Exclusief

Het beste van het AD

In AD+ vind je een selectie van onze beste verhalen. Elke dag alles van het AD lezen? Neem dan een abonnement.

Volledig scherm
© Marco de Swart

Was ik burgemeester geweest..

ColumnMooi hoor, die foto van jou en de burgemeester. We zien je haastig uit je stoel overeind komen om Jan van Zanen de hand te schudden.

Dezelfde Van Zanen die jij vorige week nog voor 'landverrader' uitmaakte. Ieder ander had je vermoedelijk in je sop laten gaarkoken na zo'n belediging. Was ik burgemeester geweest, had ik mijn ambtenaren de opdracht gegeven jouw aanvraag voor de zoveelste demonstratievergunning onder op de stapel te schuiven. Want op zich is het best koddig dat voor- én tegenstanders van Pegida elkaar schuimbekkend voor fascist uitmaken. En het woord landverrader uit de mond van iemand die al jaren in Duitsland woont, is zeker vanuit een historisch perspectief best ironisch te noemen. Maar eigenlijk vond ik het vooral lomp en onbeschoft.

Varkensmuts

Gelukkig is Jan van Zanen een betere psycholoog dan ik. Die weet dat je onbehouwen types met hoffelijke voorkomendheid het snelst de mond snoert. Daarom vind ik de foto ook zo mooi. Ik zie aan je gelaatsuitdrukking, Edwin, dat je er niet op had gerekend. Jij zat klaar om die verrader van het Avondland verbaal kaal te scheren, toen ie ineens voor je stond om je de hand te schudden. Je trok zo'n schaapachtig gezicht, dat ik het jammer vond dat je je varkensmuts niet op had. Kinderboerderij Pegida: mekkeren over geitenneukers.

Op zich snap ik je verontwaardiging wel hoor. Die eerste Pegida-bijeenkomst op het Vredenburg ontaardde in opstootjes die door tegendemonstranten werden uitgelokt. Dat er onder jullie aanhang een paar potige jongens stonden die de handschoen gretig opnamen, doet daar weinig aan af. 

Sneue demonstratie

Sindsdien mag Pegida alleen op afgelegen drollenveldjes demonstreren, terwijl het naoorlogs verzet de A-locaties krijgt toebedeeld. Dat doet onrechtvaardig aan, heus, dat begrijp ik best. Daarom wil je nu een mars door de binnenstad houden. Dat is een term waar ik een beetje zenuwachtig van word. Maar vooruit, het is je gegund. Alleen: zou je de volgende sneue demonstratie dan gewoon weer thuis in Duitsland willen houden? Fijn hoor, bedankt. Ik zeg maar zo: eigen volksnationalisten eerst!

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht

poll

Welke wedstrijd ga jij kijken?

  • FC Utrecht - Valletta FC (28%)
  • Nederland - Denemarken (38%)
  • Ik ga beide wedstrijden niet kijken (34%)
1120 stemmen