden zij.