Exclusief

Het beste van het AD

In AD+ vind je een selectie van onze beste verhalen. Elke dag alles van het AD lezen? Neem dan een abonnement.

Volledig scherm
Jerry Goossens © Marco de Swart

Vrouwenvoetbal, een zielige huilende vondeling

ColumnVoetbal de grootste sport voor vrouwen. ,,Het is geen ondergeschoven kindje." Aldus Minke Booij in het AD van gisteren. Booij maakte ooit furore als hockeyprofessional. Maar hockey is, als bekend, 'voetbal met een stokkie.' En vermoedelijk is Booij daarom aangesteld als manager vrouwenvoetbal bij de KNVB.

Over twee weken gaat in Utrecht het EK vrouwenvoetbal met de uitverkochte wedstrijd Nederland - Noorwegen van start. Geen idee of dat een sportief aantrekkelijk affiche is. Maar wie weet kunnen de 'Oranje Leeuwinnen', zoals Booij het Nederlands elftal wellicht wat prematuur typeerde, voor een verrassing zorgen.

Het is misschien lullig om het verhoopte succes van de vrouwen direct te koppelen aan de dip van de mannen. Maar vrouwensport is wel degelijk een ondergeschoven kindje, hoe hard Minke Booij ook het tegendeel beweert. Zo werd Tom Dumoulin de eerste Nederlander genoemd die de Giro d'Italia won, terwijl Marianne Vos er al drie keer eerder zegevierde en ook Anna van der Breggen de ronde in het roze afsloot. Jean Nelissen noemde dat 'feministische lulkoek'. Want beide koersen mochten dezelfde naam hebben, dezelfde wedstrijd was het volgens De Neel niet.

Quote

Vrouwensport is wel degelijk een ondergeschoven kindje

Bij het damesvoetbal zouden ze een moord doen voor zo'n discussie. Het mag de grootste vrouwensport van Nederland zijn, de professionele tak lijdt een zieltogend bestaan. Er zijn acht eredivisie-teams, die tot een paar jaar terug nog in een gemengde Neder-Belgische competitie uitkwamen. Van hun collectieve budget kan Ajax vermoedelijk net een assistent-keeperstrainer betalen.

Op het allerlaagste niveau is het al even treurig gesteld met het vrouwenvoetbal. De aanwas van meisjes bij de amateurclubs is enorm, de aandacht en talentontwikkeling houdt daar geen gelijke tred mee. Mijn voetballende dochter moest het met haar vader als coach doen. Zijn enige startkwalificatie: de wetenschap dat voetbal zonder stokkie wordt gespeeld.

Vrouwenvoetbal is geen ondergeschoven kind, het is een huilende vondeling waar niemand naar omkijkt.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht