Beeld uit de film 2001: A Space Odyssey (via YouTube)
Volledig scherm
Beeld uit de film 2001: A Space Odyssey (via YouTube)

Samsung: Apple jatte de iPad uit 2001: A Space Odyssey

Samsung slaat terug in de felle patentenstrijd over tablet-computers waarin het met concurrent Apple is verwikkeld. De Zuid-Koreaanse producent beweert dat Apple de populaire iPad heeft afgekeken van de Stanley Kubrick-film 2001: A Space Odyssey.

In die beroemde sciencefiction-film uit 1969 zijn een soort tablet-achtige computers te zien, die vermoedelijk als inspiratie dienden voor de huidige platte gadgets. Volgens Samsung heeft Apple de iPad afgekeken van Kubrick. In het juridische weerwoord tegen Apple verwijst Samsung naar een YouTube-video uit 2010 waarin gewezen wordt op de overeenkomsten tussen de apparaten in de film en de iPad.

Patent
Samsung stelt dat Kubricks ontwerp overeenkomt met patent D'889 van Apple. Dat is een ruw ontwerp van de iPad, waarin is vastgelegd dat het een plat en rechthoekig apparaat is dat wordt overheerst door een beeldscherm.

Apple beschuldigt Samsung ervan dat het met de producten uit de Samsung Galaxy-serie de iPad en de iPhone kopieert. Het Amerikaanse bedrijf slaat Samsung om de oren met patenten en merkrechtenkwesties. Apple eist een voorlopig Europees importverbod van de Galaxy-producten. In Nederland loopt een aparte zaak.

De YouTube-video van een willekeurige gebruiker wordt nu dus officieel door Samsung gebruikt als één van de wapens in de strijd tegen Apple. Florian Muller, een expert op het gebied van patenten, ontdekte deze opmerkelijke passage in de juridische documenten, en blogde erover.

  1. Prince en Bowie breiden flink uit in Top 2000

    Prince en Bowie breiden flink uit in Top 2000

    Zoals verwacht hebben David Bowie en Prince hun imperium in de nieuwe editie van de Top 2000 flink uitgebreid. Beide overleden poplegendes kwamen tekort voor een klassering bij de bovenste 3 van de jaarlijkse lijst van Radio 2, maar krijgen er wel een aanzienlijk aantal nieuwe noteringen bij. Dat blijkt op de site staatieindetop2000.nl die de radiozender vandaag online zette. Daarop is niet te zien hoe hoog de songs staan, maar wel of ze dit jaar de lijst met mooiste liedjes ooit gemaakt hebben gehaald.