Hans van Manen oefent vast met het opvissen van de goudvissen.
Volledig scherm
Hans van Manen oefent vast met het opvissen van de goudvissen. © RV

'Illegale' goudvissen moeten vanmiddag de Veenendaalse gracht uit

Ze waren een topattractie in Veenendaal, maar nu moeten ze weer terug in de kom. Een inwoner die vorig jaar 80 goudvissen uitzette in de Brouwersgracht, moet de dieren er vanmiddag eigenhandig weer uitvissen. De exotische beestjes horen er niet thuis en kunnen de inheemse visstand bedreigen. 

Samen met een stel buurtbewoners zette initiatiefnemer Hans van Manen de goudvissen vorig jaar in de (afgesloten) gracht omdat ze veel last hadden van muggen. De beestjes zouden de muggenlarven opeten, was de gedachte. Veenendalers waren enthousiast over de alternatieve visvijver. 

Maar het Platform Stop Invasieve Exoten trok aan de bel en kaartte de zaak aan bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Die besloot dat de dieren weg moeten. Eitjes van de goudvissen kunnen via het afwateringssysteem in andere wateren belanden en bevrucht worden door kroeskarpers. 200 andere siervissen in de gracht, goudwindes, mogen wel blijven.

Leegpompen

Van Manen krijgt hulp van de gemeente Veenendaal om de vissen vanmiddag  te vangen. ,,Wij hebben gekozen voor de meest diervriendelijke methode’’, zegt hij. ,,De gemeente is bezig de gracht tot ongeveer 50 centimeter hoogte leeg te pompen, zodat de vissen op de juiste manier gevangen kunnen worden.’’ De gracht is normaal gesproken rond een meter diep.

Van Manen wil de opgeviste dieren verkopen, meldde hij eerder. Van de opbrengst wil hij meer goudwindes kopen en in die in gracht vrijlaten. 

  1. Afgekeurde brandweerman is jarenlange strijd met overheid moe

    Afgekeurde brandweerman is jarenlange strijd met overheid moe

    Tien jaar na een ogenschijnlijk onschuldig ongelukje op de kazerne zit brandweertechnicus Jan Arie Gijsen uit Utrecht als een wrak thuis. Lichamelijk gesloopt door een hardnekkige infectie, maar geestelijk ook aan het einde van zijn latijn. Zijn huwelijk staat onder hoogspanning omdat hij de frustratie over zoveel tegenwerking van de overheid niet kan verkroppen. ,,Ze procederen voor tonnen om mij de kleine uitkering waar ik recht op heb, te onthouden.’’

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht