Exclusief

Het beste van het AD

In AD+ vind je een selectie van onze beste verhalen. Elke dag alles van het AD lezen? Neem dan een abonnement.

Volledig scherm
© Marco De Swart

'Ik ken jou'

COLUMNOveral in Veenendaal (West) kwam je hem tegen. Wandelend langs de Pionier, de Wiekslag of de Muurzwaluw en altijd die drie magische woorden. ‘Ik ken jou!’ En altijd riep ik dan vanaf mijn fiets terug: ‘Hee Ibo!’ 

Als je Ibo tegenkwam, verdwenen je zorgen als de pluis van een paardenbloem na een rukwind. Die kloppende pukkel op je voorhoofd, die 4,4 voor wiskunde en die leuke gitaarspelende jongen, die nooit verliefd op jou, maar wel altijd op de ‘mooie moeilijke meisjes’ was.

Als je Ibo tegenkwam ontplofte er altijd een klein vreugdebommetje in je hart. Het ‘ik ken jou’-ritueel herhaalde zich telkens als je hem tegenkwam. Daardoor kende iedereen Ibo en kende Ibo iedereen. Nog steeds roepen mijn broer en ik weleens heel hard ‘Ik ken jou!’ tegen elkaar, omdat we daar zo blij van worden.

Quote

Iedereen kent Ibo en Ibo kent nog steeds iedereen

Afgelopen vrijdag is Ibrahim Günal door onbekenden ernstig mishandeld. De onthutsing is groot, want iedereen kent Ibo en Ibo kent nog steeds iedereen. Hij is met een stok in het gezicht geslagen in de buurt van het Franse Gat of het Prins Willem Alexanderpark. Naar getuigen wordt gezocht.

Wie dit heeft gedaan, heeft niks van Ibo en daarmee helemaal niks van het leven begrepen. Ibo in elkaar slaan, is behalve laffer dan laf, een aanslag op de onschuld. Het is dan ook mijn vurige hoop dat diegenen die dit hebben gedaan, van schaamte tot diep onder de zandlaag van ’t Veen zullen zakken. Ik hoop dat ze wekenlang slapeloos van schuldgevoel zullen zijn. Net zolang totdat ze huilend met 365 ballonnen (voor iedere dag in het jaar dat Ibo iemand blij maakt) met daarop SORRY naar Ibo gaan. Ibo, die dan hopelijk zegt: Ik wil jou niet meer kennen. Alhoewel ik vermoed dat hij, Ibo kennende, toch weer zal zeggen: ,,Ik ken jou!’’

Lieve Ibo, ik ken jou. Nog steeds..’’

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht

poll

Welke wedstrijd ga jij kijken?

  • FC Utrecht - Valletta FC (28%)
  • Nederland - Denemarken (38%)
  • Ik ga beide wedstrijden niet kijken (34%)
1120 stemmen