Exclusief

Het beste van het AD

In AD+ vind je een selectie van onze beste verhalen. Elke dag alles van het AD lezen? Neem dan een abonnement.

Volledig scherm
© Marco de Swart

Driesterrensnackbar op de Steenweg

ColumnSergio Herman komt naar Utrecht. De topkok, wereldvermaard vanwege zijn restaurants in Zeeland en Antwerpen opent deze zomer een zaak in de binnenstad.

Geen sterrenrestaurant met zalfjes, schuimpjes of moleculaire tovenarij, maar een snackbar. Een slecht gesorteerde snackbar bovendien. Want voor bamischijven, kipcorns, bereklauwen en mexicano's moet je elders zijn. Voorlopig wordt er alleen patat geserveerd. Of eigenlijk: friet. Of nog beter: frites.

Er schijnt een hevige taalstrijd te woeden tussen patat- en friet- dan wel friteszeggers. Maar friet/frites zijn handgesneden, terwijl patat uit de fabriek komt. Althans, zo begrijp ik het. En in de snackbar van Sergio Herman worden vanzelfsprekend geen diepvrieszakken van de Aviko opengerukt.

Quote

Vooralsnog moeten wij, eenvoudige aardappeleters, het doen met een drie-ster­ren­snack­bar op de Steenweg

Aardappelkunstenaars
Zijn snackbar heet dan ook Frites Atelier. Een naam waarbij je meteen aardappelkunstenaars voor je ziet, die met de wijsvinger peinzend tussen de lippen urenlang naar een pieper staren, teneinde er, Michaelangelo indachtig, de ideale frites, die er al in zitten, uit te houwen. Die aardappel is vanzelfsprekend geen modderige bint of eigenheimer. Mais non! Het moeten blues d'Auvergne zijn, ronde opperdoezen of amarilla peruanita uit Peru, handmatig geoogst en afgeborsteld. Gefrituurd in een blend van eendenvet, paardenreuzel en ossenwit. Gezouten met fleur de sel uit Noirmoutier en opgediend met een veeg huisgeklopte truffelmayonaise door een beeldschoon maar nukkig meisje. Dan snap je dat zo'n frietje 6,50 euro moet kosten.

Intussen heeft Utrecht nog altijd geen sterrenrestaurant. Sinds Karel V de zijne verloor, is de stad gastronomisch in duisternis gehuld. Amsterdam heeft er zo veel dat de stad schittert en straalt, Rotterdam doet daar nauwelijks voor onder en zelfs 's-Gravenhage heeft lichtjaren voorsprong op de culinaire woestenij die Utrecht heet. Podium wordt al jaren getipt voor een ster. Maar vooralsnog moeten wij, eenvoudige aardappeleters, het doen met een driesterrensnackbar op de Steenweg. Voor de liefhebber van friet een hele aanwinst. Maar als Sergio Herman hier nou ook een echt restaurant opent zou het helemaal f***king perfect zijn.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht