Exclusief

Het beste van het AD

In AD+ vind je een selectie van onze beste verhalen. Elke dag alles van het AD lezen? Neem dan een abonnement.

Volledig scherm
© Marco de Swart

Een plaatje beton over het gat van DOMunder

ColumnGeweldig! We hebben in de stad weer een gevalletje subsidieverbranding 8.0. DOMunder zit in een financieel wak tot diep onder de fundering van het voormalige Romeinse fort op het Domplein en huilde woensdag in get AD Utrechts Nieuwsblad honderden woorden waarom zij er niks aan konden doen.

 Een herkenbaar fenomeen in Utrecht: gewoon doorgaan met geld uitgeven ook al is het op. En daarna een pr-campagne starten waarom de gemeente het tekort bij moet passen. En het betreft hier geen fooi, beste mensen.

Quote

Ook mooie hobby's moeten binnen lijntjes van financiën blijven.

Een gat van 1.2 miljoen en een exploitatietekort van 400.000 euro. En de bestuursleden zijn toch van enig statuur. Oud-wethouder Annemiek Rijckenberg deed naast Leidsche Rijn ook ruimtelijke ordening voor de hele stad en voormalig topambtenaar Guus Verduijn was chef grondzaken. Dan denk je toch dat je kwaliteit in huis hebt bij het graven van een gat! Maar niets van dat alles.

En nu de pijn bekend is, sluipt het bestuur op kousenvoeten uit de schijnwerpers. De drie, inclusief 'penningmeester' Frank van den Hoek, kondigt aan later af te treden. Nu zult u mij niet horen zeggen dat het een slecht plan betrof. Uit mijn mond zou dat ook heel ongeloofwaardig zijn als erkend amateurarcheoloog en medegraver naar menig Romeinse schat. Maar ook mooie hobby's moeten binnen de lijntjes van de financiën blijven.

Overigens kreeg in 2010 de stichting al 130.000 euro extra van ons stadsbestuur om de tweede schatkamer onder het Domplein mogelijk te maken. Een onderzoek leverde destijds op dat hun organisatie aan alle kanten rammelde en dat er nog een enorm gat zat in de bouwplannen ... 1,2 miljoen! Maar, uiteraard, dat zou allemaal geprofessionaliseerd worden, zo werd mij bezworen. Ook het aanboren van extra geldbronnen, dat zou een eitje zijn.

Exact, van die houding plukken wij nu de wrange vruchten. En ons stadsbestuur wist donders goed met wat voor blije, enthousiaste, en niet erg realistische club men destijds in zee ging: machtige Utrechters uit het onzichtbare vriendjesnetwerk dat deze stad runt. Ik zeg: laat ze de poen zelf maar bijpassen en leg tot die tijd een plaatje beton over het gat van DOMunder. De resten van Utrecht zaten 2000 jaar onder de grond dus daar kan best nog een paar jaar bij.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht