Exclusief

Het beste van het AD

In AD+ vind je een selectie van onze beste verhalen. Elke dag alles van het AD lezen? Neem dan een abonnement.

Volledig scherm
Minke Booij, directeur van het EK Vrouwenvoetbal, in de KNVB Campus in Zeist. © Koen Laureij

‘Ik hoop dat het EK Vrouwenvoetbal drempels wegneemt’

Minke BooijHet EK Vrouwenvoetbal, dat deze zomer onder meer in Utrecht wordt gespeeld, moet meiden en vrouwen stimuleren om te gaan voetballen. En het moet fans creëren voor het nationaal vrouwenteam. Dat vindt Minke Booij (40), voormalig top-hockeyster en nu manager vrouwenvoetbal bij de KNVB.

Het EK Vrouwenvoetbal is van 16 juli tot en met 6 augustus. De openingswedstrijd in Utrecht, tussen Nederland en Noorwegen, is compleet uitverkocht. Er waren 23.750 kaarten te koop voor het duel. ,,Dit is geweldig nieuws voor het toernooi en de Oranjeleeuwinnen”, zei toernooidirecteur Bert van Oostveen eerder tegen deze krant.

Quote

Voetbal wordt nog te veel door mannen gedomineerd

Minke Booij

,,Ik hoop dat dit EK drempels wegneemt voor meiden en vrouwen in de sport. Voetbal wordt nog te veel door mannen gedomineerd. De wereld moet opener worden”, zegt Booij. Ze trekt de vergelijking met hockey: ,,Het Oranjeteam doet het geweldig. Het kent verschillende karakters waar je echt fan van kan worden. De hockeysters doen dat goed. De Oranjeleeuwinnen kunnen dat ook.”

Booij vindt dat er in de afgelopen tien jaar veel bereikt is. ,,Er is eredivisie voor vrouwenvoetbal. Het Nederlands team heeft tijdens het EK 2009 de bronzen medaille behaald. Nederland heeft getoond dat het meedoet aan de top in Europa en wereldwijd is voetbal de grootste sport voor vrouwen. Het is geen ondergeschoven kindje.

Verdubbeld

Met bijna 150.000 voetballende meiden en vrouwen in Nederland staat voetbal op nummer twee, vlak na hockey. Booij: „In tien jaar tijd is het aantal leden meer dan verdubbeld. De meeste meiden willen vanuit hun hart voetballen. Ik ken veel hockeysters die, als ze waren meegenomen naar een voetbalveld, voor voetbal hadden gekozen. Iedere vrouw moet kunnen doen wat ze wil doen.”

Booij merkt dat het EK Vrouwenvoetbal enorm leeft onder de jeugd. „Vooral onder meiden. Dat zie je op sociale media en met de Trophy Tour.” Tijdens de Trophy Tour, voorafgaand aan het EK, gaat de EK-trofee het land door, zodat fans met de beker op de foto kunnen. 

Quote

Ik ken veel hockeysters die, als ze waren meegenomen naar een voetbalveld, voor voetbal hadden gekozen

Minke Booij

Om voetbal voor vrouwen te promoten, heeft de KNVB een speciaal lespakket over voetbal en de Oranjeleeuwinnen ontwikkeld. ,,Met dat basisschoolpakket zeggen we: voetbal is er voor iedereen”, aldus Booij.
Hetzelfde geldt voor het bezoek van de wedstrijden van het EK Vrouwenvoetbal: ,,Een middag of avond naar een wedstrijd is een echt familie-uitje. Veel wedstrijden beginnen om 18.00 uur, dus het is ook leuk om er met kleinere kinderen heen te gaan. Voor de prijs hoef je het niet te laten”, vindt Booij. ,,Je kan al vanaf 10 euro naar een wedstrijd.” Hoe meer mensen er op het EK afkomen, hoe beter. „We willen echt fans creëren voor het nationaal team.”

Ongekend

De KNVB-manager hoopt natuurlijk op winst voor de Oranjeleeuwinnen. „Maar als we de groepsfase doorkomen, is dat al een heel goede prestatie. En dan staan Duitsland en Zweden voor de deur. Dat zijn toplanden. Hopelijk geeft het feit dat ze thuis spelen, de meiden een enorme boost.”

Voor het eerst in de historie is Nederland gastland van het EK Vrouwenvoetbal. Naast Utrecht zijn Breda, Tilburg, Rotterdam, Doetinchem, Deventer en Enschede de speelsteden. Met zestien teams is dit het grootste Europees kampioenschap voetbal voor vrouwen tot nu toe. ,,Er zijn al 100.000 kaarten verkocht. Bij de openingswedstrijd in Utrecht komen 20.000 mensen. Tijdens een oefenwedstrijd waren er 10.000 mensen. Dat is ongekend. We hopen op 250.000 bezoekers.”

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht